News

OMS, FAO și OMC trag un puternic semnal de alarmă! Pandemia de coronavirus riscă să provoace o criză alimentară mondială

01.04.2020 | 21:56
OMS FAO si OMC trag un puternic semnal de alarma Pandemia de coronavirus risca sa provoace o criza alimentara mondiala
ADVERTISEMENT

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus la nivel mondial a depășit deja pragul critic de 900.000, iar specialiștii se așteaptă să capete noi proporții pe zi ce trece, mai ales că virusul se răspândește cu o agresivitate ce pare aproape imposibil de controlat.

În aceste condiții, autoritățile din statele afectate s-au văzut nevoite să recurgă la o serie de măsuri radicale, impunându-le cetățenilor să rămână cât mai mult timp acasă, în speranța că pandemia va fi stopată cât mai curând.

ADVERTISEMENT

Întreaga lume se îndreaptă către o criză alimentară din cauza pandemiei de coronavirus

Având în vedere că majoritatea companiilor și-au întrerupt activitatea pe termen nedeterminat, trebuie să ne așteptăm la un impact negativ major asupra întregii economii globale, avertizează experții în domeniu, iar veștile rele nu se opresc aici. Potrivit OMS, FAO și OMC, ne îndreptăm încet, dar sigur către o criză alimentară mondială, în contextul unor perturbări ale pieţelor de mărfuri agricole.

Lipsa forței de muncă pe câmp, precum și protecția deficitară a salariaților din sectorul sunt la rândul lor factori ce contribuie decisiv la criza alimentară anticipată de specialiști.

ADVERTISEMENT

Unele ţări exportatoare de cereale de bază sunt tentate să-şi reţină recoltele, de teama unor lipsuri ulterioare sau a scăderii preţurilor, în vreme ce altele, mai fragile, aflate la celălalt capăt al lanţului alimentar mondial, riscă să se confrunte cu lipsuri grave din acest punct de vedere, susțin cele trei organizații.

Incertitudinile legate de disponibilitatea hranei pot declanşa un val de restricţii în exploatare, care să provoace o penurie pe piaţa mondială”, subliniază chinezul Qu Dongyu, șeful Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi brazilianul Roberto Azevedo, conducătorul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

ADVERTISEMENT

Rusia este țara cea mai vizată de acest avertisment

Totodată, organizațiile multilaterale specializate pe alimentație, sănătate și comerț subliniază importanța asigurării schimburilor comerciale, „în vederea evitării unor penurii alimentare, mai ales în ţările cele mai sărace”.

Rusia, primul exportator mondial de grâu, pare să fie principalul stat vizat de acest avertisment, în condițiile în care miniştrii Economiei şi Agriculturii au apărat la începutul săptămânii un proiect ce prevede limitarea exporturilor de cereale la şapte milioane de tone până în luna iunie. Între timp, au fost vândute un milion de tone de grâu provenind din stocurile sale de rezervă pe piaţa sa internă, cu scopul de a limita creşterea preţurilor pe plan intern.

ADVERTISEMENT

După criza financiară din 2007, „câteva ţări producătoare de orez, ca India şi Vietnamul, au impus restricţii la export, deoarece erau îngrijorate de creşterea preţurilor, ceea ce a făcut, în schimb, să crească preţul la nivel mondial şi a contribuit la crearea unor revolte ale foametei în anumite ţări în curs de dezvoltare”, a explicat Abby Abbassian, economistul principal al FAO.

 

ADVERTISEMENT