News

OMS: ”Focarul de variola maimuței, extrem de neobișnuit”. Evenimentele care au contribuit la răspândirea virusului

Un oficial OMS spune că cel mai recent focar de variolă a maimuței în țările în care virusul nu este endemic este extrem de neobișnuit. Specialiștii consideră că ar putea fi cauzat de evenimentele de supra-răspândire.
23.05.2022 | 16:15
OMS Focarul de variola maimutei extrem de neobisnuit Evenimentele care au contribuit la raspandirea virusului
Experții pun răspândirea virusului pe teama unui anumit tip de veneimente Foto: Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost convocată o reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) „din cauza urgenței situației”, spune David Heymann, consilier principal al  OMS, care a declarat că agenția de sănătate lucrează la îndrumări suplimentare pentru țări cu privire la modul de atenuare a răspândirii variolei maimuței, într-un moment în care numărul cazurilor a atins pragul de 100 la nivel global.

OMS: Focarul de variola maimuței, extrem de neobișnuit

Oficialul OMS a mai spus că focarul fără precedent de boală din întreaga lume s-ar putea reduce la două petreceri cu număr mare de participanți din Europa.

ADVERTISEMENT

Heymann, care a condus anterior departamentul de urgențe al OMS, a declarat pentru Associated Press că teoria principală care explică răspândirea bolii ar fi transmiterea sexuală la evenimentele organizate în Spania și Belgia.

„Știm că variola maimuțelor se poate răspândi atunci când există un contact apropiat cu leziunile cuiva infectat și se pare că contactul sexual a amplificat acum această transmitere”, a spus Dr. Heymann potrivit The Independent.

ADVERTISEMENT

Variola maimuței nu a declanșat anterior focare larg răspândite dincolo de Africa, unde este endemică la animale.

„În timp ce vorbim, colegii noștri din întreaga lume răspund la focarele de Ebola în Republica Democrată Congo, variolă și hepatită de cauză necunoscută și la crizele umanitare complexe din Afganistan, Etiopia, Somalia, Sudanul de Sud, Republica Arabă Siriană, Ucraina și Yemen.

ADVERTISEMENT

Ne confruntăm cu o convergență formidabilă a bolilor, secetei, foametei și războiului, alimentată de schimbările climatice, inechitatea și rivalitatea geopolitică”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, unde au fost detectate majoritatea cazurilor, se așteaptă ca numărul cazurilor să crească mai mult în cursul verii. „Pe măsură ce intrăm în sezonul estival… cu adunări în masă, festivaluri și petreceri, sunt îngrijorat că transmiterea s-ar putea accelera.”

ADVERTISEMENT

Evenimentele de supra-răspândire, probabil în spatele creșterii globale a numărului cazurilor

Un expert în boli infecțioase a spus că evenimentele de supra-răspândire sunt probabil în spatele creșterii globale a numărului cazurilor de variola maimuței.

Sir Jeremy Farrar, directorul Wellcome, a spus că au existat mici focare în trecut cu cazuri în Marea Britanie – dar „ceva s-a schimbat” odată cu acesta.

„Este posibil ca virusul să se fi mutat, dar cred că este puțin probabil”, a spus el. „Cred că este mai probabil ca în nișa în care se găsește acest virus acum să fi fost permise niște evenimente de supra-răspândire și acele persoane implicate, care au călătorit apoi în alte părți ale lumii, au luat infecția cu ei.”

El a spus că faptul că virusul s-a „răspândit atât de repede peste granițe” este diferit de ceea ce s-a întâmplat înainte.

Austria, Israel, Elveția au confirmat primele cazuri de variola maimuței

În weekend, Austria, Israelul și Elveția au devenit ultimele țări care au confirmat primele cazuri de virus al variolei maimuței.

Oficiul Federal de Sănătate Publică (OFSP) din Elveția a confirmat primul caz de variola maimuței în cantonul Berna la o persoană cu istoric de călătorie în străinătate. Persoana a fost izolată și se efectuează urmărirea contactelor.

„În prezent, se observă o acumulare de infecții cu variola maimuțelor în Europa și America de Nord. Un prim caz a fost confirmat și în Elveția (Cantonul Berna)”, se arată în comunicat.

Duminică, Austria a confirmat un caz suspect de variola maimuței la Viena. Persoana avea o formă ușoară de boală cu febră și pustule pe față.

Sâmbătă seara, Israelul a confirmat, de asemenea, primul său caz de virus, făcându-l chiar primul caz de variola maimuței din Orientul Mijlociu. Ministerul Sănătății din Israel a declarat sâmbătă seara că bărbatul se afla într-un spital din Tel Aviv în stare bună.

Marea Britanie sfătuiește contactele cu risc ridicat să se autoizoleze timp de trei săptămâni și să evite copiii

Guvernul Marii Britanii a lansat un nou ghid care spune că persoanele cu virusul variolei maimuței și contactele cu risc ridicat ar trebui să se autoizoleze timp de trei săptămâni și să evite contactul cu copiii sub 12 ani.

Cei din categoria cu cel mai mare risc includ persoanele care au avut o expunere directă a pielii rănite sau a membranei mucoase la o persoană infectată cu variola maimuței.

Aceasta poate include contactul cu oamenii din gospodărie, contactul sexual sau contactul cu ace folosite.

Persoanelor din acest grup li se spune, de asemenea, să nu călătorească și li se recomandă să evite contactul cu persoanele imunodeprimate, femeile însărcinate și copiii sub 12 ani.

Aceleași îndrumări au fost emise pentru persoanele din categoria cu risc mediu, care includ persoane care au avut contact doar cu pielea intactă cu un caz simptomatic de variolă a maimuței, fluidele lor corporale sau material potențial infecțios.

De exemplu, șoferii și pasagerii într-o mașină sau taxi comun, oameni așezați direct lângă un caz de variola maimuță într-un avion sau cineva care nu a avut contact direct, dar se afla la mai puțin de un metru de un caz de variolă simptomatică fără a purta echipament de protecție individuală (EIP).

Această categorie nu trebuie să evite mersul la serviciu decât dacă lucrează cu persoane imunodeprimate, femei însărcinate sau copii sub 12 ani.

Regatul Unit, apel urgent pentru virusologi voluntari

Marea Britanie a lansat un apel urgent pentru virusologi voluntari, în lumina situației actuale a focarului de variola maimuței.

Într-un e-mail văzut de The Independent, șefa de afaceri și operațiuni de laborator al Agenției de Securitate a Sănătății din Regatul Unit, Louise Forster, a spus: „Căutăm consultanți regionali în domeniul identificării, microbiologiei sau virusologiei care să se alăture celulei clinice a variolei maimuței. După cum știți, acesta este un incident național, cu un răspuns cu prioritate foarte mare, care crește rapid și avem nevoie urgent de cât mai mulți voluntari.”

Voluntarii s-ar alătura unei rotații care acționează ca punct de contact pentru sfaturi clinice despre variola maimuței și pentru a suna clinicienii cu privire la rezultatele pozitive, se spune în e-mail.

ADVERTISEMENT