News

OMS îndeamnă la prudență în utilizarea AI în asistența medicală: „Generează informaţii înşelătoare sau inexacte”

OMS atrage atenția cu privire la utilizarea AI în domeniul asistenței medicale, susținând că pot fi generate informații înșelătoare.
16.05.2023 | 19:05
OMS indeamna la prudenta in utilizarea AI in asistenta medicala Genereaza informatii inselatoare sau inexacte
OMS îndeamnă la prudență în utilizarea AI în asistența medicală Colaj Fanatik.ro/ Sursa foto: Hepta.ro/ Captură Youtube WHO
ADVERTISEMENT

Inteligența artificială este prezentă în tot mai multe domenii, în ultima perioadă, inclusiv în cel medical. Însă, dincolo de potențialul AI, există și câteva aspecte negative ale utilizării acesteia. Prin urmare, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția cu privire la aceste îngrjiorări.

Informațiile generate de AI pot fi înșelătoare sau inexacte

În acest sens, OMS a transmis, marți, într-un comunicat de presă că există anumite temeri cu privire la modalitatea în care inteligența artificială ar putea fi folosită în asistența medicală, fiind deja un instrument des utilizat.

ADVERTISEMENT

„OMS şi-a exprimat entuziasmul faţă de potenţialul pe care îl deţine AI, însă a precizat că are anumite îngrijorări legate de felul în care inteligenţa artificială va fi folosită pentru a îmbunătăţi accesul la informaţii din sectorul sănătăţii, în calitatea sa de instrument care sprijină deciziile medicale şi care ameliorează serviciile de diagnosticare”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, OMS susține că datele cu care este „pusă în mișcare” inteligența artificială pot fi părtinitoare. În acest fel, se pot transmite informații false sau care nu sunt exacte, ceea ce ar putea duce la dezinformare.

ADVERTISEMENT

„Este imperativ să se evalueze riscurile privind utilizarea instrumentelor de tip „modele de mare limbaj generat” (LLM), precum ChatGPT, pentru a proteja şi a promova bunăstarea oamenilor şi pentru a apăra sănătatea publică”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de OMS.

Guvernul României are robot dotat cu AI

Inteligența artificială a apărut, la începutul lunii martie, chiar și în Guvernul României, atunci când premierul Nicolae Ciucă a anunțat, cu fast, că are un nou „consilier”, robotul dotat cu AI, pe nume ION, marcând astfel o premieră la nivel național și internațional.

ADVERTISEMENT

Premierul a spus că acesta este un proiect la care au lucrat cercetători români, iar „slujba” lui ION în Guvern va fi aceea de a ajuta politicienii să îi „ajute mai bine pe cetățenii români”, așa cum anunța Nicolae Ciucă.

Guvernul României marchează astfel o premieră, aș putea să îi spun, la nivel național și internațional, pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială.

ADVERTISEMENT

Este aici, în stânga mea, vi-l prezint. Numele lui este ION și vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei “noi”. Este un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului și apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români să informeze Guvernul României, în timp real, și să transmită propuneri, probleme și cu dorințele pe care le au. Am menționat că este o inițiativă a unor cercetători și profesori români”, a fost declarația premierului Ciuca, la vremea respectivă.

ADVERTISEMENT