News

OMS investighează 300 de decese în rândul copiilor. Acestea ar putea avea legătură cu siropuri de tuse

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că investighează 300 de decese în rândul copiilor. Ele ar putea avea legătură cu o serie de siropuri de tuse.
24.01.2023 | 11:22
OMS investigheaza 300 de decese in randul copiilor Acestea ar putea avea legatura cu siropuri de tuse
Decesul a 300 de copii din trei țări, investigate de OMS. Aceste drame ar putea avea legătură cu siropuri de tuse. Sursa foto: indiatoday.in
ADVERTISEMENT

În toamna anului 2022, Organizația Mondială a Sănătății anunța că a demarat o anchetă după ce 66 de copii din Gambia au murit. Acestora li s-a administrat un sirop împotriva tusei și răcelii produs în India.

Decesul a 300 de copii din trei țări, investigate de OMS. Aceste drame ar putea avea legătură cu siropuri de tuse

Între timp, situația s-a agravat la nivel mondial. În prezent, OMS investighează dacă există vreo legătură între producătorii de siropuri de tuse contaminate și decesele a peste 300 de copii din trei țări, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

Siropurile care au fost suspectate de decesele inițiale erau produse de laboratorul indian Maiden Pharmaceuticals, informa, în octombrie, Organizația Mondială a Sănătății.

Acum, specialiștii OMS analizează materiile prime folosite de șase producători din India și Indonezia în producerea siropurilor.

ADVERTISEMENT

Organizația invocă ”niveluri inacceptabile” de toxine în aceste produse. De această dată, OMS nu a numit niciun furnizor.

Cei de la Organizația Mondială a Sănătății iau serios în calcul dacă să sfătuiască familiile din întreaga lume să reevalueze utilizarea siropurilor de tuse pentru copii în general.

ADVERTISEMENT

Producătorii de siropuri vizați de anchetă fie au refuzat să comenteze cercetarea, fie au negat că au folosit materiale contaminate.

”Acest lucru este prioritar noi, pentru a nu mai vedea decese de copii din cauza a ceva ce poate fi atât de ușor de prevenit“, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris.

ADVERTISEMENT

Siropurile acestor companii au fost legate de decese în Gambia și Uzbekistan. Alertele OMS cer oamenilor să nu le mai folosească.

Siropurile de tuse suspectate de contaminare, administrate în alte patru state

Luni, 23 ianuarie, OMS a precizat că și-a extins investigația privind posibila contaminare cu dietilenglicol și etilenglicol în siropurile pentru tuse la alte patru țări în care este posibil ca aceleași produse să fi fost comercializate.

E vorba de Cambodgia, Filipine, Timorul de Est și Senegal. Organizația medicală a ONU a făcut un apel la alte guverne și la industria farmaceutică mondială să lanseze controale urgente pentru a elimina medicamentele de calitate inferioară și pentru a îmbunătăți reglementările.

În octombrie, OMS a emis o alertă în cu privire la siropurile pentru tuse fabricate de patru producători indonezieni și vândute pe piața internă. Era vorba de: PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex, PT AFI Farma.

S-a constatat atunci că aceste siropuri au fost contaminate cu dietilenglicol și etilenglicol.

ADVERTISEMENT