News

OMS nu vrea ca tinerii sănătoși să fie vaccinați prea curând împotriva noului coronavirus

15.10.2020 | 07:28
OMS nu vrea ca tinerii sanatosi sa fie vaccinati prea curand impotriva noului coronavirus
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca persoanele vulnerabile să fie prioritizate în eventualitatea apariției mult așteptatului vaccin care să pună capăt pandemiei. În aceste condiții, tinerii sănătoși vor trebui să aștepte până în prima jumătate a lui 2022 pentru a se putea imuniza.

Potrivit cercetătorului șef Soumya Swaminathan, lucrătorii din sectorul medical și cei din sectoarele esenţiale vor primi alături de vârstnici vaccinul de îndată ce va fi disponibil și declarat sigur și eficace de OMS, Uniunea Europeană sau Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Având în vedere cele peste 10 vaccinuri care se află în studii clinice de fază finală, cel puțin unul dintre ele va deveni disponibil până anul viitor, dar „în cantități limitate”, susține specialistul, motiv pentru care persoanele din categoriile vulnerabile trebuie să aibă prioritate.

OMS susține că tinerii sănătoși nu vor fi vaccinați anti-COVID mai devreme de 2022

Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie sau pe 1 aprilie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa”, a explicat Swaminathan, adăugând că SAGE va publica îndrumări cu privire la populațiile care trebuie să aibă prioritate pe măsură ce diferite vaccinuri pot primi aprobarea pentru a fi distribuite.

ADVERTISEMENT

Majoritatea oamenilor sunt de acord că va începe cu lucrătorii din domeniul sănătăţii şi lucrătorii din prima linie, dar chiar şi atunci trebuie definit care dintre aceştia prezintă cel mai mare risc şi apoi vârstnicii şi aşa mai departe.

Vor exista o mulţime de îndrumări, dar cred că o persoană obişnuită, un tânăr sănătos ar putea fi nevoit să aştepte până în 2022 pentru a obţine un vaccin”, a mai spus specialistul.

ADVERTISEMENT

Același model va fi urmat și de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor şi Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite ale Americii, care au decis să acorde prioritate anumitor comunităţi cu risc pentru distribuirea vaccinurilor, de îndată ce acestea vor fi disponibile.

OMS a lansat un program care permite accesul echitabil la aprovizionarea cu doze de vaccin

Organizația Mondială a Sănătății a lansat programul COVAX, care garantează accesul echitabil la aprovizionarea cu doze de vaccin pentru întreaga lume. Peste 170 de state, printre care China şi Regatul Unit, au investit masiv în noul proiect care promite să disperseze riscurile şi beneficiile potenţiale ale dezvoltării vaccinului între membrii săi.

ADVERTISEMENT

Trebuie să ne asigurăm că îi vaccinăm pe cei cu cel mai mare risc în fiecare ţară, înainte de a vaccina pe toată lumea din câteva ţări. Orice plan de distribuire a vaccinului este, desigur, condiţionat de un vaccin care este atât sigur, cât şi eficace”, a explicat dr. Maria Van Kerkhove, şefa diviziei pentru boli emergente şi zoonoză a OMS.

ADVERTISEMENT