News

OMS, un nou set de recomandări după apariția tulpinii Omicron. Ce persoane ar trebui să evite călătoriile

Organizația Mondială a Sănătății a emis un nou set de recomandări pentru cetățeni, după apariția variantei Omicron. OMS precizează ce categorii de persoane ar trebui să evite călătoriile în perioada următoare.
01.12.2021 | 08:42
OMS un nou set de recomandari dupa aparitia tulpinii Omicron Ce persoane ar trebui sa evite calatoriile
ADVERTISEMENT

În contextul apariției noii variante Omicron a Covid-19, una care a alertat întreaga planetă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat noi sfaturi cu privire la călătoriile internaționale.

OMS, recomandări în privința călătoriilor după apariția mutației Omicron. Ce persoane trebuie să evite deplasările

Marți, 30 noiembrie, OMS a publicat un document care prezintă modalitățile prin care țările și persoanele fizice pot încerca să rămână în siguranță și să minimizeze riscul prezentat de tulpina Omicron.

ADVERTISEMENT

Unul dintre punctele principale recomandă ca persoanele care prezintă un risc mai mare de a dezvolta o boală severă dacă se infectează cu Covid-19 să evite călătoriile în această perioadă.

Vorbim aici de persoane care sunt bolnave, imunocompromiși, cu comorbidități precum boli de inimă, cancer și diabet și persoane care vârsta de peste 60 de ani.

ADVERTISEMENT

”Ar trebui acordată consiliere persoanelor care nu au o stare bună a sănătăţii sau cu risc de a dezvolta o formă severă de Covid-19 şi de a muri, în special celor cu vârsta de 60 de ani sau mai mult şi celor cu comorbidităţi (de exemplu: boli de inimă, cancer şi diabet), pentru a-şi amâna călătoria”, a transmis OMS într-un document tehnic, relatează BBC.

În urmă cu exact o săptămână, oamenii de știință din Africa de Sud au identificat o nouă versiune a noului coronavirus. Aceasta a fost rapid etichetată ca o variantă de îngrijorare și denumită Omicron.

ADVERTISEMENT

Deși nu se cunosc multe despre Omicron în această etapă, noua variantă pare să aibă un număr mare de mutații care o fac diferită de alte variante, ridicând îngrijorarea că s-ar putea dovedi a fi mai transmisibilă sau capabilă să-i reinfecteze pe cei care au avut Covid-19 și pe cei vaccinați.

OMS avertizează: Interdicțiile de călătorie nu vor împiedica extinderea Omicron

Mai multe țări din lume, printre care Israel, Canada sau Japonia și-au închis granițele de teama mutației Omicron.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat, marţi că interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea noii variante a coronavirusului, cerând ţărilor să adopte o abordare bazată pe o evaluare a riscurilor.

”Interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea internaţională şi sunt o povară grea asupra vieţilor şi mijloacelor de subzistenţă.

În plus, ele pot avea un impact negativ asupra eforturilor globale de sănătate în timpul unei pandemii, descurajând ţările să semnaleze şi să facă schimb de date epidemiologice şi de secvenţiere”, a indicat OMS într-un document tehnic.

ADVERTISEMENT