News

OMS, prima reacție oficială legată de tulpina Covid-19 apărută în Marea Britanie

22.12.2020 | 00:16
OMS prima reactie oficiala legata de tulpina Covid19 aparuta in Marea Britanie
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avut o primă reacție oficială după ce o nouă tulpină Covid-19 apărută în Marea Britanie a creat panică la nivelul Europei și nu numai.

Dinspre OMS nu vin semnale extrem de îngrijorătoare, ba dimpotrivă. Organizația să asigurări că mutația SARS-CoV-2 ”nu este scăpată de sub control” și cere aplicarea unor măsuri de sănătate dovedite până acum în perioada pandemiei.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au spus că au dovezi conform cărora noua formă a coronavirusului este cu 70% la infecțioasă între oameni. Cu toate acestea, managerul OMS pentru urgență medicală, Michael Ryan, spune că virusul poate fi oprit.

Ce spune OMS despre tulpina Covid-19 descoperită în Marea Britanie

Noua mutație de coronavirus descoperită în Marea Britanie cu o rată de transmisie considerabil mai mare nu este încă scăpată de sub control și poate fi neutralizată folosind măsurile existente, a declarat luni Organizația Mondială a Sănătății.

ADVERTISEMENT

”Am avut o rată de contaminare mult mai mare în diferite puncte ale acestei pandemii și am controlat-o“, a declarat șeful OMS pentru situații de urgență, Michael Ryan, într-o conferință de presă. ”Așadar, această situație nu este în acest sens scăpată de sub control. Dar nu poate fi lăsată în voia sa”, mai spune oficialul, conform NDTV.

Poziția OMS vine la doar două zile după ce ministrului britanic al Sănătății, Matt Hancock, a declarat că ”noua tulpină a coronavirusului nu a putut fi controlată”.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, foarte multe țări din întreaga lume, printre care și România, și-au închis frontierele față de cetățenii din Regatul Unit.

De ce îngrijorează noua tulpină Covid-19

Răspândirea rapidă a unei noi variante de coronavirus a fost motivul introducerii unor reguli stricte de nivelul 4, în Anglia, Scoția și Țara Galilor, în timp ce alte țări interzic călătoriile spre Marea Britanie, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

De ce cauzează îngrijorare această nouă tulpină de coronavirus? Aceasta înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului și suferă mutații care afectează părți importante ale acestuia, unele dintre mutații ducând, conform studiilor de laborator, la creșterea capacității virusului de a infecta.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că noua variantă de virus poate fi cu până la 70% mai transmisibilă.

”Din păcate noua tulpină este în afara controlului. Trebuie să reluăm controlul şi singurul mod de a-l face este de a restricţiona contactele sociale”, a declarat ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, pentru postul Sky News.

ADVERTISEMENT