News

OMS recomandă femeilor să nu consume alcool. Organizația, acuzată de sexism

Organizația Mondială a Sănătății a stârnit un val de proteste după ce a recomandat țărilor să prevină consumul de alcool de către femeile la vârsta fertilă.
19.06.2021 | 12:53
OMS recomanda femeilor sa nu consume alcool Organizatia acuzata de sexism
ADVERTISEMENT

Proiectul Planului global de acțiune pentru alcool 2022-2030 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) solicită țărilor să acorde „o atenție adecvată prevenirii” consumului de alcool în anumite grupuri, inclusiv copii, adolescenți și femei la vârstă fertilă.

OMS recomandă femeilor să nu consume alcool. Organizația, acuzată de sexism

„Ar trebui acordată o atenție adecvată prevenirii inițierii consumului de alcool în rândul copiilor și adolescenților, prevenirea consumului de alcool în rândul femeilor însărcinate și al femeilor aflate la vârsta fertilă și protecția persoanelor împotriva presiunilor de a bea, în special în societățile cu niveluri ridicate ale consumului de alcool, unde băutorii învederați sunt încurajați să bea și mai mult”, se arată în proiectul de raport.

ADVERTISEMENT

Aceasta înseamnă că femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani li se cere efectiv să rămână abstinente total și nu doar în cazul în care sunt însărcinate pentru că alcoolul dăunează copilului nenăscut. Se pare că este o îndrumare generală care nu ține cont de femeile care nu pot avea sau nu vor copii.

OMS a sugerat o zi sau o săptămână internațională de conștientizare cu privire la consumul nociv de alcool sau o „zi/săptămână mondială fără alcool”.

ADVERTISEMENT

„Consumul de alcool este adânc încorporat în peisajul social al multor societăți, iar aproximativ 2.300 de milioane de oameni beau băuturi alcoolice în majoritatea părților lumii”, se arată în raport.

Propunerea OMS catalogată drept o idioțenie

Propunerea Organizației Mondiale a Sănătății a fost considerată o „idioțenie” pentru îndrăzneala de a sugera că toate femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să fie complet abstinente de la alcool, indiferent de planurile lor familiale.

ADVERTISEMENT

Christopher Snowdon, de la grupul de reflecție al Institutului britanic de Afaceri Economice, a spus că sfatul este „neștiințific, patronant și absurd”. Snowdon a mai spus că planurile reprezintă  „idiotismul clasic al Organizației Mondiale a Sănătății”, relatează Mirror.

„OMS nu se mulțumește cu repetatele ratări pe tema COVID-19 și să acorde premii politicienilor pentru interzicerea vapingului, acum consideră că majoritatea femeilor din lume ar trebui să se abțină de la alcool”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT

Matt Lambert, din grupul Portman, care reprezintă fabricanții de bere și brokerii din Marea Britanie, a catalogat recomandările drept „sexiste și paternaliste”. „Suntem extrem de îngrijorați de faptul că OMS solicită țărilor să prevină consumul de alcool în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă în ultimul lor plan de acțiune”, a spus Lambert.

„Pe lângă faptul că este sexist și paternalist și potențial restricționează libertățile majorității femeilor, acesta depășește cu mult competența lor și nu are rădăcini în știință. Este greșit să te descurci în acest mod iresponsabil și să asociezi riscurile legate de consumul de alcool al femeilor cu cel al copiilor și al persoanelor însărcinate”, a adăugat Lambert.

În aceeași notă, reacționând la raport, directorul executiv al serviciului britanic pentru sarcină, Clare Murphy, a declarat că este „extrem de deranjant” să vezi cum OMS „riscă drepturile femeilor câștigate din greu încercând să-și controleze corpurile și alegerile în acest mod.

O organizație globală precum OMS ar trebui să recunoască puterea pe care o poartă o astfel de mesagerie periculoasă despre comportamentul femeilor și ar trebui să fie mai atentă la impactul acestor declarații”, relatează thejournal.ie.

„Îi îndemnăm să revizuiască acest document de urgență”, a mai spus Murphy.

ADVERTISEMENT