News

OMS: Riscurile asociate cu Omicron sunt crescute, dar datele despre severitate sunt limitate

Organizația Mondială a Sănătății estimează că tulpina Omicron a ajuns deja în peste 60 de țări. Cu toate acestea, există multe incertitudini, iar datele clinice sunt limitate.
13.12.2021 | 19:39
OMS Riscurile asociate cu Omicron sunt crescute dar datele despre severitate sunt limitate
ADVERTISEMENT

De la începerea pandemiei, oamenii de știință au identificat mai multe tulpini ale coronavirusului. Mutațiile acestor tulpini au influențat modul în care acestea se răspândesc, rezistă la diferite tratamente, ce simptome cauzează sau cum răspund la administrarea diferitelor seruri împotriva Covid-19.

Omicron este cea mai recentă variantă a coronavirusului pe care oamenii de știință au descoperit-o. Această variantă reușește să se răspândească foarte rapid. În scurtul timp care a trecut de la anunțarea acestei tulpini, ea a reușit să ajungă în peste 60 de țări de pe glob.

ADVERTISEMENT

După cum explică oamenii de știință ai Organizației Mondiale a Sănătății, mutațiile specifice tulpinii Omicron ar putea duce la o capacitate de a se răspândi superioară variantelor anterioare și la o nouă creștere a numărului de cazuri de Covid-19, notează Agerpres.

“Riscul general asociat noii variante îngrijorătoare Omicron rămâne foarte mare din mai multe motive”, explică oamenii de știință din cadrul OMS evaluare făcută publică la finalul lunii noiembrie.

ADVERTISEMENT

Primele observații din teren și studiile realizate în diferite laboratoare indică o evoluție îngrijorătoare a variantei Omicron. Mai exact, în cazul persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală există riscul să nu dezvolte un număr adecvat de anticorpi care să creeze un răspuns imunitar optim în fața acestei tulpini.

Posibilitatea ca Omicron să nu poată fi oprit de către diferitele seruri disponibile sau de anticorpii produși de organismul persoanelor trecute prin boală creează premisele unui scenariu care poate avea “consecințe severe”, după cum au subliniat experții OMS.

ADVERTISEMENT

Lipsa de informații, o problemă majoră

Riscurile asociate cu această nouă tulpină vin, într-o bună parte, din faptul că nu există destule date care să ofere experților o imagine de ansamblu, pe baza căreia să evalueze pericolele și să stabilească o serie de măsuri care ar putea fi adoptate.

Temerile experților OMS sunt alimentate și de către cel mai nou studiu publicat de către oamenii de știință de la Universitatea Oxford, Regatul Unit. Astfel, datele unui experiment realizat în laborator indică faptul că vaccinarea și trecerea prin boală ar putea să nu ofere un număr suficient de anticorpi pentru a lupta împotriva Omicron.

ADVERTISEMENT

Deși imunitatea oferită de serurile Pfizer-BioNtech și AstraZeneca ar putea fi limitată în cazul unei noi variante de Covid-19, precum Omicron, oamenii de știință își pun speranțele în apărarea naturală a organismului uman.

Cercetătorii sunt de părere că acțiunea celulelor T, o parte esențială a reacțiilor imunitare împotriva patogenilor, ar putea elimina celulele infectate de coronavirus. În acest fel, ar putea fi evitate cazurile severe.

Din fericire, după cum subliniază oamenii de știință de la Oxford, nu există dovezi care să indice faptul că Omicron ar putea să ducă la cazuri severe de Covid-19.

Experții OMS au luat în calcul posibilitatea ca noua tulpină să fie mai puțin agresivă în comparație cu Delta. Totuși, aceștia subliniază faptul că rămâne neclar în ce măsură omicron este mai mult sau mai puţin periculoasă.

“Mai multe date sunt necesare pentru a înțelege profilul de severitate. Chiar dacă severitatea este potențial mai mică decât pentru varianta Delta, ne așteptam ca numărul spitalizărilor să crească din cauza creșterii transmiterii virale. Mai multe spitalizări pot să devină o povară pentru sistemele de sănătate şi să ducă la mai multe decese”, atrag atenția experții.

ADVERTISEMENT