News

OMS sare în apărarea AstraZeneca. „E prea devreme ca acest vaccin să fie respins”

09.02.2021 | 07:29
OMS sare in apararea AstraZeneca E prea devreme ca acest vaccin sa fie respins
81.600 de doze de vaccin AstraZeneca intră în România. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății ia apărarea vaccinului AstraZeneca, pe fondul unui pesimism global la adresa serului produs de Universitatea Oxford.

Vaccinul are o eficacitate redusă de doar 70%, iar în fața tulpinii sud-africane de doar 10%, astfel că tot mai multă lume își pierde încrederea în acest produs.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, OMS avertizează că vaccinul AstraZeneca este „o parte importantă a răspunsului global la actuala pandemie”.

OMS sare în apărarea vaccinului AstraZeneca

Este mult prea devreme ca acest vaccin să fie respins. Vaccinul AstraZeneca e parte importantă a răspunsului global la actuala pandemie”, a declarat Richard Hatchett, cel care conduce ramura de cercetare a mecanismului Covax, înființat de OMS pentru a garanta distribuția echitabilă a mijloacelor de luptă anti-Covid.

ADVERTISEMENT

„Este absolut crucial să folosim cât mai eficient posibil instrumentele pe care le avem”, a punctat specialistul.

Pe lângă faptul că este inutil în fața tulpinii sud-africane, vaccinul AstraZeneca nu poate fi administrat persoanelor peste 65 de ani. Cu toate acestea OMS face lobby pentru vaccin, într-o tentativă de a crește încrederea într-un produs privit cu scepticism de toată lumea.

ADVERTISEMENT

„Sarcina principală a vaccinurilor este acum aceea de a reduce numărul spitalizărilor şi al deceselor. Şi mi se pare că în acest moment datele ne arată că asta fac toate vaccinurile”, a declarat Michael Ryan, oficial OMS.

„Vor fi poate necesare o a doua şi a treia generaţie de vaccinuri pentru a reuşi mai mult, a recunoscut, cu toate acestea, Ryan.

ADVERTISEMENT

Vaccinul OMS a primit aprobare din partea mai multor țări, însă nu și din partea OMS. Acest vaccin ar urma să fie distribuit în rândul țărilor defavorizate, însă eficiența scăzută provoacă neîncredere la nivel global.

Pe lângă faptul că are o eficiență scăzută, AstraZeneca a avut și mari probleme de distribuție, Italia fiind decisă să acționeze în judecată compania pentru că nu și-a respectat angajamentul.

ADVERTISEMENT
Tags: