News

OMS, semnal de alarmă în privința vizitelor la stomatolog: ”Risc mare de infectare cu coronavirus”

12.08.2020 | 15:57
OMS semnal de alarma in privinta vizitelor la stomatolog Risc mare de infectare cu coronavirus
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un puternic semnal de alarmă în privința vizitelor de rutină în cabinetele medicilor stomatologi precizând că există un risc foarte mare ca pacienții să se infecteze cu noul tip de coronavirus.

Cei mai importanți experți din lume trebuie să evalueze în momentul de față care este riscul de transmitere a virusului din China prin aerosoli. Până la aflarea unui rezultate concrete OMS recomandă amânarea vizitelor care nu sunt urgente.

ADVERTISEMENT

De asemenea, experții în sănătate dentară din cadrul organzației susțin că unele proceduri ar putea fi purtătoare de COVID-19, virusul putând fi transmis cu ușurință de la un pacient la altul.

OMS recomandă evitarea vizitelor în cabinetele stomatologice

Printre acestea se numără curățarea dinților cu jet de aer sau apă și îndepărtarea cu ultrasunete a depunerilor, proceduri care aruncă în aer particule minuscule.

ADVERTISEMENT

„Toate aceste echipamente generează ceea ce noi numim particule purtate de aer sau aerosoli. Cei care lucrează în domeniul sănătății orale sunt expuși unui risc mare de a fi infectați cu coronavirus sau de a transmite infecția pacienților”, a declarat Benoit Varenne, expert OMS în sănătate dentară.

În aceste condiții, experții în domeniul sănătății recomandă evitarea pe cât posibil a vizitelor la medicul stomatolog. De asemenea, OMS solicită minimizarea tuturor procedurilor dentare care generează aerosoli până la aflarea unor date concrete.

ADVERTISEMENT

În prezent, nu există informații suficiente în privința probabilității transmiterii virusului prin aerosoli, prin microparticule sau particule purtate de aer, dar este indicat ca pacienții să fie preventivi.

Consult stomatologic la distanță. Ce spune OMS

Pe de altă parte, OMS a subliniat importanța îngrijirii stomatologice, afecțiunile de acest gen fiind adesea neglijate de autorități, dar și de oameni. Având în vedere situația din ultimele luni, organizația este de părere că stomatologii ar trebui să le ofere pacienților consultații la distanță.

ADVERTISEMENT

Aceste consultații au menirea de a evalua urgența îngrijirii medicale, sugerându-se ca intervențiile „neesențiale” (controale, curăţare, îngrijire preventivă) să fie întârziate.

Pentru o sănătate dentară bună experții OMS recomandă periajul, nutriția adecvată, dar și atenționări contra utilizării zahărului, tutunului și băuturilor alcoolice.

ADVERTISEMENT
Tags: