News
notix pixel id

OMS trage un nou semnat de alarmă în contextul pandemiei de coronavirus: „Lumea are nevoie disperată de unitate naţională şi de solidaritate globală

22.06.2020 | 19:09
OMS trage un nou semnat de alarmă în contextul pandemiei de coronavirus: „Lumea are nevoie disperată de unitate naţională şi de solidaritate globală
Directorul OMS susține că solidaritatea globală ne poate salva de coronavirus. Sursa foto: Reuters
ADVERTISEMENT

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus la nivel global a depășit deja pragul de 9 milioane, dintre care peste 471.480 s-au stins din viață, iar situația tinde să se înrăutățească pe zi ce trece, în condițiile în care nu există un vaccin sau tratament care să poată pune capăt epidemiei.

În plus, majoritatea statelor afectate au intrat în faza de relaxare a restricțiilor, ceea ce inevitabil contribuie la creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire. Totodată, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, trage un puternic semnal de alarmă în legătură cu o problemă care se poate dovedi mai periculoasă decât pandemia în sine: absenţa unei conduceri globale şi a unităţii în lupta împotriva noului coronavirus.

Reacția sa vine ca urmare a faptului că tot mai multe state membre critică OMS pentru modul în care gestionează criza sanitară. Cel mai vehement în acest sens este Donald Trump, liderul de la Casa Albă, care a catalogat în nenumărate rânduri organizația drept slabă, lentă şi „dedicată Chinei” în eforturile depuse pentru limitarea pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT

OMS avertizează: politizarea pandemiei a dus la agravarea acesteia

De asemenea, alte state membre au cerut o revizuire a reacţiei OMS, în timp ce Australia și-a exprimat dorința ca aceasta să aibă mai multe prerogative care să îi permită să reacţioneze mai repede în situaţii de criză sanitară.

Lumea are nevoie disperată de unitate naţională şi de solidaritate globală. Politizarea pandemiei a exacerbat-o. Cea mai mare ameninţare cu care ne confruntăm acum nu este virusul în sine, ci absenţa unei solidarităţi globale şi a unei conduceri globale”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul forumului medical World Government Summit, organizat în format virtual de emiratul Dubai.

ADVERTISEMENT

Potrivit directorului OMS, anumite părţi din regulamentele internaţionale de sănătate ar trebui consolidate astfel încât să devină „mai potrivite cu obiectivele lor”. Chiar dacă nu a precizat care sunt acestea, a explicat că trebuie să fie „coordonate, predictibile, transparente, generalizate şi cu finanţare flexibilă” pentru a putea fi pe deplin implementate.

Mister Bean face echipă cu OMS pentru combaterea coronavirusului

Și pentru că râsul este o terapie în adevăratul sens al cuvântului, OMS a apelat la „serviciile” lui Mister Bean, în speranța că el ne va putea ajuta nu doar să ne menținem optimismul la cote ridicate, ci și să conștientizăm că trebuie să fim în continuare vigilenți. Nu de alta, dar pericolul nu a trecut.

ADVERTISEMENT

În videoclipul de un minut şi jumătate care poate fi văzut pe canalul OMS de pe YouTube, versiunea animată a simpaticului personaj creat de Rowan Atkinson oferă cetăţenilor mai multe sfaturi care trebuie urmate inclusiv în actuala perioadă de relaxare. Spre exemplu, să se spele cu grijă pe mâini şi să menţină o distanţă fizică de cel puţin un metru şi jumătate unii față de ceilalţi.

De asemenea, le recomandă să fie atenţi la orice simptom și să consulte medicul dacă este necesar, toate acestea „menţinând contactul şi fiind amabili cu vecinii”, se arată în anunţul publicitar.

ADVERTISEMENT

Mister Bean împlineşte anul acesta 30 de ani de existenţă, o perioadă în care a fost protagonistul a două filme de lung metraj și a unui serial cu milioane de fani în întreagă lume. De asemenea, a participat la inaugurarea Jocurilor Olimpice de la Londra (2012), deşi în ultimii ani Atkinson s-a arătat destul de reticent să-l întruchipeze din nou pe micul ecran sau în spectacole.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri