News

OMS va redenumi variantele de coronavirus. Vor fi folosite litere din alfabetul grec

OMS vrea să folosească litere din alfabetul grep pentru a redenumi variantele de coronavirus.
01.06.2021 | 08:21
OMS va redenumi variantele de coronavirus Vor fi folosite litere din alfabetul grec
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății vrea să folosească nume din alfabetul grec pentru denumirile variantelor de Covid-19. S-a ajuns la această decizie pentru a nu mai folosi numele unor țări sau zone geografice.

Guvernul indian se arăta nemulțumit în urmă cu o lună pentru că mutația B.1.617.2 este numită “variantă indiană”.

ADVERTISEMENT

În acest moment cercetătorii au descoperit șapte tipuri de coronavirusuri care afectează oamenii.

OMS va redenumi variantele de coronavirus

Literele din alfabetul grec vor fi folosite cât de curând pentru denumirea variantelor de coronavirusuri. Potrivit BBC, varianta britanică se va numi “Alpha”, cea sud-africană “Beta”, cea braziliană “Gamma”, iar cea indiană “Delta”.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a explicat de ce a luat această decizie. Potrivit reprezentanților OMS se dorește diminuarea stigmatizării asociată cu numele bazate pe regiuni geografice sau țări.

“Nicio țară nu ar trebui să fie stigmatizată pentru faptul că detectează și raportează apariția de noi variante.

ADVERTISEMENT

Este nevoie în continuare de o supraveghere atentă pentru descoperirea de posibile noi mutații în vedere opririi răspândirii lor”, a declarat Maria van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic pentru lupta împotriva pandemiei de Covid-19.

Guvernul indian, nemulțumit

Indienii s-au arătat nemulțumiți, după ce mutația B.1.617.2 a coronavirusului a primit numele de “varianta indiană”. Guvernul indian a cerut companiilor care au rețele de socializare să elimine conținutul care face referire la “varianta indiană” a virusului.

ADVERTISEMENT

Nemulțumirea a venit după ce guvernanții sunt aspru criticați pentru modul în care gestionează pandemia de coronavirus. Numărul deceselor a depășit 300.000, iar experții cred că aceasta nu este cifra reală. Potrivit acestora, în India ar fi mult mai multe persoane decedate.

OMS spune că noile denumiri vor fi folosite doar pentru comunicarea cu publicul. Dacă în timp vor fi descoperite mai mult de 24 de tipuri de coronavirusuri se va apela la alte denumiri, (alfabetul grec are 24 de litere).

Au fost descoperite șapte tipuri de coronavirusuri care afectează omul. Patru dau boli ușoare, de tipul unor răceli. Cele mai periculoase sunt cele care au provocat epidemiile de SARS (2002-2003), MERS (2012) și actuala pandemie de coronavirus. SARS-CoV-2 este denumirea virusului care a provocat actuala pandemie. Acesta mai poartă și numele de 2019-nCoV sau noul coronavirus.

ADVERTISEMENT
Tags: