News

OMS: Vaccinații trebuie să poarte mască în zonele cu transmisiunea mare a coronavirusului

15.05.2021 | 12:08
OMS Vaccinatii trebuie sa poarte masca in zonele cu transmisiunea mare a coronavirusului
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că persoanele vaccinate ar trebui să poarte masca de protecție în zonele în care transmiterea coronavirusului este una ridicată.

O recomandare din partea OMS arată că persoanele care s-au imunizat împotriva noului coronavirus trebuie să poarte mască de protecție atunci când se află în zonele în care ratele de infectare cu COVID-19 sunt mari.

ADVERTISEMENT

OMS: Persoanele vaccinate trebuie să poarte masca în aceste situații

Avertismentul OMS spune că vaccinurile nu oferă protecție 100% împotriva virusului și tocmai de aceea ar trebui să ne protejăm în anumite situații sau zone, unde sunt șanse mari de a contracta infecția.

Astfel, Organizația a transmis că nu ar trebuie să renunțăm la masca de protecție în autobuze, avioane sau alte mijloace de transport în comun, ori în alte situații în care riscăm să ne îmbolnăvim.

ADVERTISEMENT

Mesajul autorității vine după decizia Statelor Unite de a le permite oamenilor care s-au vaccinat să nu mai poarte masca de protecție. Singura excepție transmisă face referire la gări, aeroporturi și mijloacele de transport.

Totuși, experții în sănătate spun că totul este în corelație cu contextul epidemiologic al fiecărei regiuni în parte.

ADVERTISEMENT

„În cazul unei ţări care doreşte să reducă sau să elimine purtarea măştilor sau să elimine alte măsuri de sănătate publică şi sociale, acest lucru ar trebui făcut numai ţinând seama de intensitatea transmiterii în regiune şi de nivelul de acoperire a imunizării,” a spus directorul responsabil cu urgenţele de sănătate de la OMS, Michael Ryan.

Cât ne protejează, de fapt, vaccinul, potrivit OMS

Rata de vaccinare mare nu reprezintă o transmitere a coronavirusului mică, acesta fiind motivul pentru care nu trebuie să renunțăm la mască.

ADVERTISEMENT

„Chiar şi în situaţiile în care rata de vaccinare este mare, dacă există o transmitere mare a virusului, nu vă scoateţi masca”, a declarat Michael Ryan.

Tocmai pentru că vaccinurile ne protejează doar în proporție de 70-80% de o posibilă infecție, trebuie să fim atenți să nu ne expunem unor zone care ne-am putea îmbolnăvi.

Și dacă suntem într-o asemenea locație, trebuie să păstrăm masca, ne mai avertizează specialiștii OMS.

„Acesta este motivul pentru care avem nevoie de alte măsuri de protecţie, cum ar fi purtarea unei măşti sau distanţarea, până când ţările ajung la un nivel la care un număr mare de persoane sunt protejate, iar traficul şi transmiterea virusului sunt la niveluri foarte scăzute, a precizat directorul ştiinţific al OMS, Soumya Swaminathan.

ADVERTISEMENT