News

OMS: Nu avem motive să credem că vaccinul nu e eficient contra Omicron. Protejează față de formele grave de COVID-19

La două săptămâni de la depistarea mutației Omicron a Covid-19, OMS anunță că, în acest moment, nu există date care să spună că vaccinurile anti-Covid nu ar fi eficiente.
08.12.2021 | 07:32
OMS Nu avem motive sa credem ca vaccinul nu e eficient contra Omicron Protejeaza fata de formele grave de COVID19
ADVERTISEMENT

La exact două săptămâni de la depistarea în Africa de Sud a mutației Omicron a Covid-19, una despre care se spune că este mult mai contagioasă decât tulpinile precedente, vin o serie de vești bune dinspre Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Mike Ryan, directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS spune că, în acest moment, ”nu avem motive să credem că vaccinul nu e eficient contra Omicron”.

ADVERTISEMENT

Acesta anunță că serurile existente și aprobate la nivel mondial de agențiile de sănătate ”protejează cetățenii imunizați față de formele grave de COVID-19”.

Vești bune de la OMS: Nu avem motive să credem că vaccinul nu e eficient contra Omicron și a formelor grave

Într-un interviu acordat pentru AFP și citat de BBC, Michael Ryan, director în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a spus că în prezent nu există niciun indiciu care să sugereze că Omicron, deși este foarte infecțios, provoacă o boală mai gravă decât variantele anterioare de Covid-19, cum ar fi Delta.

ADVERTISEMENT

Oficialul spune că vaccinurile anti-Covid existente ar trebui să protejeze persoanele care contractă Omicron împotriva celor mai grave forme ale bolii.

”Avem vaccinuri extrem de eficiente care s-au dovedit eficace împotriva tuturor variantelor până acum, în ceea ce privește formele severe și spitalizarea. Nu există niciun motiv să ne așteptăm că nu va fi așa și pentru Omicron”, a spus oficialul OMS.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Ryan a precizat că sunt necesare mai multe cercetări pentru studierea variantei Omicron pentru a se lua în considerare în mod corespunzător cât de amenințătoare s-ar putea dovedi pe viitor această mutație.

El a mai spus că datele inițiale sugerează că Omicron nu a adus forme mai severe de Covid decât Delta și alte tulpini. ”Direcția, în acest moment, indică o mai puțină severitate a cazurilor (n.r. a celor infestația cu Omicron)”, a mai spus Ryan.

ADVERTISEMENT

Anthony Fauci, o altă voce importantă care spune că Omicron e mai puțin periculoasă

Tot în această săptămână, Anthony Fauci, consilierul Casei Albe pentru criza sanitară Covid, a spus că este ”aproape sigur” că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19 decât Delta.

El a mai adăugat că va trebui aşteptat încă ”două săptămâni cel puţin” pentru a şti dacă aceasta este chiar mai puţin periculoasă.

”Este aproape sigur că nu este mult mai gravă decât Delta. Există unele semne ce arată că ar putea fi chiar mai puţin severă”, a adăugat el în cursul unui interviu telefonic acordat AFP.

ADVERTISEMENT