News

Uluieşte fotbalul românesc: vrea să fie ŞEF DE STAT!

Federaţia Română de Fotbal a fost martora unor schimbări radicale, pe care nimeni nu le-ar fi aşteptat cu cîteva luni în urmă. Noul preşedinte al forului este Răzvan Burleanu, un tînăr de...
08.03.2014 | 18:50
Uluieste fotbalul romanesc vrea sa fie SEF DE STAT
ADVERTISEMENT

Federaţia Română de Fotbal a fost martora unor schimbări radicale, pe care nimeni nu le-ar fi aşteptat cu cîteva luni în urmă. Noul preşedinte al forului este Răzvan Burleanu, un tînăr de 29 de ani din Bacău care şi-a dedicat ultimii zece ani studiului, dar şi minifotbalului, din care a făcut unul dintre cele mai performante sporturi din România, judecînd după nivelul performanţei atinse şi anume cîştigarea a patru titluri europene la rînd. Echipa FANATIK.RO i-a vizitat pe părinţii noului oficial al Federaţiei, la Bacău, pentru a descoperi amănunte neştiute din spatele omului care va conduce fotbalul românesc pentru cel puţin patru ani.

B9_DSC_0331

S-a lăsat de arbitraj după ce a suferit o fractură de maxilar!

Elev şi student silitor, Răzvan a cochetat, totuşi, şi cu fotbalul zece ani, pînă în momentul în care a plecat la Bucureşti unde a ales să se dedice studiilor universitare. Setea lui de cunoaştere a fost mai mare decît fotbalul, însă în decizia de a se dedica studiilor a contat şi un incident şocant, dar des întîlnit în eşaloanele secunde din România. “La 19 ani, Răzvan s-a apucat de arbitraj şi i-ar fi plăcut o carieră în acest domeniu, dar la un meci la Răcăciuni, în momentul în care nota un cartonaş galben, jucătorul în cauză s-a repezit şi i-a dat un pumn, fracturîndu-i maxilarul. A suferit mult atunci, ne-am şi judecat cu respectivul şi a ales mediul academic. Nu mai avea rost să continue”, ne-a povestit tatăl acestuia, Gheorghe Burleanu, fost căpitan la FCM Bacău. Inevitabil, vine şi întrebarea legată de cariera sa de fotbalist care a început la şapte ani şi s-a oprit tocmai înainte să opteze pentru cariera de arbitru.

ADVERTISEMENT

B6_DSC_0310

“Lucrat” să nu meargă la o olimpiadă internaţională

“Soţia era plecată la serviciu şi nu aveam cu cine să-l las pe Răzvan, aşa că l-am luat cu mine la antrenamente începînd cu vîrsta de trei ani, iar lui i-a plăcut imediat şi aşa a început tot. Însă cînd a început să-şi dea seama de discriminările şi de modul în care se face selecţia, a înţeles că nu este un domeniu în care să se simtă confortabil”, a continuat Burleanu senior povestea pentru FANATIK.RO. Practic, două dezamăgiri l-au împins şi mai mult spre studii, chiar dacă şi în liceu a avut parte de unele nedreptăţi, după cum tot tatăl ne mărturiseşte. “Nu îmi mai aduc aminte clasa sau materia, dar ştiu că Răzvan trebuia să meargă la o olimpiadă internaţională în liceu. Se clasase al treilea pe ţară, dar nu ştiu cum s-a făcut de a ajuns al patrulea că, deh, unul era pila secretarului nu ştiu care, altul nu ştiu cum, şi aşa s-a trezit el pe dinafară. A suferit mult atunci!”

B10_DSC_0321

Mergea la gară să ia pachetul cu murături!

Încercările profesionale l-au făcut însă şi mai puternic, dar, mai important decît orice, adeptul dreptăţii înainte de toate, principii care a anunţat, încă din campania electorală, vor sta la baza activităţilor sale. Aflat la început de drum, Răzvan pare să fi ajuns neaşteptat de departe pentru un tînăr de vîrsta sa care a urmat toţi paşii fireşti pentru studenţii veniţi din provincie să studieze la Bucureşti, inclusiv cei ai drumurilor pînă la gară pentru a-şi ridica pachetul de acasă de la mecanicul de tren. “Pînă nu demult îi trimiteam pachet cu trenul. Mîncare gătită, murături, lucruri obişnuite. Răzvan a avut o studenţie normală, ca orice tînăr de vîrsta sa, fără figuri sau alte lucruri de genul ăsta. Şi acum îl încărcăm bine de acasă, dar vine el şi ia tot ce îi pregătim”, ne-a mai mărturisit Gică Burleanu.

ADVERTISEMENT

Are o relaţie de 12 ani cu o fostă miss şi stă cu chirie într-o garsonieră

Personaj discret, Răzvan Burleanu surprinde inclusiv prin modul de viaţă pe care îl duce în prezent, chiar dacă statutul de preşedinte al Federaţiei Europene de Minifotbal şi, mai nou, cel de şef al FRF te-ar duce cu gîndul într-o cu totul şaltă direcţie. “Acum că s-a terminat această campanie poate şi el, în sfîrşit, să se căsătorească. Ştiu că aşa are planificat. Oricum el deja locuieşte alături de Ana Maria, cea care îi este alături de 12 ani. E o fată minunată, mor după ea! E frumoasă foc, a fost şi miss boboc în facultate. Stau într-o garsonieră cu chirie”, explică tatăl omului din fruntea Federaţiei Române de Fotbal, completînd apoi cu aşteptările pe care le are de la Răzvan pentru viitor. Şi care, în fapt, au directă legătură cu ceea ce Burleanu junior şi-a pus în cap încă de la 19 ani!

Următoarea ţintă: să devină preşedintele României!

“I-am zis că două lucruri îmi doresc de la el acum! O nepoată, că băieţi am şi îmi doresc tare mult o fată. Mi-am dorit de tînăr şi am suferit un mare şoc în 1980, cînd soţia mea trebuia să-mi dăruiască o fiică, dar aceasta a murit la naştere… Şi îmi mai doresc să ajungă preşedintele României! El asta şi-a propus şi a spus-o public încă de la 19 ani! Veţi vedea că după ce va duce la bun sfîrşit două mandate la FRF va candida pentru preşedinţia ţării şi va ieşi cîştigător! Vrea să bată toate recordurile de precocitate. Mi-a spus că el se simte că s-a născut învingător!”, sună surprinzător vorbele părintelui care este convins că pe Răzvan nimic nu-l poate opri să ducă la bună îndeplinire tot ce şi-a pus în cap şi anume să ajute cît de mult posibil oamenii din România.

ADVERTISEMENT

Implicat în minifotbal din 2006

Minifotbalul este practicat de mii de români, însă la nivel amator, motiv pentru care puţini cunosc amănunte despre acest sport. Însă popularitatea lui tot mai mare i se datorează, în bună măsură, tocmai lui Burleanu, care începînd cu 2006 s-a ocupat intensiv de dezvoltarea acestui izvor neexploatat al sportului românesc. “Răzvan regretase că nu a reuşit în fotbal, aşa că a vrut să compenseze cumva, să se implice în fenomen. A ales minifotbalul pentru că e un sport pentru oamenii de rînd. Fotbalul de maidan, cu toţii am început aşa şi uite ce a reuşit să facă din această disciplină în nici opt ani! Reuşitele de acolo i-au dat şi mai multă încredere în el, aşa că a ales să candideze pentru preşedinţia FRF”, continuă Burleanu senior să creioneze traseul pe care copilul său l-a urmat în viaţă.

“Mamei sale îi datorează totul”

Chiar dacă, conform propriilor sale vorbe, s-a declarat el însuşi surprins de planurile pe care Răzvan le avea. “Cu vreo două luni înainte de campanie mi-a zis că va candida la Federaţie. Eu l-am întrebat: <Care federaţie?> După ce am aflat despre ce e vorba, i-am spus: <Fratele meu – că aşa vorbim noi – Sigur vrei să te bagi în mocirla asta? Te crezi Cattani? Ăştia te bat la înot, că tu nu te pricepi la aşa ceva>. El rîdea şi îmi spunea că vrea să intre, pentru că va avea cîştig de cauză. E un fixist, ce îşi pune în cap rezolvă! E un băiat deşetept, doxă de carte! Seamănă cu nevasta, Natalia, ei i se datorează aproape totul, că eu am dat BAC-ul la 32 de ani! Nu mi-a plăcut niciodată şcoala, fiindcă nu îmi place, în primul rînd, sistemul de învăţămînt din România. Şi dacă ar fi să o iau de la capăt, la fel aş proceda”.

ADVERTISEMENT

B 1_DSC_0295

 

B4_DSC_0297

“Pasiunea lui e cititul”

Relaţia apropiată dintre noul preşedinte FRF şi mama sa este subliniată şi mai bine: “De obicei, pe ea o sună, fiindcă vorbesc despre mult mai multe lucruri. Eu cu el nu vorbesc decît despre fotbal. La altceva nu mă pricep, aşa că nu mă bag!”. Lui Răzvan însă i-a plăcut mereu cartea şi, pe lîngă faptul că a fost, după spusele părintelui său, mereu în primii zece elevi ai colegiului la care a învăţat, şi timpul liber şi-l dedică tot studiului! “Pasiunea lui e cititul! Mereu stă pe laptop, lecturează cărţi non-stop! Uneori preferă să nu doarmă şi să citească”, a explicat pentru FANATIK.RO fostul căpitan al lui FCM Bacău.

Învaţă rusa pentru a comunica mai uşor cu membrii Federaţiei de Minifotbal!

Din dorinţa de a învăţa şi de a comunica mai bine cu oamenii, Burleanu a luat o decizie mai puţin obişnuită pentru cei din generaţia sa. Pe lîngă limbile engleză şi franceză pe care le stăpîneşte la perfecţie, cel mai important oficial din fotbalul românesc este şi în plin proces de asimilare a limbii ruse. Situaţia este desluşită cu lux de amănunte tot de părintele său: “Avînd funcţia de preşedinte al Federaţiei Europene de Minifotbal, lui Răzvan îi place să comunice şi să discute cu toată lumea, să-i trateze pe toţi de la egal la egal, numai că limba engleză sau cea franceză nu îi sînt mereu de ajutor cînd discută cu reprezentanţii ţărilor din Europa de Est, fapt pentru care a luat decizia să înveţe şi limba rusă”.

Tatăl lui Burleanu a stat zece luni la Jilava!

Pe vremea junioratului, Gică Burleanu a avut probleme cu legea! Tatăl preşedintelui FRF a stat zece luni la şcoala de corecţie din cadrul Penitenciarului Jilava în condiţii greu de imaginat, după ce a comis un gest necugetat. “Aveam 16 ani jumate cînd eram în centrul Bacăului cu nişte băieţi cu care m-am împrietenit eu aiurea. Ei furaseră ceva şi a venit un băiat care i-a tras la răspundere şi eu l-am lovit cu pumnul în gură. Era fiu de locotenent colonel, aşa că am avut de suferit. Mi-am făcut-o cu mîna mea! Îmi pare rău că mă împrietenisem cu băieţii ăia, pentru că eu nu am furat în viaţa mea nimic, decît cireşe şi mere din pomi! Mi-au dat trei ani şi jumătate de şcoală de corecţie în condiţii greu de imaginat la Jilava. Nu aş fi rezistat! Noroc că a venit cutremurul şi am stat doar zece luni, că nu ştiu cum mai ieşeam de acolo”, a încheiat Gică Burleanu.

DSC_0301

 

SUPER GALERIE FOTO

 

ADVERTISEMENT