Sport

Omul care l-a crescut pe Andrei Borza la Academia Hagi: ”Este o mare, mare surpriză! Probabil l-a înnebunit viața din București”.

Escapada nocturnă a rapidistului Andrei Borza i-a surprins pe oficialii Academiei Hagi, acolo unde fundașul stânga s-a format ca fotbalist. Adio EURO 2024?
28.02.2024 | 11:01
Escapada nocturnă a rapidistului Andrei Borza (stânga) i-a surprins pe oficialii Academiei Hagi, acolo unde fundașul stânga s-a format ca fotbalist FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Rapidistul Andrei Borza și-a compromis șansele de a prinde lotul naționalei României pentru EURO 2024 din cauza escapadei într-un club de noapte, după meciul Poli Iași – Rapid 3-1, disputat sâmbătă, 24 februarie. Fundașul stânga de 18 ani era considerat una dintre variantele lui Edi Iordănescu pentru dublarea titularului Nicușor Bancu, în condițiile în care veteranul Mario Camora, de la CFR Cluj, are 37 de ani și se confruntă cu dese probleme medicale.

Ratează Andrei Borza EURO 2024 din cauza escapadei de la Iași?

Sâmbătă noapte, Andrei Borza și Alexandru Albu au fost filmați într-un club de fițe din Iași, la puțin timp după ce formația din Giulești a pierdut lamentabil trei puncte uriașe în lupta pentru titlu cu FCSB și CFR Cluj. Oameni din lumea fotbalului românesc susțin că Andrei Borza nu ar fi, de fapt, un puști petrecăreț, iar ieșirea în decor de la Iași ar fi mai degrabă un gest de puști teribilist.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut însă dacă juniorul cumpărat de Rapid cu 800.000 de euro de la Farul va fi iertat de selecționerul Iordănescu, recunoscut pentru disciplina impusă la națională. Sunt cunoscute cazurile lui Andrei Ivan, Alex Mitriță și Alexandru Maxim, trași pe linie moartă din motive de indisciplină.

Pe lângă unitate și modestie, aș mai adăuga faptul că toți am fost extrem de responsabili și disciplinați în tot ceea ce am făcut în campania de calificare la EURO 2024, atât pe teren, cât și în afara lui” – Nicolae Stanciu, căpitanul naționalei României

Pavel Peniu, președintele Academiei Hagi: ”Andrei Borza nu-și permitea să facă așa ceva cu Hagi”

Comportamentul lui Andrei Borza, produs al Academiei Gheorghe Hagi, i-a surprins și pe oficialii grupării din Ovidiu. Contactat de FANATIK, președintele Academiei Hagi, Pavel Peniu, a afirmat că nu se aștepta la un asemenea comportament din partea internaționalului de tineret.

ADVERTISEMENT

”Îl cunosc de șase ani și jumătate pe Borza, de când l-am adus Academie, de la Midia Năvodari. Nu a fost niciodată un copil problemă din punct de vedere educațional. Nu a avut nicio deviație de comportament cât a fost la noi, la Academie și la Farul, nici când s-a maturizat la 17-18 ani, când a câștigat campionatul României cu echipa de senior. Din contră, Andrei a arătat o dorință de afirmare cum rar vezi la alți copii”, a precizat Pavel Peniu, 70 de ani.

Oficialul constănțean a adăugat: ”Pe mine mă miră episodul ăsta. Cum de a ajuns un copil, care la Academie nu a avut nici cea mai mică deviață de comportament să facă o asemenea greșeală. Probabil l-a înnebunit viața din București, care e alta față de un oraș de provincie.

ADVERTISEMENT

Asta nu înseamnă că a ajuns la Rapid și l-a stricat Rapidul. Bucureștiul este un oraș tentant, în care trebuie să ai puterea să te adaptezi și să reziști tentațiilor și anturajului. Tatăl lui, care a jucat fotbal la Năvodari, era mai nonconformist, însă Andrei seamănă mai degrabă cu mama lui, care s-a ocupat de el de când l-a dus la fotbal”.

Sunt convins că Borza era în cărți pentru o eventuală convocare în lotul pentru EURO 2024. Depinde cum îl vor judeca cei de la Rapid. Îmi pare rău, dar chiar și o neconvocare la turneul final îl va ajuta să-și reseteze comportamentul. M-a surprins, nu-l vedeam în situația asta. Cu Hagi nu și-ar fi permis să facă așa ceva. Hagi nu stă cu binoclu să-i urmărească pe jucători ce fac. Încearcă să-i convingă să aibă grijă de viața lor extrasportivă” – Pavel Peniu, președinte Academia Hagi

”La Academie, juniorii au program destul de sever”

Andrei Borza, ca de altfel toți juniori crescuți la Academia Hagi, a început să prindă gustul vieții după ce a plecat de la Ovidiu. Pînă atunci, ”copiii lui Hagi” nu știu decât fotbal și școală, explică Pavel Peniu.

ADVERTISEMENT

”La noi copiii sunt duși la școală, aduși de la școală. Fac lecții, meditații, îi duci la antrenamente, îi aduci de la antrenament. După aceea, stau în cantonament, se uită la televizor. Au program destul de sever pentru un copil care vrea să facă și fotbal și să-și trăiască și viața. Copiii de la noi, în general, nu prea își trăiesc viața decât dacă iubesc fotbalul. Iar Borza a fost un copil fără niciun fel de probleme. Mă miră ce a făcut și sper să fie doar un episod pasager”, a mai precizat președintele Academiei Hagi.

La minifotbal, Andrei Borza juca mijlocaș stânga ofensiv, făcea spectacol, dădea goluri, era în prim-plan tot timpul. Nu avea sarcini definite pentru faza de apărare. Când a trecut la 11 la 11, Gică Hagi l-a făcut fundaș stânga, nu credeam că va reuși” – Pavel Peniu, președinte Academia Hagi

”Nu poți să-i pui ștampilă de copil nepăsător”

Pavel Peniu consideră că Andrei Borza nu va deveni un nou ”bad boy” al fotbalului românesc și nu le va călca pe urme în privința vieții extrasportive lui Adrian Mutu sau Gabriel Tamaș. ”E normal ca oamenii de la Rapid, care au pretențiile lor, să nu accepte astfel de deviații din partea jucătorilor. Nu prea era momentul ca Borza să se ducă să se distreze.

Nu poți să-i pui însă o ștampilă că este un copil nepăsător în privința fotbalului. Nu este așa! Iubește fotbalul și sper să fie o greșeală din care să învețe. A făcut foarte multe sacrificii să ajungă la nivelul actual. Sunt convins că regretă ce a făcut!”, a mai spus Peniu.

”Adrian Mutu avea deviații de genul ăsta”

Oficialul constănțean a continuat: ”Unii învață și trec peste astfel de greșeli, alții perseverează. Au fost fotbaliști mult mai mari decât el, care au avut multe escapade la viața lor. Mi-l amintesc pe Adrian Mutu. El avea deviații de genul ăsta, cu toate că era un copil foarte educat, cu părinți educați și responsabili, care nu s-a realizat pe măsura talentului său imens”.

Nu îl vedeam pe Andrei Borza și nu-l văd un copil iresponsabil. Din contră! Am încredere în el. Cred că este mai mult o copilărie decât un comportament ascuns. Nu se poate spune ”Domne i-a păcălit pe toți că e băiat cuminte, iar este un băiat rău”. Eu îl consider un copil cuminte, care a avut o scăpare inadmisibilă. Borza are nevoie de sprijin moral. Să fie pedepsit pentru greașeala comisă, să învețe și să nu mai repete” – Pavel Peniu, președinte Academia Hagi

Oficialul constănțean nu crede că Andrei Borza a fost convins de Alexandru Albu să meargă cu el în club. ”Nu este un copil ușor influențabil. Are personalitatea lui. Tocmai de aceea este de neînțeles greșeala pe care a făcut-o. Nu era cazul să sărbătorească, chiar dacă era Dragobetele

Nu e ușor de suportat atmosfera de la Rapid, un club care a investit mult și vrea să facă performanță. Îi doresc să treacă peste aceste momente. Sper ca perioada de pedeapsă să fie cât mai scurtă, dar trebuie să fie și pentru el o lecție”, a declarat Pavel Peniu.

Horia Ivanovici a dezvăluit la FANATIK SUPERLIGA Andrei Borza și Alexandru Albu vor fi sancționați de conducerea Rapidului. Cei doi petrecăreți vor fi lăsaâi în afara lotului pentru meciul cu UTA Arad, de miercuri, și  amendați cu 10% din salariul pe luna februarie.

ADVERTISEMENT