Pariuri sportive

Omul fără de care HAGI n-ar fi ajuns ZEU în 1994 se RETRAGE!

O veste aparent banală a venit în această după-amiază din Italia, dar în spatele ei se ascunde o istorie întreagă la care au participat cei mai importanţi români din fotbalul internaţional...
26.06.2014 | 20:33
Omul fara de care HAGI nar fi ajuns ZEU in 1994 se RETRAGE
ADVERTISEMENT

O veste aparent banală a venit în această după-amiază din Italia, dar în spatele ei se ascunde o istorie întreagă la care au participat cei mai importanţi români din fotbalul internaţional ai ultimilor 25 de ani. Luigi Corioni, cel care a fost patronul Bresciei din 1989 pînă în prezent, a ales să se retragă din fruntea “rîndunelelor”.

Corioni este cel care la începutul aventurii sale în fruntea grupării lombarde a ales să meargă pe mîna românilor şi în special a lui Mircea Lucescu. Actualul antrenor al lui Şahtior a petrecut 5 ani la cîrma Bresciei, timp în care a strîns alături de el o serie de conaţionali alături de care a creat o echipă care a primit supranumele de “Romena”.

ADVERTISEMENT

Hagi, “antrenament” pentru istorie

“Il Luce” a ajuns în Lombardia în vara lui 1992 şi încă din start i-a transmis lui Corioni, cel care acum renunţă la frîiele Bresciei, că vrea să construiască echipa în jurul unui nucleu format din români. Astfel, odată cu Lucescu la formaţia italiană au ajuns Hagi, Mateuţ, Sabău şi Răducioiu. În scurt timp, ultimul avea să fie transferat de AC Milan, pe care a ajutat-o în 1994 să cîştige Liga Campionilor. Hagi, în schimb, a făcut două sezoane de excepţie, mai ales ultimul, fiind adus de Lucescu la forma optimă pentru Mondialul din 1994, acolo unde “Regele” a făcut furori. “M-am pregătit excelent la Brescia înainte de Cupa Mondială. Asta m-a ajutat enorm”, a spus liderul naţionalei din acea vreme. Ca să-l înlocuiască pe Hagi, care după competiţia din America a plecat la Barcelona, Lucescu l-a adus pe Dănuţ Lupu, care a plecat însă după doar un sezon. Tot la Brescia au mai jucat Dorin Mateuţ, care a jucat acolo sub comanda lui “Il Luce” un singur an, în sezonul 1992-1993. Cel mai longeviv a fost Ioan Ovidiu Sabău, care a jucat în total 5 ani: 1992-1996 şi 1997-1998.

Pirlo şi Baggio, vedetele Bresciei

Dintre fotbaliştii italieni, cele mai importante nume care aufost aduşi de Luigi Corioni (foto jos) în echipa “rîndunelelor” au fost Andrea Pirlo şi Roberto Baggio. Mijlocaşul de creaţie s-a născut chiar în oraş şi a fost promovat la echipa mare de Lucescu, în 1995. A strîns în trei sezoane 47 de meciuri în campionat, după care a fost vîndut la Inter Milano. Ulterior, a mai jucat jumătate de sezon, împrumutat fiind de milanezi, iar apoi a fost cumpărat de AC Milan unde a făcut istorie. Celălalt nume mare care a trecut prin curtea Bresciei este Roboerto Baggio. Atacantul a jucat de la 36 la 40 de ani şi a strîns 95 de meciuri în care a marcat de 45 de ori.

ADVERTISEMENT

corioni