Sport

Omul care susține financiar SuperLiga, reacție după ce Gigi Becali a spus că vinde FCSB: „Momentul ales este unul interesant”

Orlando Nicoară, directorul companiei eAD care deține drepturile TV din Liga 1, a lansat o nouă ipoteză după ce Becali a spus că vrea să vândă FCSB pentru doar 15 milioane de euro.
15.11.2022 | 09:19
Omul care sustine financiar SuperLiga reactie dupa ce Gigi Becali a spus ca vinde FCSB Momentul ales este unul interesant
Gigi Becali e dispus să renunțe la FCSB pentru 15 milioane de euro. Sursă foto: Sport Pictures
ADVERTISEMENT

Gigi Becali a anunțat că e dispus să vândă FCSB pentru doar 15 milioane de euro, iar Orlando Nicoară, deținătorul drepturilor TV din Liga 1 a comentat această declarație.

Orlando Nicoară, declarații extrem de interesante cu privire la vânzarea FCSB și conflictul cu CSA Steaua

Orlando Nicoară a venit cu ipoteză extrem de interesantă și a analizat declarațiile patronului FCSB și situația din acest moment: „Domnul George Becali a anunțat, sâmbătă, că FCSB este scoasă la vânzare, prețul cerut fiind de $15 milioane. În tranzacție nu ar urma să fie inclus Tavi Popescu. Nu pot estima cât de serioasă este oferta, dar este pentru prima oară, după multă vreme, când se vehiculează o sumă pentru clubul din România care are cei mai mulți suporteri”.

ADVERTISEMENT

Directorul eAD nu ia foarte în serios prețul anunțat de Gigi Becali și e de părere că omul de afaceri nu va renunța la „jucăria” sa preferată nici pentru o sumă mai mare: „Este posibil ca după victoria de aseară, de la Craiova, domnul Becali să se fi răzgândit, iar oferta să fie retrasă sau prețul să crească. Părerea mea este că nici pe $20 milioane, GB nu va vinde FCSB.

Azi e sigur doar că există o evaluare, cu titlu orientativ, pentru FCSB, spusă chiar de proprietar. Mult, puțin, depinde de piață. La 15 milioane, chiar în situația economică actuală, probabil se vor găsi doritori să pună banii ceruți pe masă”, a mai punctat omul care a implementat VAR în România.

ADVERTISEMENT

Totuși Orlando Nicoară e de părere că Gigi Becali nu a aruncat la întâmplare această declarație și nici suma de 15 milioane de euro: „Momentul ales este unul interesant. Poate fi supărarea după egalul din Cupă, de la Galați, sau poate să fie contextul în care Steaua caută o asociere pentru a putea promova în SuperLiga. Victima propriei strategii, clubul Armatei trebuie să caute o asociere pentru a primi drept de promovare”.

Eu nu vreau decât banii pe care i-am dat: 9.300.000 de dolari, pe care i-am dat când am furat echipa de la Armată cum zic ei și mai vreau vreo 6 milioane dați de mine. Adică doar 15 milioane. Dacă văd că crește Tavi, o dau fără Tavi. Să iau eu banii! Nu găsesc soluții juridice?” – Gigi Becali, despre vânzarea FCSB.

Orlando Nicoară consideră greșită strategia CSA Steaua: „Pune pe masă o marcă evaluată la 57 de milioane”

Orlando Nicoară a explicat că orice investitor dispus să preia echipa Armatei trebuie să vină cu o sumă uriașă:‘Victimă’, pentru că marca Steaua a fost evaluată la 57 milioane euro, iar orice asociere ar pleca la drum de la această suma”.

ADVERTISEMENT

În caz contrar s-ar putea lăsa cu ani grei de închisoare: „Într-o eventuală asociere, CSA pune pe masă o marcă evaluată la 57 milioane, iar partenerul sau partenerii trebuie să pună ceva la fel de valoros (cash sau alte active), pentru a deține 50% din asociere. Orice altă înțelegere ar însemna delapidarea CSA, adică a statului. Nu cred că-și va permite nimeni să semneze”.

Ba, mai mult, „militarii” sunt cu mâinile legate și nu pot face nimic în această privință: „CSA nu poate reevalua azi marca Steaua deoarece este în plin proces cu FCSB cerând despăgubiri de la clubul domnului Becali, despăgubiri bazate fix pe această evaluare de 57 milioane euro. Cum spuneam, victima propriei strategii”.

ADVERTISEMENT

De ce consideră Nicoară că FCSB e mult mai interesantă pentru investitori decât CSA Steaua: „Oferta domnului Becali pare mult mai avantajoasă”

Orlando Nicoară a argumentat și de oamenii de afaceri ar trebui să aleagă FCSB în detrimentul unei implicări la CSA Steaua: „Acum, dacă marca Steaua este 57 de milioane euro, atenție, doar marca, fără club, fără jucători, fără altceva, iar pe FCSB, adică club și jucători, domnul Becali cere $15 milioane, este evident că oferta domnului Becali pare mult mai avantajoasă. Pentru $15 milioane primesti un club, un lot de jucători și locul în Superliga.

Și chiar este mult mai avantajoasă dacă se face transfer de business și nu este preluată firma, iar domnul Becali rămâne cu litigiile. Pentru că preluarea clubului înseamnă și asumarea litigiilor cu CSA Steaua. Care pot fi câștigate sau pot fi pierdute”.

De ce pentru FCSB ar fi o lovitură importantă să joace pe stadionul Ghencea: „Și-ar readuce alături o parte din suporteri”

Cota echipei lui Gigi Becali va crește dacă va primi permisiunea să joace din nou în „Templu”: „Momentul mai este interesant pentru că sunt șanse mari ca FCSB să primească acordul pentru a juca pe noua arenă din Ghencea, ceea ce ar însemna o lovitură pentru CSA Steaua. Un FCSB care va juca în Ghencea devine mai valoros, ca club, deoarece și-ar readuce alături o parte din suporteri și ar elimina monopolul pe acest stadion deținut de echipa Armatei.

Deținătorul drepturilor TV din Liga 1 face apoi o comparație cu Liverpool, club care tocmai a fost scos pe „tarabă”: „În același timp, în cealaltă parte a Europei, a fost scos la vânzare, de proprietarii americani, clubul FC Liverpool. Prețul cerut ar fi de $4 miliarde. Liverpool nu este nici cel mai valoros club englez, nici clubul cu cei mai mulți suporteri din Anglia. Însă este un club de tradiție, câștigător al Champions League și al Premier League.

Estimările arată că FC Liverpool va depăși anul acesta Manchester United în ceea ce privește veniturile, care vor ajunge la 602 milioane de lire sterline/684 milioane euro. Profitul este așteptat să ajungă la 76 milioane de lire/86 milioane euro.

Comparativ, FCSB a înregistrat, anul trecut, venituri de aproape 18 mil. euro și un profit de aproximativ 2 mil. euro. Adică de 38 de ori venituri mai mici decât Liverpool și un profit de 43 de ori mai redus. Raportat la prețul cerut pe cele două cluburi, $4 miliarde vs. $15 milioane, diferența este de 267 de ori”, a scris omul care susține financiar Liga 1.


  • Cota BETANO pentru FCSB: 1,78 este cota pentru „sub 2,5 goluri” la FC Botoșani – FCSB. Vezi toate cotele aici!

ADVERTISEMENT