News

Ce s-a întâmplat cu omul de încredere al lui Vladimir Putin, acuzat în România de o fraudă de 2 miliarde de euro. Decizie importantă chiar înainte de război

Unul din oamenii lui Vladimir Putin în România riscă ani grei de închisoare, fiind bănuit că a luat parte la o mega-evaziune fiscală în valoare de 2 miliarde de euro.
17.03.2022 | 15:14
Ce sa intamplat cu omul de incredere al lui Vladimir Putin acuzat in Romania de o frauda de 2 miliarde de euro Decizie importanta chiar inainte de razboi
Fostul director al rafinăriei Lukoil se mândrea cu relația bună pe care o avea cu Vladimir Putin / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 18 februarie 2022, cu doar câteva zile înainte de începutul invaziei din Ucraina, Tribunalul Prahova a reconfirmat sechestrul asigurator pe acțiunile companiei cu acționariat rusesc Lukoil Holdings BV Olanda și pe mai multe conturi bancare deținute de această societate la bănci din Olanda și Marea Britanie.

Autoritățile române au sechestrat acțiunile gigantului Lukoil pentru o fraudă de 2 miliarde

Sumele cuprinse în hotărârea judecătorească sunt amețitoare:

– sechestru asigurător instituit asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni în valoare de 2,5 lei/acţiune, total 442.101.572,5 lei, acțiuni deținute de Lukoil Holdings BV Olanda

ADVERTISEMENT

– sechestru asigurător instituit asupra primelor de emisiune deținute de terțul Lukoil Europe Holdings B.V Olanda, acționar majoritar în cadrul S.C Petrotel Lukoil S.A Ploiești, în valoare de 1.880.931.388 lei;

– sechestrul asigurător asupra următoarelor conturi : NL…, NL…, şi NL…, deţinute de inculpata PETROTEL LUKOIL SA Ploiesti la ABN AMRO BANK Olanda devenită, ulterior RBS BANK Olanda, precum şi a sumelor ce se vor vira ulterior, până la concurenţa sumei 642.285.263,48 euro;

ADVERTISEMENT

– sechestrul asigurător asupra conturilor GB…, respectiv GB7…, deţinute de terţul acţionar majoritar al inculpatei SC PETROTEL LUKOIL SA Ploieşti, EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda la CITY BANK LONDRA, până la concurenţa sumei de 542.262.283,28 euro.

În centrul acestui dosar se află trei cetățeni ruși și doi români: Andrey Bogdanov, Alexey Voinstev, Olga Kuzina, respectiv Dorel Duțu și Dan Dănulescu.

ADVERTISEMENT

Șeful rafinăriei de la Ploiești ținea o poză cu Vladimir Putin pe birou

Aceștia sunt inclulpați în cel mai mare dosar de evaziune fiscală și spălare de bani din istoria României, după nivelul prejudiciului, evaluat de procurori la circa 2 miliarde de euro.

În 2014, presa remarca o apropiere importantă între Andrey Bogdanov, director general al rafinăriei Petrotel Lukoil și Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT
Putin, Andrey Bogdanov
Andrey Bogdanov, fost șef Lujoil, păstra în birou o fotografie cu Putin/ foto: stopinfractori.ro

Mai exact, în timpul descinderii la sediul administrativ al rafinăriei, procurorii au găsit pe biroul directorului general al Petrotel-Lukoil, o fotografie în care acesta stătea la masă cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Cei doi păreau să aibă o discuție apropiată, lucru remarcat și de jurnaliștii vremii.

Dosarul a fost preluat inițial de celebrul procuror Portocală

Dosarul mega-evaziunii fiscale a fost preluat de celebrul procuror Mircea Negulescu, supranumit ”Portocală”, dat afară din magistratură în 2019 pentru purtare abuzivă și trimis în judecată, împreună cu fostul șef DNA Ploiești, Lucian Onea.

Anchetatorii susțineau că șeful rafinăriei și subalternii lui au folosit resursele companiei pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membră a grupului Lukoil, în care aveau un interes direct sau indirect. Ei au instituit, la vremea respectivă, un sechestru pentru bunuri mobile și imobile în valoare de două miliarde de euro, ceea ce reprezintă un ”record” încă neegalat, în România.

Andrey Bogdanov, apropiatul lui Putin, a fost plasat sub control judiciar, iar pe conturile companiei a fost pus sechestru, lucru care a determinat, în primă fază, oprirea lucrului la rafinăria de la Ploiești a deținută de grupul rusesc.

Rușii de la Lukoil, întâlnire cu Liviu Dragnea pentru deblocarea conturilor

Oficialii companiei au căutat sprijin politic, solicitând ridicarea măcar parțială a sechestrului. Vladimir Nekrasov, vicepreședinte pe rafinare, marketing și distribuție a anunțat că s-a întâlnit cu procurorul care anchetează cazul, cu vicepreședintele Liviu Dragnea și cu ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, iar premierul Victor Ponta a făcut apel pentru a găsirea unei soluții de ieșire din acest impas pentru a nu se ajunge ”să se revizuiască pe minus bugetul țării”. Nekrasov spunea că nu există dovezi concrete în acest dosar: ”nu am văzut lucruri concrete, doar fraze generale”.

În scandal a intervenit președintele Traian Băsescu, acesta solicitând Lukoil să reia producția, în caz contrar guvernul să fie pregătit dă preia rafinăria de la Ploiești. El a spus că nu acceptă presiunile politice pe care Lukoil le face în mediul politic.

”Îndrăzneala celor care au dat mesajul că ne gândim până vineri și, dacă nu terminați cu chestii din astea, cu justiție, cu procurori, noi plecăm. Ia plecați, băieți, dacă nu respectați legile statului, plecați, dar să nu credeți că plecați cu rafinăria”, a declarat la acea vreme Traian Băsescu. La câteva zile, Lukoil a reluat activitatea la rafinăria de la Ploiești.

Inculpații, retrimiși în judecată după ce au fost achitați de două ori

Dosarul Petrotel-Lukoil a ajuns în instanță în anul 2015, iar șefii rafinăriei au fost judecați pentru infracțiuni la legea societăților comerciale.

În 2018, Curtea de Apel Prahova a decis achitarea tuturor părților din dosar, însă procurorii care au instrumentat cazul au făcut apel iar dosarul a fost retrimis la instanța de fond, pentru rejudecare.

În decembrie 2020, magistrații de la Tribunalul Prahova au reconfirmat decizia anterioară, inculpații fiind din nou, achitați.

În fine, în noiembrie 2021, conducerea rafinăriei Petrotel Lukoil, compania mamă cu acționari ruși și sediu în Olanda au fost retrimiși pentru a treia oară în judecată, după ce instanța a admis din nou apelul procurorilor.

ADVERTISEMENT
Tags: