News

OMV Petrom a avut în 2022 un profit record în România, de peste 10 miliarde lei. Austriecii refuză în continuare să plătească taxa de solidaritate

OMV Petrom şi-a făcut publice cifrele pe 2022. Profitul este de patru ori mai mare decât în 2021 şi a depăşit recordul din 2013
02.02.2023 | 11:08
OMV Petrom a avut in 2022 un profit record in Romania de peste 10 miliarde lei Austriecii refuza in continuare sa plateasca taxa de solidaritate
Profitul OMV Petrom a crescut de patru ori în 2022, faţă de 2021
ADVERTISEMENT

Compania OMV Petrom a realizat anul trecut un profit net de 10,3 miliarde lei (peste 2 miliarde euro), în creştere cu 260% faţă de ce cel din 2021, de 2,86 miliarde lei, rezultă din cifrele oficiale publicate joi.

Raportul trimis de OMV către Bursa de Valori Bucureşti

Veniturile din vânzări au fost mai mari cu 136% faţă de 2021, în sumă de 61,34 miliarde lei, de la 26,01 miliarde lei în 2021. De asemenea, anul trecut, impozitele directe şi contribuţiile specifice industriei au crescut de aproape patru ori la o valoare record de 9,7 miliarde lei.

ADVERTISEMENT

Grupul austriac mai transmite că investiţiile au însumat 3,551 miliarde lei în 2022, cu 26% mai mari faţă de 2021 (2,821 miliarde lei), în special direcţionate către Explorare şi Productie cu investiţii în valoare de 2,559 miliarde lei (2021: 2,025 miliarde lei). Investiţiile din Rafinare şi Marketing au fost în sumă de 835 milioane lei (2021: 766 milioane lei), în timp ce investiţiile din Gaze şi Energie au fost de 97 milioane lei (2021: 12 milioane lei). Investiţiile din segmentul Corporativ şi Altele au fost în valoare de 60 milioane lei (2021: 18 milioane lei).

În ciuda profitului uriaş, care a depăşit recordul din 2013 (aproximativ 1,1 miliarde de euro), OMV refuză să plătească taxa de solidaritate. În baza rezultatelor fiscale pe anul trecut, conducerea grupului austriac a transmis că este de aşteptat ca OMV să nu fie inclusă în contribuţia de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puţin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite.

ADVERTISEMENT

Raportului a fost transmis joi Bursei de Valori Bucureşti, iar în el se arată: “În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom şi a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, se aşteaptă ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puţin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.

În 2022, OMV Petrom a contribuit deja prin plata redevenţelor, taxelor suplimentare şi a altor contribuţii specifice industriei cu aproximativ 7,3 miliarde lei, pe lângă impozitul pe profit de 2,2 miliarde lei. În total, taxele specifice industriei au crescut de circa 4 ori comparativ cu 2021″.

ADVERTISEMENT

Austriecii mai spun că sfera de activitate a OMV Petrom, atât cea existentă, cât şi cea planificată, precum şi pieţele pe care operează, expun Grupul la riscuri semnificative, cum ar fi riscul de preţ al mărfurilor tranzacţionabile, riscul valutar, riscul operaţional şi de strategie.

“Conform celui mai recent exerciţiu de evaluare a riscurilor desfăşurat de către Grupul OMV Petrom în noiembrie 2022, principalele incertitudini care pot influenţa rezultatele Grupului rămân cele legate de riscul de preţ al mărfurilor tranzacţionabile, riscurile operaţionale, precum şi riscul politic şi de reglementare.

ADVERTISEMENT

Prin natura activităţii de extracţie, procesare, transport şi vânzare de hidrocarburi, OMV Petrom este expusă în mod inerent riscurilor de siguranţă şi de mediu”, se mai arată în raportul trimis către Bursa de Valori Bucureşti.

ADVERTISEMENT
Pe ce a plătit un tânăr 92 de lei la Târgul de Crăciun...
Pe ce a plătit un tânăr 92 de lei la Târgul de Crăciun din București. "Mult sau puţin?"
Ce au scris maghiarii după ce România a fost întoarsă de Germania la...
Ce au scris maghiarii după ce România a fost întoarsă de Germania la CM! Cum au numit-o pe Cristina Neagu
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43...
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43 de ani. Surpriză pentru soția lui Cristi Borcea!
Halep, greșeala care i-a răpit șansa revenirii în tenis: decizia ei proastă se...
Halep, greșeala care i-a răpit șansa revenirii în tenis: decizia ei proastă se repetă acum într-un alt caz de dopaj
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Anamaria Prodan are un nou dușman. S-au aruncat vorbe grele
Anamaria Prodan are un nou dușman. S-au aruncat vorbe grele
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă ciu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
TAROM, reacție după ce fostul rugbist imobilizat în scaun cu rotile afirmă că...
TAROM, reacție după ce fostul rugbist imobilizat în scaun cu rotile afirmă că nu i s-a permis îmbarcarea într-un avion
Care erau plăcerile culinare ale dacilor. Alimentele care erau un lux în dieta...
Care erau plăcerile culinare ale dacilor. Alimentele care erau un lux în dieta acestora
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română