ADVERTISEMENT
Hotnews

ONU critică intenţia Ungariei de a pune GARD împotriva imigranţilor

Planul Guvernului de la Budapesta, de a ridica garduri la frontierele Ungariei pentru a opri intrarea imigranţilor, începe să fie criticat de instituţiile internaţionale. Prima frontieră...
Autor: Ionuţ Cataramă | 19.06.2015 | 11:52
ONU critică intenţia Ungariei de a pune GARD împotriva imigranţilor

Planul Guvernului de la Budapesta, de a ridica garduri la frontierele Ungariei pentru a opri intrarea imigranţilor, începe să fie criticat de instituţiile internaţionale. Prima frontieră protejată cu un gard ar urma să fie cea dintre Ungaria şi Serbia. În replică, reprezentantul la Belgrad al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Hans Friedrich Schodder, a atras atenţia că “Serbia este o ţară democratică, aflată în inima Europei”, căreia nu ar trebui să-i fie blocate graniţele, informează publicaţia sârbă B92.

ADVERTISEMENT

Replica oficială a Serbiei faţă de intenţia Ungariei de a ridica zid la frontiera comună a venit din partea premierului Aleksandar Vucic: “Suntem foarte surprinşi. Nu avem intenţia să facem acelaşi lucru la frontiera noastră cu Macedonia”, a spus premierul Serbiei.

Serbia este o ţară de tranzit pentru imigranţii clandestini care vor să ajungă în statele UE din centrul Europei. Dar potrivit guvernului de la Belgrad, cei mai mulţi imigranţi clandestini intră în Serbia venind din Bulgaria (care e stat membru UE) şi din Macedonia.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul ONU la Belgrad, Hans Friedrich Schodder, a salutat decizia Serbiei de a nu-şi închide graniţa cu Macedonia.

“Protejarea frontierelor este interesul naţional al oricărui stat, dar închiderea graniţelor pentru refugiaţi nu este o soluţie. Refugiaţii nu trebuie pedepsiţi pentru că intră ilegal într-o altă ţară. Ei fac asta pentru a-şi salva vieţile”, a subliniat Hans Friedrich Schodder.

ADVERTISEMENT

Cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Refugiaţilor, 20 iunie, Schodder a precizat că peste 59,5 milioane de oameni, din întreaga lume, sunt forţaţi să-şi părăsească regiunile sau ţările de origine.

Cele mai multe cazuri de acest gen se referă la Siria, afectată de războiul cu organizaţia teroristă Stat Islamic. În Siria, peste 7,6 milioane de oameni s-au mutat în alte regiuni ale ţării, iar 3,9 milioane de oameni au părăsit ţara. Pe următoarele două locuri în privinţa numărului de refugiaţi se înscriu Afganistanul şi Somalia.

ADVERTISEMENT

Dintre refugiaţii proveniţi din Siria, cei mai mulţi ajung în Serbia după ce traversează Turcia şi Bulgaria.

Sursă: www.romanialibera.ro

ADVERTISEMENT
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!