Medicii de la o clinică privată din România au efectuat în această săptămână o operație în premieră pentru țara noastră: e vorba de o operație de mastectomie bilaterală la o pacientă cu cancer mamar.
Pacienta care a trecut prin această intervenție chirurgicală de ultimă generație este o tânără de 38 de ani. Aceasta fusese diagnosticată cu cancer la sâni. La mijlocul acestei săptămâni, femeia a fost operată la Sibiu, într-o clinică privată.
Ea a fost supusă unei intervenții complexe de mastectomie bilaterală asistată robotic, o procedură avansată și inovativă, efectuată pentru prima dată în România.
Operația a fost realizată folosind sistemul robotic Da Vinci, un instrument de ultimă generație care permite chirurgia cu incizii minime, dureri postoperatorii reduse și o recuperare accelerată pentru pacient.
”Avantajele chirurgiei robotice în tratamentele abdominale și toracice sunt recunoscute, iar acum acestea sunt extinse și în chirurgia mamară, oferind rezultate cosmetice superioare și protejând integritatea pielii sânului”, transmit reprezentanții clinicii din Sibiu.
Procedura realizată de medicii din Sibiu nu include doar mastectomia completă. Tot cu ajutorul unui robot are loc și reconstrucția imediată a sânilor, fără semne vizibile.
”Intervenția a fost realizată printr-o singură incizie de 4 cm, plasată în zona axilei, ceea ce a permis o mastectomie completă și reconstrucție mamară imediată, fără cicatrici vizibile pe sân. În timpul operației, s-a utilizat un sistem inovativ de drenaj transcutanat, conceput pentru a preveni limfedemul și complicațiile cutanate.
Pacienta acestei intervenţii de pionierat este o femeie în vârstă de 38 de ani, diagnosticată cu cancer mamar pe partea stângă şi purtătoare a unei mutaţii genetice ce impunea mastectomia”, mai spun medicii sibieni, pe site-ul clinicii.
Operația realizată în centrul țării a durat aproximativ 5 ore. Pacienta a avut nevoie doar de 2 zile de spitalizare. Echipa medicală care a efectuat operația din Sibiu a fost alcătuită din Conf. Univ. Dr. Dan Eniu, medic primar chirurgie generală, Dr. Hassan Noor, medic primar chirurgie generală, cu supraspecialitate de chirurgie oncologică şi competenţă în chirurgie laparoscopică şi robotică, Dr. Anca Şofran, medic specialist anestezie şi terapie intensivă şi Assist. Ana Maria Coman, asistent medical instrumentist.
”Suntem entuziasmați de posibilitatea de a continua această tehnică inovatoare și de a oferi rezultate excepționale pentru pacientele eligibile. Mastectomia robotică reprezintă o soluție modernă pentru chirurgia mamară, asigurând beneficii medicale și estetice considerabile”, a spus Dr. Dan Eniu.