News

Operațiune dificilă pentru DIICOT! A fost prins cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume

24.06.2020 | 15:18
Operatiune dificila pentru DIICOT A fost prins cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume
ADVERTISEMENT

Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au anunțat în cursul zilei de miercuri, 24 iunie 2020 arestarea celui mai mare falsificator de bancnote din lume. Împreună cu membrii grupării pe care o conducea, acesta a realizat și a pus în circulație de-a lungul timpului mii de exemplare de 100 de lei din plastic.

Potrivit unui comunicat al instituției, bărbatul a fost identificat în urma unei operațiuni dificile de destructurare a unui grup infracționar organizat. Oamenii legii au efectuat nu mai puțin de cinci percheziții domiciliare, atât pe raza municipiului București, cât și în orașul Bușteni.

ADVERTISEMENT

Gruparea în cauză este specializată în săvârșirea infracțiunilor de falsificare de monedă, complicitate la falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate și complicitate la punerea în circulație de valori falsificate. De asemenea, membrii săi sunt acuzați de deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, complicitate la deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, înșelăciune și complicitate la înșelăciune.

DIICOT a reușit să prindă cel mai mare falsificator de bancnote din plastic

Infracțiunile datează încă din primăvara anului 2014, când trei persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul falsificării de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și înșelăciune.

ADVERTISEMENT

Potrivit DIICOT, gruparea și-a desfășurat  activitatea până în prezent și a reușit să falsifice în toată această perioadă un număr de 17065 bancnote de 100 lei, cele mai bune falsuri din istoria țării noastre. Întreg prejudiciul se ridică la aproximativ 1.706.500 de lei, susțin procurorii.

Cât despre liderul grupului infracțional, acesta nu avea doar rolul de a îi coordona pe ceilalți membri, ci era implicat activ în procurarea/deținerea de materiale și instrumente necesare falsificării. De asemenea, avea grijă ca bancnotele să fie puse în circulație, inducând astfel în eroare un număr mare de persoane.

ADVERTISEMENT

Cum reușea falsificatorul să plaseze banii

În urma cercetărilor, oamenii legii au ajuns la concluzia că, într-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României. În felul acesta, bărbatul și-a câștigat „renumele” de cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din întreaga lume.

Ca urmare a calității superioare a reproducerii, fiind realizate pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului (inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care își schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intră în posesia acestora, din acest motiv a fost denumit generic ”SUPER LEU”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Evoluția acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasă fiind pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România când aceasta era identificată în circuitul financiar cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce îndepărta practic momentul punerii în circulație de momentul identificării bancnotei.

Dintre martorii identificați de-a lungul anchetei, casieri ai unităților comerciale sau alte altor instituții financiare, niciunul nu a putut oferi suport informațional. Asta pentru că în momentul încasării nu a realizat că bancnota este falsă.

ADVERTISEMENT
Tags: