News

Operațiunea “Free Zelenski”. Cum s-a desfășurat misiunea secretă de transfer a președintelui Ucrainei peste Atlantic

Volomir Zelenski a fost dus în cel mai mare secret în SUA. Detalii despre operaţiunea care a făcut posibilă vizita preşedintelui ucrainean la Washington
22.12.2022 | 14:18
Operatiunea Free Zelenski Cum sa desfasurat misiunea secreta de transfer a presedintelui Ucrainei peste Atlantic
Volodimir Zelenski a mers miercuri în SUA Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O flotă ultrasecretă de avioane de spionaj și de luptă NATO l-a escortat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, unde acesta și-a ținut miercuri discursul istoric din Congresul american.

Zelenski a acceptat abia vineri invitaţia de a merge în SUA

Președintele ucrainean s-a aflat la bordul unui Boeing C-40 Clipper al forțelor aeriene americane, ca parte a unei operațiuni delicat planificate, pentru a evita orice sabotaj rusesc în timpul primei sale vizite în străinătate, de când Vladimir Putin şi-a trimis trupele peste graniță, în luna februarie.

ADVERTISEMENT

După ce a confirmat în privat călătoria în SUA încă de vinerea trecută, Zelenski a luat miercuri dis de dimineaţă un tren spre Polonia, potrivit televiziunii poloneze TVN24. Astfel, preşedintele a ajuns în gara din orașul de graniță Przemyśl, care a fost punctul de sosire pentru mulți refugiați în timpul războiului.

Însoțit de ambasadorul american în Ucraina, Bridget Brink, Zelenski a fost transferat la aeroportul din Rzeszów cu vehiculul ambasadei americane, unde la ora 8:15 s-a urcat într-un avion militar care a avut ca destinaţie Baza Aeriană Andrews, relatează Daily Mail. Preşedintele Ucrainei a aterizat la bază – care se află la aproximativ o jumătate de oră de mers cu mașina de Casa Albă – la scurt timp după prânz.

ADVERTISEMENT

Un avion de spionaj german Boeing AWACS i-a asigurat lui Zelenski o navigație sigură peste Marea Nordului, patrulată de submarine rusești, înainte ca un avion de luptă F-15 al Forțelor Aeriene ale SUA să decoleze din Marea Britanie pentru a urmări Clipper-ul care îl transporta pe liderul de la Kiev.

F-15 s-a întors la baza sa din Suffolk la scurt timp după ce avionul lui Zelenskiy a trecut peste Scoția.

ADVERTISEMENT

Zelenski şi-a anunțat vizita miercuri, pe Twitter. “Sunt în drum spre SUA pentru a întări rezistența și capacitățile de apărare ale Ucrainei”, a scris el.

Mii de oameni au putut să-i urmărească zborul pe flightradar, sau cel puțin o parte din drum, în timp ce el călătorea peste Atlantic. Avionul a apărut deasupra Berlinului și doar pentru scurt timp în largul coastei Groenlandei, înainte de a dispărea din nou.

ADVERTISEMENT

Casa Albă nu a confirmat oficial sosirea până miercuri la ora 1 a.m., așteptând până când Zelenski a părăsit în siguranță Ucraina.

După ce a ajuns la Washington, unde Serviciul Secret a intrat în scenă, Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Joe Biden în Biroul Oval, înainte de a se adresa unei sesiuni comune a Congresului, în care a mulțumit SUA pentru ajutor dar a cerut și mai mult sprijin.

În timpul discuțiilor anterioare, Zelenski le-a sugerat lui Biden și altor oficiali că SUA este prima țară pe care doreşte să o viziteze atunci când va fi momentul potrivit pentru el să călătorească, potrivit unei surse aflate la curent cu discuțiile.

Vizita de zece ore a lui Zelenski la Washington a fost rapid organizată. Cei cei doi președinți au discutat despre călătorie din 11 decembrie, Casa Albă a emis o invitație oficială pe 14 decembrie, potrivit unui oficial.

Zelenski a acceptat invitația vineri, iar vizita a fost confirmată două zile mai târziu. În acel moment, oficialii de la Casa Albă au informat biroul lui Nancy Pelosi despre planurile președintelui ucrainean de a vizita SUA.

În ultimul an, SUA au trimis Ucrainei miliarde de dolari, constând în ajutor militar și economic, inclusiv piese de artilerie. Săptămâna aceasta, membrii Congresului decid cu privire la cheltuielile în anul fiscal curent și este pe tapet un pachet cuprinzător, în care sunt destinate Ucrainei aproximativ 45 de miliarde de dolari.

Zelenski a înmânat Congresului drapelul țării sale, care a fost prezentat și semnat de apărătorii orașului Bahmut, aflat de luni de zile sub aprige atacuri rusești. În schimb, a primit un steag american de la președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

ADVERTISEMENT
Tags: