Potrivit reprezentanților Inspectoratului General al Poliției Române și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, operațiunea Jupiter va continua pentru a combate infracțiunile economico-financiare și a celor de natură juridică.
Potrivit IGPR au fost efectuate 110 de percheziții domiciliare, fiind puse în executare 54 de mandate de aducere, conform Știri pe Surse. ”Polițiștii și procurorii efectuează 110 percheziții domiciliare și pun în executare 54 de mandate de aducere, în cadrul unor acțiuni operative, pentru tragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea de fapte penale și protejarea comunității de activitățile ilegale.
Activitățile sunt efectuate în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, contrafacere, contrabandă, înșelăciune, delapidare, abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals.
Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor cercetate, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal.
Persoanele depistate vor fi conduse la audieri, în vederea luării măsurilor legale în fiecare cauză”, au transmis reprezentanții IGPR. România este controlată de clanuri, chiar dacă multe o fac din umbră. Cu toate acestea, mascații le fac uneori o vizită interlopilor atunci când aceștia sar calul.
A fost și cazul de la începutul lunii septembrie, atunci când au fost efectuate 13 percheziții domiciliare în București, dar și în satele Dragomireşti Deal, Roşu, Dârvari, Domneşti din judeţul Ilfov şi în satul Cosoba din judeţul Giurgiu.
Ar fi implicați în acest caz membri ai clanurilor Luptătorii, Cămătarii, Giuleştenii şi Vasiloi. Infractorii au fost cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de santaj și cămătărie. Suspecții ar fi acordat împrumuturi unor persoane dependente de jocuri de noroc sau droguri, după care le cereau banii înapoi cu dobândă, recurgând deseori la șantaj.
”Investigațiile vizează săvârșirea mai multor infracțiuni de șantaj de către patru persoane fizice, cunoscute ca aparținând sau fiind apropiate ale unor clanuri interlope. Acestea au identificat, exploatat și întreținut anumite vulnerabilități (jocuri de noroc, consum de droguri) ale persoanelor vătămate, cărora le-au oferit diverse sume de bani cu titlu de împrumut.
Ulterior, în contextul nerestituirii sumelor de bani de către acestea, folosindu-se de notorietatea lor de persoane violente, cei vizați au exercitat acte de șantaj în vederea recuperării atât a împrumuturilor cât și a dobânzilor aferente acestora”, au transmis autoritățile.
România rămâne una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, cu toate acestea cei de ajung să conducă MAI Sau Ministerul Justiției promit de fiecare dată că se vor lupta cu infractorii. Uneori o și fac, însă caracatița este departe de a fi dezmembrată, într-o țară care poate fi considerată Raiul infractorilor.