Sosirea anotimpului rece şi apropierea iernii vine cu probleme suplimentare pentru şoferi, pe lângă condiţiile dificile de drum aceştia trebuind să fie atenţi şi la alte aspecte prin care să se protejeze de amenzi sau să evite să plătească din propriul buzunar eventualele daune.
Nu puţini sunt şoferii care amână cât pot schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă. Mai ales cei care conduc în oraşe obişnuiesc să amâne această operaţiune, făsă să bănuiacă însă că ea vine la pachet cu riscuri substanţiale.
În multe zone din ţară prima zăpadă încă nu a căzut, dar asta n-ar trebui să-i liniştească pe cei care nu şi-au schimbat încă anvelopele de vară cu cele de iarnă. Legea prevede în mod expres că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar şoferii care nu o respectă vor fi amendaţi, iar în caz de accident există riscul să nu fie despăgubiţi, chiar dacă au poliţă CASCO.
“Asigurarea CASCO funcţionează în felul următor: tu, ca şofer, trebuie să respecţi prevederile legale. Dacă nu respecţi prevederile legale, asigurătorul poate să nu-ţi plătească suma menţionată ca despăgubire.
E ca şi cum n-ai fi avut ITP-ul. N-ai avut cauciucuri de iarnă”, spune Sergiu Costache, expert în asigurări, citat de observatornews.ro.
Sursa citată dă exemplul unui şofer care în urma unui accident ar fi trebuit să primească de la asigurător suma de 89.000 de lei – costurile reparaţiei maşinii – însă a primit doar 67.000, din cauză că la momentul producerii accidentului nu avea cauciucurile corespunzătoare.
Experţii avertizează că lipsa cauciucurilor de iarnă poate diminua despăgubirea cu 25-30%, iar în unele situaţii există riscul ca asigurătorul să nu ofere nicio despăgubire. “Ne încadrăm la capitolul excluderi. Unde nu primim despăgubiri pentru pagubele produse în timpul circulaţiei, pe drumuri acoperite cu zăpadă”, spune şi brokerul de asigurări Marius Constantinescu.
“Multe persoane preferă all season, dar ele sunt limitate ca şi aderenţa pe care o oferă, în condiţii extreme. O anvelopă de iarnă veritabilă, care este mult mai recomandată în zonele în care este zăpadă pe jos”, este sfatul pe care ni-l dă expertul auto Răzvan Frăţilă.
Cât privelte amenzile pe care poliţiştii de la pentru anvelope necorespunzătoare, acestea pot depăşi chiar suma de 3.000 de lei