News

Operatorii 112 care au vorbit cu Alexandra Măceșanu nu au pățit nimic

15.08.2019 | 11:53
Operatorii 112 care au vorbit cu Alexandra Macesanu nu au patit nimic
Operatorii 112 care au vorbit cu Alexandra Măceșanu nu au fost sancționați *foto: IGSU

Cazul crimei din Caracal a șocat nu doar prin violența prin care s-a produs tot episodul, prin misterele pe care le lasă deoparte, dar și prin felul în care au acționat autoritățile care ar fi putut să o salveze pe fată din „casa groazei” în care fusese răpită. Alexandra Măceșanu a avut însă parte de o conversație halucinantă cu operatorii 112, care au luat-o pe fată peste picior, în ciuda faptului că se citeau groaza și frica din vocea ei.

De ce operatorii 112 care au vorbit cu Alexandra Măceșanu nu au fost sancționați

Cu toate acestea, cei de la Libertatea au aflat că operatorii care au vorbit cu Alexandra Măceșanu nu au fost deocamdată sancționați în vreun fel. Asta pentru că „operatoarele au gestionat apelurile la numărul de urgență 112 conform prevederilor art. 2 din Metodologia privind cooperarea agențiilor specializate de intervenție în cazul urgențelor primite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență și fac obiectul unui raport de analiză privind modul de operare”.

Articolul 2 din metodologie face referire la minimul necesar pe care trebuie să îl facă un operator 112 atunci când răspunde unui apel de urgență și anume obținerea informațiilor de localizare; achiziția datelor personale ale victimei; stabilirea responsabilităților pentru soluționarea evenimentului semnalat; transferul fișei de caz către agențiile specializate de intervenție.

Operatorii 112 care au vorbit cu Alexandra Măceșanu nu au fost sancționați
Operatorii 112 care au vorbit cu Alexandra Măceșanu nu au fost sancționați *foto: Libertatea

Cu ce au greșit operatorii 112 care i-au răspuns Alexandrei la apel

Cu toate acestea, cei de la Pressone au prezentat cu citate din manualul de operare al 112 greșelile pe care operatorii le-au comis în discuțiile cu Alexandra Măceșanu. Astfel, conform capitolul 3.3 Calitatea Vocii Operatorului, un operator “trebuie să vorbească rar și clar la telefon și la un volum adecvat; trebuie să reflecte autoritate și înțelegere, oferind totodată siguranță cu privire la ceea ce spun apelantului”.

În capitolul 3.4 – Etichetă se arată că discuția cu apelanții trebuie să aibă loc pe „un ton politicos și prietenesc”, lucru aflat în antiteză cu tonul ironic pe care operatorii l-au abordat cu Alexandra. De asemenea, operatorii „trebuie să pară interesați de situația apelantului și niciodată să nu trateze cu lejeritate situația acestuia”, dar și “să i se adreseze persoanei apelate pe nume”, mai ales dacă va trebui la un moment dat pusă în așteptare.