News

Opinia psihologilor după cazul de la Clejani: „Profil de viitor psihopat”

13.09.2019 | 17:11
Opinia psihologilor dupa cazul de la Clejani Profil de viitor psihopat

Cazul de la școala giurgiuveană Clejani, unde trei copii au devastat în timpul liber toate clasele, au atras și atenția specialiștilor. Astfel, psihologul Diana Ioaneș avertivează că acest timp de comportament ar putea trăda existența unui viitor psihopat. De asemenea, specialistul susține că agresivitatea celor trei copii ar putea fi rezultatul imitației comportamentale, un lucru destul de frecvent la vârsta lor, dar și că gesturile lor pot fi evitate prin educație.

Cum explică un psiholog ce s-a întâmplat la școala din Clejani

Diana Ioaneș a prezentat la Mediafax mai multe ipoteze cu privire la gestul făcut de cei trei copii, cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani. „O primă explicaţie ar putea fi că aceşti copii ar avea un profil de viitor psihopat. Adică atunci când e adult, unei persoane i se pune diagnosticul de tulburare de personalitate, psihopatie şi te uiţi în istoria lui de viaţă: actele lui antisociale încep de la vârste mici”, spune psihologul.

Adică el în trecut are fie omorât, chinuit animale, fie distrugere de bunuri, fie agresat alţi copii, agresat la modul grav. Deci nu începe psihopatia, manifestarea tulburări psihopate doar în adolescenţă sau la vârsta adultă, când ei deja au de a face cu poliţia – cei mai mulţi încep mult mai devreme, dar nu sunt luaţi în seamă, în serios”, a mai completat specialista.

Opinia unui psiholog după cazul de la școala din Clejani
Opinia unui psiholog după cazul de la școala din Clejani *foto: giurgiupesurse.ro

„Este posibil ca unul dintre părinți să aibă această tulburare”

Psihologul susține că este foarte probabil ca părinții să sufere de aceeași tulburare: „Dacă ar fi să faci o anamneză, o istorie de viaţă, un interviu şi i-ai vedea pe părinţi, aproape sigur unul dintre părinţi are această tulburare de impuls. (…) E posibil ca unul dintre părinţi să fie cu această tulburare. Nu am suficient de multe date despre acest caz, dar primul lucru la care mă gândesc ar fi tulburarea de impuls, viitor profil de psihopat”, a mai spus Diana Ioaneş.

Specialistul crede că este foarte posibil ca în această speță să fi funcționat și fenomenul imitației, dat fiind faptul că doar unul dintre micuți era recunoscut cu probleme psihice. Psihologul crede că micuții își pot reprima trăirile, dar doar prin educație: „Agresivitatea e un instinct înnăscut a copilului şi dacă nu e frânat, nu e limitat, se poate ajunge la astfel de situaţii. Rolul societăţii, familiei – în primul rând – şi al şcolii să disciplineze copilul. Toţi avem momente de furie. Dar aici intervine educaţia. Ea te face sa nu dai drumul furiei într-un act agresiv, ci să o lichidezi, să o cenzurezi, să spui: Da, sunt furios, dar nu pot face acum ce îmi trece prin cap”, spune psihologul.

Tags: