News

OPINIE. Cum a forțat brandul „Nicușor Dan” o alianță nefirească între liberali, „nicușoriști” și „team Barna” pentru localele din vară

27.02.2020 | 19:16
OPINIE Cum a fortat brandul Nicusor Dan o alianta nefireasca intre liberali nicusoristi si team Barna pentru localele din vara
Cum a ajuns Nicușor Dan să aibă parte de susținerea PNL, USR și PMP *foto: facebook Dan Barna
ADVERTISEMENT

Lovitură de teatru pe scena politică de la București, după ce PNL a anunțat că va sprijini candidatura lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Astfel, independentul Nicușor are în acest moment sprijinul a trei partide „de dreapta”, respectiv PNL, USR și PMP. Mai mult, Dan pare să tranșeze și duelul pe care îl ducea în interiorul Alianței USR-Plus cu candidatul Plus-ului, Vlad Voiculescu.

Candidatura lui Nicușor Dan a devenit susținută chiar și de către rivalii din interiorul USR

Interesant de amintit aici este că Dan a plecat din USR după decizia partidului de a se poziționa cu privire la referendumului Coaliției pentru Familie. Cu toate acestea, el a păstrat mulți susținători în partidul pe care l-a fondat, în special la nivelul filialelor din Capitală.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nu mai este niciun secret că în interiorul USR s-au format mai multe „bisericuțe”, în special după ce Alianța a ratat alegerile prezidențiale din 10 noiembrie.

Astfel, mai mulți dintre cei care l-au contrazis pe președintele USR Dan Barna au fost excluși sau suspendați din partid. Acest lucru a fost pus atât pe seama încercării taberei lui Barna să țină mai tare de scaun cât și pentru a limita influența lui Nicușor Dan în interiorul partidului.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, după ce fostul președinte USB/USR a primit suportul celor de la PNL, atât Dan Barna cât și actualul președinte al USR București, deputatul Claudiu Năsui, și-au arătat susținerea pentru Nicușor, cel care era candidatul oficial al USR pentru primăria Capitalei, în cursă cu propunerea Plus, Vlad Voiculescu.

O veste bună – PNL tocmai a anunțat că îl susține pe Nicușor Dan, candidatul USR pentru Primăria Capitalei. Anunțul este un mare pas înainte pentru perspectiva unui candidat unic anti-PSD la București.

Posted by Dan Barna on Thursday, February 27, 2020

Cum s-au transformat „barniștii” în „nicușoriști”

Opinia publică față de Nicușor Dan a multora dintre cei care se aflau în tabăra Dan Barna s-a schimbat destul de mult după anunțul făcut de liderul PNL, Ludovic Orban, cu privire la susținerea lui Nicușor pentru PMB. În opinia mea, acest lucru s-a produs din două motive.

ADVERTISEMENT

În primul rând „Nicușor Dan” este un brand în București, o „locomotivă” care poate să ridice mult nivelul USR – Plus în Capitală. La europarlamentare, Alianța a avut un procentaj de 40,63% în timp ce Partidul Naţional Liberal luase 16,38%. La prezidențiale Klaus Iohannis l-a detronat însă în București pe Dan Barna, cu 31,76% față de 24,83%. În fața acestei rivalități, și cu o Gabriela Firea, care stă binișor în sondaje în ciuda unui mandat… modest, cele două partide nu își permiteau să „îl piardă” pe Nicușor.

De asemenea, există tot mai multe voci, inclusiv în tabăra „Barna” din USR, care se arată deranjate de pretențiile crescânde ale partenerilor de la Plus. Asta în special în contextul în care USR este cel care are deputați și senatori în Parlament, dar și singurii consilieri generali, la București.

ADVERTISEMENT

De altfel, USR-iștii au făcut mai multe concesii celor de la Plus, inclusiv în ceea ce privește lista la europarlamentare, dar și faptul că Dacian Cioloș, președintele Plus, este premierul de facto al Alianței. Mai mult, USR-iștii ar fi deranjați pe faptul că au mai multă vechime în teritoriu, dar cei de la Plus vin cu pretenții de paritate în diverse filiale din țară.

Rămâne de văzut așadar dacă Nicușor Dan, locomotivă a unei alianțe PNL + USR + PMP, va reuși să o bată pe Firea la localele din vară. Ce-i drept, cel mai mare perdant este Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, care a sperat să câștige nominalizarea din partea Alianței, înainte de a negocia cu liberalii.

ADVERTISEMENT