Fotbal intern

OPINIE după numirea lui Rădoi ca selecționer al naționalei: “Mirel, aruncat în groapa cu lei!”

28.11.2019 | 01:10
OPINIE dupa numirea lui Radoi ca selectioner al nationalei Mirel aruncat in groapa cu lei
ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi a fost prezentat ca noul selecționer al naționalei României într-o conferință de presă în care Răzvan Burleanu i-a trasat și primul obiectiv: “calificarea la Euro 2020”. Omul care a dus echipa de tineret în semifinale la Campionatul European în vară a fost adus “să curețe”, în primul rând imaginea naționalei, de eșecurile lamentabile din campania precedentă. Și pentru asta are două meciuri la dispoziție. 

OPINIE după numirea lui Rădoi ca selecționer al naționalei! Presiune mare din partea FRF

Noul selecționer spunea în urmă cu fix 20 de zile că nu este pregătit să preia naționala mare: “Vin doar dacă nu am obiectiv calificarea! Nu mă simt pregătit în acest moment”. Însă, în mai puțin de trei săptămâni se pot întâmpla multe și iată-ne aici, cu Mirel Rădoi la cârma primei reprezentative.

ADVERTISEMENT

Oficialii FRF au făcut presiuni mari ca antrenorul cu o imagine impecabilă să preia naționala pentru meciurile de baraj și… bonus, i-au dat pe mână și următoarea campanie. De altfel, Burleanu, dincolo de obiectivele inspiraționale pe care le are noul selecționer: să inspire copiii, să ofere speranță tinerilor antrenori, etc., a lăsat să se înțeleagă că Mirel trebuie puțin forțat să evolueze.

“Atât un jucător cât și un antrenor trebuie să accepte provocări. Trebuie să se depășească permanent pe sine însuși. Poate era puțin mai simplu la naționala de tineret”, a spus Burleanu, semn că negocierile nu au fost foarte simple, iar președintele FRF și oamenii săi au cam „tras” de Rădoi să accepte această responsabilitate.

ADVERTISEMENT

Și, pe bună dreptate. Probabil lui Mirel Rădoi nu i-a fost ușor să lase locul de la tineret, pe care l-a încălzit în ultimul an și jumătate cu o calificare în semifinale la Euro și o poziție foarte bună în actualele preliminarii. E ca și cum ai fi chemat să lași fotoliul din fața șemineului pentru a accepta un job în care ești nevoit să îți pui cizmele și să scoți echipa din mocirlă.

Pentru că în acest moment naționala mare cam acolo e. Doar victorii cu Malta și Feroe în ultima campanie, urna a 4-a valorică la tragerea la sorți, jucători nemulțumiți care amenință cu retragerea pentru că nu sunt folosiți și… conflict între generații. Adică, între copii crescuți de Rădoi și “greii” vestiarului, rezerve prin Europa.

ADVERTISEMENT

Fără a avea prea multe variante de a refuza, Mirel a acceptat şi provocarea asta. Şi probabil că în sinea lui încolţeşte un gând că va reuşi şi aici. Însă, prin discursul lui ştie că nu va fi deloc simplu. În momentul în care a acceptat acest post, semifinala de tineret la Euro este istorie şi acum va fi judecat doar pentru calificarea la Euro 2020. Iar în trei luni sunt cam multe probleme de rezolvat.

Interesant este că unul dintre motivele care l-au determinat să urce o „bancă” sunt şi foştii săi jucători de la tineret, ajunşi la echipa mare: “Nu am putut să văd că jucătorii pe care i-am avut în vară sunt acuzaţi că nu fac faţă la echipa mare şi ratarea calificării li se impută lor”. Iar în acest caz va fi crucial modul în care Rădoi va media relaţia dintre tinerii juni semifinalişti de Euro dornici de afirmare şi “consacraţii” echipei, care consideră că locul în naţională este al lor prin definiţie, deşi unii dintre ei n-au în palmares nicio calificare la activ sau se laudă cu performanţele de la Euro 2016, când şi-au arătat valoarea în faţa Albaniei…

ADVERTISEMENT

Din perspectiva preşedintelui FRF, această numire este un plus important la capitolul imagine, capitol la care ştim că domnul Burleanu ţine foarte mult. În locul lui Cosmin Contra, antrenor pus la zid de opinia publică după eşecul din preliminarii, a venit un “răsfăţat” (pe merit, nu artificial) al sferei publice româneşti, Mirel Rădoi, omul care ne-a adus aminte că putem să ne entuziasmăm la meciurile echipei naţionale.

În final, Răzvan Burleanu a fost întrebat dacă îşi va asuma eventualul eşec al lui Mirel Rădoi pe postul de selecţioner, însă a răspuns cu un zâmbet şi l-a lăsat pe Mirel: “Nu o să accept să îşi asume altcineva responsabilitatea pentru rezultatele mele”. Probabil, preşedintele va reacţiona la fel şi dacă nu iese bine. Îl va lăsa pe selecţioner să dea explicaţiile.

Mirel Rădoi are ceva mai mult de trei luni la dispoziţie să revitalizeze o echipă căzută, care a primit o ultimă şansă de calificare la Euro datorită matematicii complexe din Liga Naţiunilor. Ne plac mult calculele şi ne bucurăm ca la o victorie când ele ne ajută. Însă, Rădoi vine în momentul în care nu ne mai poate ajuta niciun calcul şi singurii care putem să ne ajutăm suntem noi, pe teren: prin atitudine, determinare, dăruire. Şi poate e momentul bun.

ADVERTISEMENT