Fotbal intern

Opinie FANATIK despre haosul de la Dinamo: “Negoiţă ar vinde şi suporterii dacă ar putea”

16.01.2020 | 23:30
Opinie FANATIK despre haosul de la Dinamo Negoita ar vinde si suporterii daca ar putea
ADVERTISEMENT

Dinamo s-a transformat dintr-o forţă a campionatului într-o micuţă echipă, dispusă să vândă totul, în epoca lui Ionuţ Negoiţă. Iarna lui 2020 a adus veşti proaste pe bandă rulantă în rândul suporterilor: Dan Nistor a plecat la U Craiova şi Denis Ciobotariu la CFR Cluj. Lista plecărilor rămâne deschisă, însă omul de afaceri din fruntea clubului nu va putea să vândă cel mai de preţ lucru pe care o echipă o poate avea: fanii.

Drumul “câinilor” de la visul de preamărire la coşmar

Martie 2013. Ionuţ Negoiţă prelua acţiunile lui Dinamo, iar o bună parte a suporterilor credea într-o renaştere a clubului alb-roşu. Dinamoviştii, obişnuiţi cu trofee şi victorii, sperau într-o nouă era de glorie, asemănătoare cu cea din perioada 2000-2007. Suporterii reîncepeau să înveţe drumul spre “Groapă”, cu fularele în mâini şi cântece de peluză, dar visul s-a rupt ca o sfoară de la circ. Iar acrobatul, în tricou alb şi roşu, a căzut în gol.

ADVERTISEMENT

În ziua când suporterii sărbătoreau 66 de ani de dinamovism, Ionuţ Negoiţă le-a dat prima lovitură grea. Dinamo intra în insolvenţă, un drum pe care echipa nu mai fusese şi de pe care pare că nu a mai ieşit, cu toate anunţurile de o viaţă mai bună transmise de patronul echipei. “Câinii” nu mai muşcă pe teren, doar în tribune, unde ultraşii şi fanii au ţinut steagul sus indiferent că a fost soare sau furtună.

Iar de furtună au tot avut parte în această perioadă. În ultimii şase ani, suporterii lui Dinamo au trebuit să se mulţumească cu o Cupă a Ligii, un trofeu efemer în fotbalul românesc. Ca un făcut, când destinul râde de tine, competiţia s-a desfiinţat la scurt timp după ce “câinii” sorbiseră şampania din cupă.

ADVERTISEMENT

Jucători vânduţi pe bani de…seminţe

Ionuţ Negoiţă şi-a vândut cei mai buni jucători la prima ofertă, chiar dacă sumele au fost umilitoare. Sergiu Hanca, Ionuţ Nedelcearu, Dan Nistor, Liviu Ciobotariu sau Harlem Gnohere au fost daţi pe mărunţiş. Sau cum ar spune suporterul, dezamăgit cu steagul în mână, pe bani de…seminţe. Dacă ar putea, Negoiţă i-ar vinde şi pe suporteri. La prima strigare. La primul pumn de galbeni.

Dinamo va continua drumul de echilibrist, însă plasa de siguranţă pare să dispară ce zi ce trece. Paşii sunt greoi, iar din gol zâmbeşte ştirb un viitor sumbru. Nu play-off-ul e fantoma care bântuie prin Şoseaua Ştefan cel Mare, e o stafie deja cunoscută. Viziunea unei lupte la retrogradare, umilinţă necunoscută pentru dinamovişti, dă frisoane mai reci decât orice coşmar cunoscut în întreaga istorie de 71 de ani. Cât despre un drum la matineu, prin noroaiele din Liga 2, egal cu o catastrofă de proporţii, niciun suporter nu vrea să audă.

ADVERTISEMENT

Pentru Dinamo urmează cele mai grele luni, unele în care incertitudinea va plana la fiecare pas. Ionuţ Negoiţă va vinde tot ceea ce va mai putea, pe doi sau trei galbeni, bani consideraţi a fi salvatori, dar care vor adânci umilinţa simţită de suporteri.  De fanii aceia gălăgioşi şi care iubesc până la moarte echipa, cel mai important bun pe care patronul echipei nu-l va putea converti vreodată în sume care să aducă un plus în balanţa contabilă.

Peluza “Cătălin Hîldan”, singura în stare să mai facă show ca în vremurile bune, şi fanii inventivi de prin tribune vor fi cei care vor sta în furtună şi vor privi, cu ochi grei, spre gazonul verde, unde cândva alergau Cornel Dinu, Mircea Lucescu, Dudu Georgescu, Florentin Petre, Ionel Dănciulescu sau Claudiu Niculescu.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, Ionuţ Negoiţă le va cere din nou suporterilor să se implice, cu bani, la echipă. “Un pachet de ţigări”, cum bunăoară spunea în conferinţa de presă în care punea preţul pe Dinamo: 1 leu şi 500.000 de euro.

ADVERTISEMENT