Editoriale

Opinie FANATIK.RO după un weekend dramatic în Fed Cup: “Un căpitan-nejucător depăşit de situaţie şi bun doar la aplauze. A fost pierdut ca John Travolta în Pulp Fiction”

22.04.2019 | 17:32
Opinie FANATIKRO dupa un weekend dramatic in Fed Cup Un capitannejucator depasit de situatie si bun doar la aplauze A fost pierdut ca John Travolta in Pulp Fiction

România a pierdut un meci dramatic în semifinala Fed Cup cu Franţa, un meci în care Simona Halep a fost nevoită să joace până şi în meciul de dublu după maratonul de 3 ore cu Garcia. Nu mergem în finala din Australia, asta şi pentru că am avut un căpitan-nejucător depăşit de nivelul competiţiei.

Florin Segărceanu, bun doar la aplauze

Cu ce am rămas după un weekend plin de tenis, două zile în care toţi românii au stat cu ochii pe TV sau pe site-urile de sport, iar cei mai dedicaţi au mers chiar în Franţa? Cu o performanţă impecabilă a Simonei Halep şi cu fanii minunaţi din sala de Rouen care au acoperit 4.000 de francezi. Am pierdut. Am avut o şansă istorică, nu am reuşit să profităm.

De ce nu am făcut-o? Şi pentru că noi nu am avut un căpitan-nejucător de calitatea Franţei. România a avut un aplaudac. Ăsta e cuvântul. L-aţi văzut? L-aţi observat? Asta e tot ceea ce a făcut Florin Segărceanu în acest weekend. A aplaudat. Şi nu oricum. Are un stil aparte, un ritm lent, pe care îl stăpâneşte aproape la perfecţie. Digi nu a oferit în direct momentele dintre game-uri, Telekom a făcut-o. Iar ceea ce s-a întâmplat pauză după pauză sfidează normele bunului simţ. Stătea liniştit, nu scotea niciun cuvânt, nu dădea nicio indicaţie. Repetitiv, ca giful viral cu John Travolta din “Pulp Fiction”, aşa au părut şi imaginile cu el aplaudând.

Segărceanu e degeaba, Benneteau e senzaţional

În acelaşi timp, pe banca situată la câţiva metri distanţă, Julien Benneteau, căpitanul-nejucător al Franţei, explică fiecărei jucătoare ce trebuie să facă, ce trebuie să îmbunătăţească, unde a greşit. Şi toate ascultă atent. Pentru că asta e treaba unui căpitan-nejucător în Fed Cup sau Davis Cup. La fel cum au procedat şi căpitanii Australiei şi Belarusului în prima semifinală din Fed Cup. Implicaţi şi atenţi la detalii.

Şi acelaşi Florin Segărceanu a părut surprins la conferinţa de presă după întrebarea unui reporter prezent la Rouen: “Vă reproşaţi vreo decizie luată în această semifinală?”. Ar fi procedat la fel, asta a spus. Căpitanul-nejucător al echipei României de Fed Cup nu a greşit deloc. A aplaudat şi a făcut alegerile potrivite pentru meciurile de simplu. Nu e glumă, chiar aşa a zis.

Florin Segărceanu, la conferinţa de presă de la finalul partidei
Florin Segărceanu, la conferinţa de presă de la finalul partidei

De ce a scos-o pe Mihaela Buzărnescu din echipă?

Miki a pierdut primul meci de simplu cu Garcia, dar i-a văzut cineva nivelul lui Caroline? A observat domnul Segărceanu cât de bine a jucat şi cu Buzărnescu, dar şi cu Simona Halep? Foarte mulţi români au pus-o la zid pe Mihaela: “A pierdut, nu e bună de nimic” sau “De ce joacă Buzărnescu la simplu?”. Răspunsul e simplu: Segărceanu a mers cu părerea populară şi a schimbat-o pentru al doilea duel de simplu. Variantă cu Irina Begu care s-a dovedit falimentară. Însă căpitanul-nejucător consideră că a luat cele mai bune decizii în acest weekend.

Buzărnescu a jucat bine primul meci, mult mai solidă decât în partidele cu Cehia din sferturile Fed Cup. S-a observat o revenire de formă, dar Miki nu e Simona. Şi până la urmă, Caroline Garcia a fost foarte aproape s-o învingă pe Halep, adică pe cea mai bună jucătoare din lume pe această suprafaţă. După o asemenea demonstraţie de valoare a franţuzoaicei în partida cu Simona Halep, Segărceanu trebuia să realizeze că e în mare formă şi că Mihaela chiar a fost solidă împotriva ei. Nu degeaba a fost locul 4 WTA.

Poate nu avem o echipă de nivelul Franţei, ci doar pe Simona Halep, adică o jucătoare uriaşă, dar cu siguranţă avem un căpitan-nejucător depăşit de importanţa unui asemenea duel şi bun doar la aplauze.