News

OPINIE | Micii producători agricoli, specie pe cale de dispariție din cauza coronavirusului! Deciziile eronate ale Guvernului care au adus în prag de colaps afacerile de familie

27.03.2020 | 15:47
OPINIE  Micii producatori agricoli specie pe cale de disparitie din cauza coronavirusului Deciziile eronate ale Guvernului care au adus in prag de colaps afacerile de familie
ADVERTISEMENT

Micii producători agricoli, specie pe cale de dispariție din cauza coronavirusului! Aceasta este realitatea anului 2020, an care a pus la testare întreaga omenire, dar și rezistența fiecarei țări în parte. Și România nu a întârziat absolut deloc la capitolul probleme. Ba chiar a răspuns prezent destul de repede și a plusat serios la o listă care câteodată pare fără de sfârșit.

Micii producători agricoli, specie pe cale de dispariție din cauza coronavirusului!

Printre cele mai stringente cazuri de rezolvat și-a făcut locul și agricultura. De fapt, ca să fim sinceri până la capăt, domeniul nu a lipsit niciodată de la masa lacunelor, ci, după caz a fost uitat din când în când prin sertarele prăfuite ale autorităților. Indiferent de culoarea politică a acestora.

ADVERTISEMENT

Agricultura a trăit vremuri mai bune, dar, trebuie să recunoaștem că până mai ieri, alaltăieri, a avut, în mod categoric și stări mai proaste. Cu bani de la Uniunea Europeană, cu priceperea și chemarea unor oameni care mustesc de talent și idei, agricultura poate reprezenta șansa unei țări îndelung încercată.

Deciziile eronate ale Guvernului care au adus în prag de colaps afacerile de familie

Sau, cel puțin, ar putea încerca dacă unii ar ajuta-o în momentele ei critice. Din păcate, în plină pandemie de coronavirus micii fermieri, oamenii cu afaceri de familie par a fi mai degrabă părăsiți. Astfel, deși marii retaileri par a avea probleme în a umple rafturile, paradoxul face ca legumele, carnea, laptele și ouălele produse de cei enumerați mai sus să rămână nevândute.

ADVERTISEMENT

În primul rând, trebuie specificat că micul fermier își poate vinde produsele în patru locuri mari și late. Piețele agroalimentare reprezintă principala sursă de venit, dar și de supraviețuire a acestuia. Aici își trimite mare parte din ceea ce plantează un legumicultor.

Urmează marii retaileri, însă în acest caz, puțini sunt cei fericiți cu un asemenea contract. Prea puțini pentru un stat care n-ar strica să participe efectiv la o asemenea relație. De exemplu, ar putea să înlesnească anumite condiții impuse jucătorilor importanți, în cazul în care aceștia acceptă să lucreze cu micii fermieri și reușesc să ofere în acest mod, garantat produse de calitate superioară cumpărătorilor.

ADVERTISEMENT

Alții merg pe varianta centrelor de colectare și procesare, dar și aici lucrurile sunt destul de neclare și parcă prea puține oportunități. Nu în ultimul rând, disperat de neajunsuri, de imposibilitatea de a-și comercializa marfa, micul fermier vinde și en gros sau en detail. La drum, la șosea, după caz.

Doar că 2020 a închis mare parte din aceste variante. Cum prima producție a anului era deja gata pentru mulți legumicultori, aceștia s-au trezit că au rămas cu marfa nevândută pentru că statul le-a închis fără drept de apel toate portițele.

ADVERTISEMENT

De teama coronavirusului, autoritățile locale n-au ezitat și au tras obloanele de urgență în piețele agroalimentare. Restricțiile de circulație și-au spus și ele cuvântul și abia în seara de 24 martie, după aproape zece zile de nebunie generală, lucrurile s-au mai așezat. Astfel, noua ordonanță militară, explica faptul că agricultorii sunt exceptați de la mai multe lucruri interzise fără un calcul inițial.

Doar că, între timp, nu puțini producători au ajuns aproape în sapă de lemn. Lăsați de izbeliște în plină pandemie de COVID-19, plini de rate și credite, țăranii au fost nevoiți să privească neputincioși cum munca lor se duce pe apa sâmbetei.

Tone de legume au ajuns la gunoi pentru că piețele în care micii fermieri vindeau au fost ținute închise iar restaurantele unde aceștia livrau au sistat și ele programul de lucru, ca urmare a ordinelor primite de la autorități. Autorități care, ca de fiecare dată, au ridicat din umeri și au propus ca soluție o nouă linie de creditare.

Concret, alte rate, altă distracție! Și de restul soare! Că pandemie e destulă!

ADVERTISEMENT