News

Educaţia sexuală în şcoli stârneşte scandal în Parlament, în ciuda deciziei CCR. “Menţinem interdicţia”

26.06.2020 | 10:53
Educatia sexuala in scoli starneste scandal in Parlament in ciuda deciziei CCR Mentinem interdictia
ADVERTISEMENT

j0Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională pe legea care prevedea că ”educația pentru viață” poate fi predată în școli doar cu acordul scris al părinților sau tutorilor elevilor, însă sesizarea acestuia vizează aspecte de formă ale legii. Doi dintre inițiatorii amendamentului care a generat dispute publice susțin în continuare că acordul părinților este necesar.

Acordul scris al părinților, nesupus controlului CCR

Sesizarea trimisă CCR de către președintele Iohannis a vizat chestiuni legate de modul în care a fost adoptată legea, prin încălcarea principiului bicameralității, potrivit președintelui, și de neclarități terminologice cuprinse în textul legii.

ADVERTISEMENT

În acest caz, chiar dacă Curtea îi va da dreptate președintelui, iar Parlamentul va trebui să reia discutarea proiectului, este puțin probabil ca subiectul acordului scris al părinților pentru educația legată de evitarea sarcinilor nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală să fie declarat neconstituțional. Motivul este legat de faptul că CCR se pronunță doar asupra chestiunilor pe care a fost sesizată.

În plus, coaliția ad-hoc din Parlament în care reprezentanți PSD și PNL au susținut eliminarea obligativității cursurilor, indiferent dacă părinții sunt sau nu de acord, nu dă semne că ar slăbi după demersul președintelui Iohannis.

ADVERTISEMENT

Corlățean: ”O confirmare a pozițiilor anticreștine ale lui Iohannis”

Senatorul Titus Corlățean (PSD) a criticat dur demersul președintelui. ”Pentru mine este o confirmare a pozițiilor anticreștine constante ale președintelui. În pofida aparențelor de om de dreapta, Klaus Iohannis a avut poziții anticreștine, mai ales la referendumul pentru definirea familiei ca uniunea dintre bărbat și femeie. Deși referendumul a fost cerut de 3.000.000 de persoane, iar românii s-au pronunțat asupra chestiunii, domnia sa s-a opus ab initio ideii de referendum, numindu-i pe susținători drept fanatici religioși și intoleranți”, a declarat Titus Corlățean pentru FANATIK.

Senatorul a invocat și faptul că președintele  Iohannis nu a întreprins niciun demers diplomatic pentru a susține  familia Bodanariu care încerca să-și recupereze cei cinci copii luați de serviciile de asistență socială din Norvegia, deși alte state, în situații similare, au intervenit în favoarea cetățenilor care au avut probleme cu autoritățile norvegiene legate de modul în care își educau copiii.

ADVERTISEMENT

Legat de sesizarea CCR, Corlățean crede că argumentele președintelui nu sunt solide. ”Când invocă principiul bicameralismului, președintele arată ori că n-a înțeles nimic, ori că nu s-au  uitat la subiect”, a declarat social-democratul argumentând că proiectul dezbătut la Camera Deputaților a reunit mai multe proiecte pe aceeași  temă, a protecției copilului, potrivit procedurilor parlamentare stabilite.

În ce privește necesitatea acordului părinților, Corlățean a precizat că există documente adoptate la nivel internațional care stipulează dreptul genitorilor de a decide cum sunt educații copiii lor.

ADVERTISEMENT

Protocolul 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului  prevede obligația pentru stat de a respecta dreptul părinților ca educația oferită elevilor să fie în raport cu valorile morale și religioase ale părinților (…) Este o treabă de bun simț, anume că statul nu este proprietarul copiilor”, a conchis Titus Corlățean.

Florica Cherecheș (PNL): ”Dreptul constituțional al părinților de a-și crește copii potrivit propriilor convingeri”

Un alt coinițiator al amendamentului  prin care acordul scris al părinților a devenit  obligatoriu, deputatul PNL Florica Cherecheș, susține că eventuale elemente de neconstituționalitate care țin de procedură sau de terminologia din lege ar putea fi corectate, dar își menține punctul de vedere legat dreptul părinților de a decide asupra  educației copiilor lor în chestiuni legate de viața sexuală.

Mi-aș  dori să nu negăm dreptul constituțional al părinților de a-și crește copiii potrivit propriilor convingeri, drept  prevăzut la articolul 29 al Constituției”, a declarat, pentru FANATIK, Florica Cherecheș.

Ea a invocat cazul transsexualului chemat să se adreseze unui grup de elevi din Vrancea, în urmă cu doi ani, care susținea că identitatea de gen și orientarea sexuală sunt două lucruri diferite.

Să spui asta fără niciun fel de prevenire copiilor, care mulți dintre ei au o probleme de identitate – mulți nu se plac pe ei înșiși – mi se pare un lucru foarte periculos. Sunt organizații care doresc să-și promoveze o astfel de agendă”, a apreciat deputatul PNL.

Florica Cherecheș a precizat că necesitatea acordului scris al părinților pentru ”educația pentru viață” care să cuprindă și chestiuni legate de viața sexuală se referă doar la activitățile extracuriculare, fiind deja în programa școlară subiecte legate pe această temă.

Acela este un amendament pe Legea protecției copilului care se referă la activitățile extracuriculare, desfășurate de școli în partenariate cu terți, dar în cadru școlar”, a precizat Cherecheș.

Nu am nimic împotriva educației sexuale în cadru organizat, cu profesori și medici (…) Avem deja ca disciplină opțională educația pentru sănătate”, a continuat Florica Cherecheș.

În ce privește obligativitatea educației sexuale pentru copii ca metodă de prevenire a sarcinilor la adolescente, susținută de parlamentarii USR, Cherecheș a observat că, de obicei, sarcinile survin la fete care au abandonat deja școala, iar ONG-urile trebuie  să le caute în afara școlii pentru a putea fi ajutate.

ADVERTISEMENT