ADVERTISEMENT
News

Opozantul lui Putin, Aleksei Navalnîi, a ieșit din comă. Ce spun doctorii despre efectele pe termen lung ale otrăvirii severe

Autor: Robert Cristea | 07.09.2020 | 18:57
Opozantul lui Putin, Aleksei Navalnîi, a ieșit din comă. Ce spun doctorii despre efectele pe termen lung ale otrăvirii severe
Opozantul lui Putin, Aleksei Navalnîi a ieșit din comă. Sursa foto - facebook

Starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, s-a ameliorat. Acesta fusese otrăvit pe 20 august, în aeroportul din Tomsk.

ADVERTISEMENT

A fost trasnportat în Germania pentru tratament. A ajuns în comă indusă la spitalul Charite din Berlin.

După mai multe zile complicate, “starea lui de sănătate s-a îmbunătăţit”, au anunțat oficialii spitalului. Ei au precizat că este totuși ”prea devreme pentru a evalua efectele pe termen lung ale otrăvirii severe”.

ADVERTISEMENT

Doctorii avertizează: Navalnîi ar putea să rămână cu sechele

Aleksei Navalnîi
Aleksei Navalnîi a fost adus la aeroportul din Berlin. Foto: Hepta.ro

Potrivit membrilor spitalului, opozonatul Kremlinului reacţionează la cuvintele celor din jur, dar este prea devreme pentru a trage concluzii despre efectele pe termen lung provocate de otrăvirea lui.

Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, o substanţă chimică pe care Rusia a mai folosit-o pentru a elimina persoanele care se opun regimului de la Moscova. Substanța toxică atacă sistemul nervos. În traducere Noviciok înseamnă ”nou venit”.

ADVERTISEMENT

„Noviciok determină încetinirea inimii şi restricţionarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere” – profesorul Gary Stephens, Universitatea din Reading.

Novichok, substanța chimică foarte toxică folosită la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi
Aleksei Navalnîi, Spitalul din Berlin. Foto: Hepta.ro

Germania i-a oferit Moscovei un ultimatum de câteva zile pentru ca aceasta să ofere clarificări în legătură cu acest incident. Rusia a reacționat imediat și susține că nu există nicio dovadă că Navalnîi a fost otrăvit în aeroportul din Tomsk. Situația rămâne în continuare foarte tensionată.

“Este o situație tulburătoare, aceea potrivit căreia Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac chimic în Rusia”, scrie într-un comunicat al guvernului de la Berlin.

ADVERTISEMENT

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, este cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie prin care critica elita din Rusia. Acesta s-a simțit rău pe drumul cu avionul între Tomsk și Moscova, din 20 august. Două zile mai târziu a fost transferat la Berlin, unde a intrat în comă indusă.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!