News

Opoziția nu acceptă actuala formă a legii privind carantina și izolarea. Guvernul se luptă cu PSD pentru a carantina oamenii bolnavi

10.07.2020 | 22:44
Opozitia nu accepta actuala forma a legii privind carantina si izolarea Guvernul se lupta cu PSD pentru a carantina oamenii bolnavi
ADVERTISEMENT

Legea privind carantina și izolarea la domiciliu rămâne în continuare în dezbatere, politicienii nefiind capabili să se înțeleagă în mai multe privințe.

Camera superioară a Parlamentului, Senatul, dezbate vineri, 10 iulie, la ore târzii în noapte, legea care reglementează măsurile pe care le pot lua autoritățile în situație de epidemie.

ADVERTISEMENT

Documentul prezintă controverse din cauza multiplelor modificări propuse de Opoziție ca răspuns la propunerea Guvernului.

PSD și Guvernul Orban se ceartă pe tema legii carantinării și izolării oamenilor

Cum era de așteptat, PSD nu e de acord cu ca oamenii să fie internați cu forța, pentru simplul fapt că ar fi „suspecți” de Covid-19.

ADVERTISEMENT

PSD a schimbate legea și ar fi nevoie de acordul persoanei respective pentru a sta în carantină sau izolare.

Mai mult, potrivit Pro TV, cei din PSD vor să schimbe și mai mult proiectul legislativ.

Ne trimite o lege slabă ca să fiu indulgent, în ultimul moment, este inacceptabil să cerţi Parlamentul că nu face lucruri, când tu trimiţi legi care nu pot fi adoptate”, a explicat Robert Cazanciuc, unul dintre liderii PSD-iști.

ADVERTISEMENT

Șerban Nicolae, senatorul PSD care conduce Comisia Juridică, a cauzat întârzierea ședinței cu o oră pentru că a absentat preț de 60 de minute.

Politicienii s-au contrazis pe diferite teme, printre care nerespectarea drepturilor omului sau lipsa de eficiență a testelor.

ADVERTISEMENT

„Referitor la pacienții suspecți sau care sunt posibil infectați noi le spunem așa pentru că nu ai cum să probezi că sunt infectați. Deci nu există un test, o boală nouă care apare și oameni care au intrat în contact cu persoana care este infectată să zicem sau manifeste simptomele, oamenii respectivi sunt posibil infectați pentru că sunt în interiorul unei perioade de incubație, dar asta nu înseamnă că dacă testezi o să depistez dacă sunt infectați sau nu”, a intervenit și Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

Forma finală a legii va ajunge la vot sâmbătă, 11 iulie, în plenul Senatului, însă Guvernul are la dispoziție 5 zile să facă normele de aplicare, din momentul în care legea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Conform PRO TV, senatorii au propus, printre altele, următoarele amendamente:

-Atunci când un medic constată că există un risc de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, medicul poate decide carantinarea persoanei pentru maximum 24 de ore într-o unitate sanitară și va informa DSP județeană sau a municipiului București.

-Toate actele privind instituirea/ modificarea/ încetarea măsurilor de carantinare sau izolare pot fi atacate de orice persoană în instanța de judecată. Pe scurt, cine dorește poate contesta măsurile impuse de autorități, dacă se consideră nedreptățit.

-Dacă judecătorul decide, persoana are dreptul de a părăsi imediat locul unde este ținut în carantină sau izolare. Singura condiție, pacientul trebuie să-și dea consimţământul scris că va continua tratamentul medicamentos.

ADVERTISEMENT