News

Ce se întâmplă dacă Rusia oprește gazele naturale care încălzesc Europa? SUA și UE caută soluții alternative

Europa este un mare client al Rusiei pentru combustibili fosili, iar oprirea furnizării este una dintre posibilele reacții ale Rusiei la eventualele sancțiuni cu care s-ar confrunta în cazul invadării Ucrainei.
28.01.2022 | 17:25
Ce se intampla daca Rusia opreste gazele naturale care incalzesc Europa SUA si UE cauta solutii alternative
ADVERTISEMENT

Gazul natural care circulă printr-o rețea de conducte ce pornesc din Rusia încălzește case și alimentează producători de energie în mare parte din Europa. Rusia este, de asemenea, una dintre principalele surse de petrol ale continentului.

Acum, oficialii occidentali se gândesc la ce se întâmplă dacă Moscova ca răspuns la tensiunile generate de situația din Ucraina întrerupe aceste livrări de gaz și petrol, în plină iarnă europeană.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă dacă Rusia oprește gazele naturale care încălzesc Europa?

Potențiala confruntare armată din Ucraina vine într-un moment nepotrivit. Prețurile mondiale ale energiei sunt deja ridicate, deoarece livrările de petrol și gaze naturale nu au reușit să se ridice la nivelul cererii în urma pandemiei.

În Europa, prețurile record atrag cisterne de gaze naturale lichefiate din Statele Unite, Qatar și din alte părți. La începutul săptămânii, oficialii de la Casa Albă au declarat că sunt în curs de discuții pentru a aduce mai mult gaz natural pe continent.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut dacă acest lucru va fi suficient pentru a dezamorsa riscul unei întreruperi de energie.

De ce a fost lovită atât de tare Europa de criza energetică?

În această iarnă, Europa trece printr-o criză energetică, cu prețuri în creștere la gaze naturale și electricitate. Criza a început când nivelul de stocare a gazului a scăzut cu mult sub normal anul trecut.

ADVERTISEMENT

Gazele naturale se tranzacționează la aproximativ cinci ori prețul de acum un an. Deși prețurile sunt acum aproximativ jumătate din vârful atins la sfârșitul anului trecut, ele sunt de aproximativ șapte ori mai mari decât nivelurile din Statele Unite.

Prețurile ridicate ale gazelor cresc costurile cu electricitatea, amenință cu majorări importante ale facturilor consumatorilor și au împins unele fabrici care consumă energie, cum ar fi fabricile de îngrășăminte și topitoriile de metale, la opriri temporare.

ADVERTISEMENT

Rusia a făcut situația și mai problematică. A exportat mai puțin gaz decât de obicei și a menținut nivelurile de stocare în unitățile europene de gaze deținute de Gazprom la cote minime.

Astfel de tactici au contribuit la creșterea anxietății cu privire la disponibilitatea suficientă de gaz pentru a trece peste o iarnă rece.

Cât de important este gazul rusesc pentru Europa?

Rusia furnizează aproximativ o treime din gazele naturale ale Europei, iar importanța sa ca furnizor a crescut pe măsură ce producția internă a continentului a scăzut.

Producția din Țările de Jos, cândva un mare producător de gaze în Uniunea Europeană, a scăzut brusc pe măsură ce guvernul olandez închide treptat uriașul zăcământ Groningen, ca răspuns la cutremurele provocate de producția de gaze.

Gazul crește, de asemenea, în importanță relativă, deoarece centralele electrice pe cărbune sunt închise în țări precum Germania pentru a îndeplini obiectivele de mediu, iar centralele nucleare sunt, de asemenea, închise în Germania și în Marea Britanie.

În ciuda investițiilor mari ale Europei în energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și solară, continentul încă are nevoie de surse convenționale de aprovizionare. Centralele pe gaz sunt una dintre puținele opțiuni rămase.

Cât de grav ar amenința conflictul din Ucraina aprovizionarea cu gaze a Europei?

În timp ce fluxurile de gaze naturale variază și au scăzut în ultimul timp, aproximativ o treime din exporturile de gaze ale Rusiei către Europa trec de obicei prin Ucraina. Acele conducte ar putea deveni daune colaterale în timpul unei invazii ruse, spun analiştii.

Președintele Vladimir Putin ar putea întrerupe toate sau o mare parte din fluxurile de gaze rusești către Europa, ca răspuns la sancțiunile economice încă nespecificate pe care Statele Unite și alte țări occidentale s-au angajat să le impună în cazul unei invazii.

„Dacă încercăm să-i blocăm pe piețele de capital, atunci ei vor merge la locul nostru sensibil, care este energia”, spunes Helima Croft, șefa de mărfuri la RBC Capital Markets, o bancă de investiții, citată de The New York Times.

Cât de reală este posibilitatea ca Putin să întrerupă aprovizionarea cu energie?

Unii observatori cred că Putin s-ar feri să ia măsuri atât de drastice împotriva celor mai importanți clienți ai săi. Acest lucru ar pune în pericol o sursă cheie de venituri.

„În timp ce Europa este foarte dependentă de gazul rusesc, Rusia este foarte dependentă de piața europeană și nu o poate înlocui cu ușurință”, spune David Goldwyn, fost trimis special pentru afaceri internaționale energetice în administrația Obama.

Goldwyn, care este acum președintele firmei de consultanță Goldwyn Global Strategies, a adăugat că Putin încearcă să găsească un echilibru „între a fi un furnizor de încredere așa cum a fost în Germania și a aminti Europei cât de dependentă este de gazul rusesc”.

El a spus că o logică similară ar putea guverna comportamentul lui Putin în ceea ce privește petrolul, o sursă de venituri mai importantă decât gazul.

Dacă exporturile rusești de petrol ar fi întrerupte, țările consumatoare s-ar aștepta ca Arabia Saudită să reducă diferența, dar este îngrijorător faptul că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi nu au îndeplinit angajamentele recente de a crește producția, sugerând că sunt aproape de nivelurile maxime.

Cum ar putea fi prevenite deficiențele?

În ultimele luni, Rusia a supus Europa unui test de stres, comprimând fluxurile de gaz într-o aparentă încercare de a constrânge aprobarea unor chestiuni precum Nord Stream 2, conducta submarină de 11 miliarde de dolari care leagă Rusia de Germania, care așteaptă aprobarea finală.

Gazprom spune că nu face nimic neobișnuit, menținând că „livrează gaz în conformitate cu solicitările consumatorilor, în deplină conformitate cu obligațiile contractuale actuale”, potrivit unui purtător de cuvânt.

Dar, în timp ce nivelurile de stocare rămân scăzute și prețurile sunt mari, Europa nu a rămas fără combustibil.

Forțele pieței funcționează, chiar dacă cu întârziere. Nave gigantice au adus încărcături de gaz natural lichefiat, care este gaz răcit până la formă lichidă, convinse de administrația Biden și ademenite de prețurile ridicate.

Navele vin din Statele Unite și din alte părți, iar un singur tanc poate transporta echivalentul a trei ori volumul zilnic de tranzit actual din Rusia prin Ucraina.

Creșterea a fost semnificativă: în ianuarie, fluxurile de gaz natural lichefiat către Europa le-au depășit de fapt pe cele ale gazului rusesc. Aceste transporturi, împreună cu o iarnă relativ blândă până acum, au atenuat cel puțin temporar temerile de deficit.

Este îndoielnic dacă transporturile de gaze naturale lichefiate ar putea compensa oprirea completă a gazului rusesc în Europa.

Cisternele cu gaze naturale lichefiate necesită terminale speciale, iar Europa probabil nu are suficiente terminale de recepție pentru a compensa pierderi atât de enorme.

SUA în discuții cu producătorii de energie pentru a furniza către Europa

Statele Unite sunt în discuții cu mari țări producătoare de energie și companii din întreaga lume cu privire la o potențială redirecționare a livrărilor către Europa dacă Rusia invadează Ucraina.

Oficialii americani nu au menționat țările sau companiile specifice cu care au discutat pentru a asigura un flux neîntrerupt de energie în Europa pentru restul iernii, dar au spus că includ o gamă largă de furnizori, inclusiv vânzători de gaz natural lichefiat (GNL).

Planul Casei Albe este complicat de faptul că producătorii mondiali de GNL produc deja cât de mult pot. Potrivit Reuters, companiile contactate le-au spus oficialilor guvernamentali americani că rezervele globale de gaze sunt reduse și că există puține disponibile pentru a înlocui volumele mari din Rusia.

Rusia furnizează în mod normal 40 de miliarde de metri cubi de gaz pe an Europei prin Ucraina, iar Kremlinul a redus deja aceste livrări prin această rută la jumătate.

UE ia în calcul inclusiv renunțarea la importul de petrol și gaze rusești în cazul în care Rusia atacă Ucraina

Bruxelles asigură că sancțiuni fără precedent vor fi impuse aproape imediat și în comun cu Washington și Londra pentru a devasta economia rusă.

Uniunea Europeană a negociat o baterie fără precedent de sancțiuni cu care să lovească Rusia dacă președintele acesteia, Vladimir Putin, decide să invadeze Ucraina.

Sancțiunile, potrivit unor surse comunitare citate de El PAIS, ar varia de la suspendarea oricărui tip de cooperare economică cu Moscova până la o tăiere drastică a relațiilor comerciale, inclusiv importul de petrol și gaze rusești.

Lovitura așteptată este de o asemenea amploare încât, potrivit acelorași surse, Bruxelles-ul a pregătit și planuri de urgență pentru a atenua daunele pe care, inevitabil, le-ar suferi și economia europeană.

Nici măcar nu este exclusă oprirea achiziției de petrol și gaze rusești, care acoperă acum 26%, respectiv 40% din importurile europene ale acestor hidrocarburi.

Sursele regenerabile și importul de GNL au schimbat datele problemei

Dependența energetică a UE a făcut ca până de curând renunțarea la importurile din Rusia să fie de neconceput. Dar dezvoltarea surselor regenerabile și posibilitatea importului de gaz lichefiat din alte țări a schimbat recent scenariul.

Chiar și așa, la Bruxelles se recunoaște că ruptura comercială cu Moscova ar forța adoptarea unor măsuri de urgență. Sursele consultate însă asigură că UE are capacitatea de a rezista provocării, chiar și în domeniul energetic.

Criza din Ucraina a provocat deja o schimbare drastică. Importurile de gaze rusești au scăzut de la 3,25 miliarde de metri cubi la începutul lui 2021 la 1,7 miliarde în prima săptămână a acestui an.

Dintre cele patru gazoducte din Rusia, doar Nord Stream, care face legătura directă cu Germania prin Marea Baltică, funcționează la același nivel ca anul trecut.

Cele care trec prin Ucraina și Polonia au redus drastic fluxul. Cel care ajunge prin Turcia a suferit numeroase suișuri și coborâșuri.

Iar a doua conductă de gaz baltică, Nord Stream 2, nu a început încă să pompeze gaze (din lipsă de autorizare europeană), iar criza ucraineană ar putea să o facă permanent inutilizabilă.

Importul de gaz lichefiat din alte țări cu nave a trecut, în schimb, de la 1.400 de milioane de metri cubi în prima săptămână a lunii ianuarie a anului trecut la 3.380 de milioane la fiecare șapte zile ale acestei luni.

Importurile de gaze din Norvegia au atins de câteva ori maximele istorice în ultimele săptămâni. Iar cele din Algeria au avut de suferit, din cauza crizei cu Maroc, dar sunt cu mult peste minimele lor istorice.

Șocul energetic, dacă ar avea loc, ar deteriora serios relația comercială dintre UE și Rusia. Prejudiciul, deși reciproc, ar avea consecințe mai devastatoare pentru economia rusă.

UE este cel mai mare partener comercial al Rusiei și destinația a 38% din exporturile sale. Piața rusă, în schimb, absoarbe doar 4,1% din exporturile europene, potrivit datelor Comisiei Europene.

UE, însă, își joacă prezența și în Rusia, unde este cel mai mare investitor internațional și acumulează o investiție de peste 300.000 de milioane de euro.

„Această relație comercială este importantă pentru noi, dar este mult mai importantă pentru Rusia”, a avertizat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, la forumul de la Davos, desfășurat virtual. „Sperăm să nu aibă loc un atac, dar dacă va avea loc, suntem pregătiți”, a adăugat liderul european.

Economia rusă a rezistat sancțiunilor impuse în 2014

UE a adoptat deja sancțiuni comerciale în 2014, ca răspuns la prima agresiune rusă împotriva Ucrainei, care a avut ca rezultat destabilizarea provinciilor ucrainene Donbas și anexarea Crimeei de către Rusia.

Pedeapsa europeană, încă în vigoare, a limitat accesul unui grup de bănci rusești pe piețele europene de capital, a interzis achiziționarea în Europa a obligațiunilor emise de trei companii energetice rusești și a oprit exportul de arme și anumite materiale de prospecție energetică.

Economia rusă a rezistat acestor sancțiuni timp de șapte ani. Iar analiștii recunosc că Putin are puncte forte în favoarea lui pentru a rezista unui nou atac.

Rusia abia dacă are datorii publice (20%), subliniază Centrul de Politică Europeană. Și are un fond suveran puternic, alimentat de exporturile de hidrocarburi, care în decembrie 2021 a adunat 163.000 de milioane de euro.

Dar economia țării are și puncte vulnerabile. Unele circumstanțiale, precum inflația actuală (8%), care dublează ținta Băncii Rusiei și menține ratele dobânzilor la 8,5%.

Dar alte zone de risc sunt mai structurale, precum dependența de vânzările de petrol și gaze, care acoperă aproape o treime din veniturile bugetului național.

UE este convinsă că s-ar putea face multe daune economiei fragile a unei țări zdruncinate de tensiunile interne care au determinat Kremlinul să înăsprească represiunea și persecuția opoziției în ultimele luni.

Însă Bruxelles-ul, ca și Moscova, își ține cărțile ascunse, astfel încât adversarul să fie cel care își face propriile calcule cu privire la consecințele acțiunilor sale.

Singurul mesaj public repetat de toate sursele occidentale este că un atac armat asupra Ucrainei ar provoca un răspuns devastator occidental la economia rusă. „Consecințe enorme și costuri foarte mari”, amenință din nou și din nou capitalele europene.

ADVERTISEMENT