News

Opt oameni au fost uciși pentru că nu au respectat măsurile anti-COVID-19. Cartelurile columbiene fac legea și în pandemie de coronavirus

16.07.2020 | 16:28
Opt oameni au fost ucisi pentru ca nu au respectat masurile antiCOVID19 Cartelurile columbiene fac legea si in pandemie de coronavirus
ADVERTISEMENT

Organizația non-guvernamentală Human Rights Watch (HRW) atrage atenția asupra unui fenomen îngrijorător în Columbia. Cartelurile fac legea și în pandemia de coronavirus și au omorât deja 8 oameni care au refuzat să respecte recomandările anti-COVID-19. 

Catelurile de droguri și grupurile de rebeli își impun propriile reguli în Columbia și îi ucid pe cei care nu se supun, se arată în raportul HRW. Opt civili au fost uciși de grupuri armate, care folosesc mesaje e pe rețelele de socializare pentru a-i avertiza pe cetățeni care sunt ariile în care își desfășoară activitatea.

ADVERTISEMENT

În Tumaco, un oraș port de pe coasta Pacificului, locuitorilor li se interzice să pescuiască, limitându-și capacitatea de a câștiga bani și de a-și cumpăra mâncare. Mai mult, un grup de rebeli i-a forțat pe vânzătorii stradali să intre în case.

Cartelurile columbiene fac legea și în pandemie de coronavirus! Opt oameni au fost uciși

În toată țara, bandele violente țin oamenii în case, chiar și atunci când nu sunt bolnavi. În provinciile Cauca și Guavjare, grupurile armate au vandalizat motocicletele celor care le-au ignorat “restricțiile”:

ADVERTISEMENT

“Au închis transportul între sate, iar atunci când cineva este suspect de COVID-19, i se spune să părăsească regiunea sau vor fi uciși. Oamenii nu au de ales decât să se supună pentru că nu văd niciodată reprezentanți ai guvernului pe aici”, a spus pentru Guardian un lider al comunității din provincia Putumayo.

Pe 8 iunie, Edison Leon Perez, lider comunist și activit, a fost ucis în orașul Putumayo din San Miguel de “La Mafia”, o bandă de trafic de droguri care are legături cu mișcările paramilitare de dreapta. Perez a cerut autorităților locale să închidă banda.

ADVERTISEMENT

Columbia înregistrează 5000 de noi cazuri zilnice

Columbia se pregătește pentru ce e mai rău în pandemie. Primul caz a fost confirmat pe 6 martie, iar până acum bilanțul este de 160.000 de infecții. Numărul zilnic de cazuri crește îngrijorător cu 5000 de noi cazuri zilnice.

Guvernul a impus carantina atât la nivel național, cât și la nivel local, dar nu au fost niciodată la fel de stricte decât cele decretate de grupurile armate. După 5 decenii de Război Civil cu unul dintre cele mai mari grupuri rebel, Farc, autoritățile au semnat un pact istoric în 2o16.

ADVERTISEMENT

Însă, se pare că acest capitol al violențelor nu s-a încheiat. În cele cinci decenii de conflict, 260.000 de oameni și-au pierdut viața și 7 milioane dintre ei au fost forțați să plece din casele lor.

Pactul dintre Guvern și forțele armate nu a oprit violențele!

Pactul nu s-a tradus și în restabilirea păcii. Cel puțin 271 de lideri ai comunității au fost uciși de la intrarea în vigoare a acordului, începutul anului 2017, în timp ce grupurile armate continuă să ocupe teritoriile lăsate în urmă de FARC.

Unele dintre aceste grupuri sunt reprezentate de luptători FARC ce au refuzat să predea armele, altele aparțin armatelor rebele și miliției paramilitare. Toți acești lideri fac bani din comerțul cu cocaină.

“Guvernul ar trebui să-și intensifice eforturile de a proteja aceste comunități”

Directorul HRW a cerut guvernului condus de Ivan Duque să facă mai multe pentru că mulți oameni sunt în pericol de a fi uciși în pandemia de coronavirus:

“Pedepsele draconice impuse de grupările armate pentru a preveni răspândirea COVID-19 înseamnă că oamenii din comunitățile îndepărtate și sărăcite din Columbia riscă să fie atacați și uciși dacă își părăsesc casele. Guvernul ar trebui să-și intensifice eforturile de a proteja aceste comunități, asigurându-le alimente și apă pentru a se putea proteja împotriva COVID-19”.

ADVERTISEMENT
Tags: