LIVE

Optimi de finală EURO 2020. Înfrângerea cu Anglia i-a pus capac! Primul fotbalist al Germaniei care și-a anunțat retragerea

FANATIK îți prezintă tot ce se întâmplă pe perioada optimilor lui EURO 2020, acolo unde cele 16 naționale vor da o luptă acerbă pentru calificarea în sferturi
Optimi de finala EURO 2020 Infrangerea cu Anglia ia pus capac Primul fotbalist al Germaniei care sia anuntat retragerea
ADVERTISEMENT

Miercuri, 23 iunie, s-a tras cortina peste faza grupelor la turneul final al EURO 2020. Au fost stabilite cele 16 echipe din cele 24 prezente la startul turneului final care vor începe seria jocurilor eliminatorii, cu eventuale reprize de prelungiri și chiar executarea loviturilor de departajare.

Programul optimilor de finală la EURO 2020

Sâmbătă, 26 iunie

  • ora 19:00 Țara Galilor – Danemarca
  • ora 22:00 Italia – Elveția

Duminică, 27 iunie

  • ora 19:00 Țările de Jos – Cehia
  • ora 22:00 Belgia – Portugalia

Luni, 28 iunie

  • ora 19:00 Croația – Spania
  • ora 22:00 Franța – Elveția

Marți, 29 iunie

  • ora 19:00 Anglia – Germania
  • ora 22:00 Croația – Suedia

Unele dintre aceste reprezentative au fost aflate chiar dinainte de disputarea ultimei etape, altele s-au decis abia în ultimele minute ale meciurilor din etapa a 3-a. Per total putem spune că la sfârșitul fazei grupelor nu a existat nici o surpriză de proporții, toate favoritele urmându-și drumul.

ADVERTISEMENT

De sâmbătă, 26 iunie, încep partidele din cadrul optimilor de finală. De acum totul se face fără calcule, așa cum s-a mai întâmplat în grupe, unde germanii au și anunțat că le convine mai mult locul 2 și să meargă la Londra, pentru a evita apoi o posibilă confruntare cu Italia.

Danemarca și Ucraina, calificate cu 3 puncte

Și în optimi sunt câteva jocuri în care putem spune că există favorite certe, fără a însemna că nu este posibil orice dar și întâlniri extrem de echilibrate, cu naționale care dacă nu s-ar fi întâlnit acum ar fi avut mari șanse să urce cât mai sus în competiție.

ADVERTISEMENT

Singura echipă care a obținut calificarea direct de pe locul 2 având doar 3 puncte este Danemarca, în urma succesului categoric de la Copenhaga, din ultima etapă, 4-1 cu Rusia. Ucraina este singura formație din cele patru cele mai bune locuri 3 care se califică doar cu 3 puncte.

Italia, trei victorii fără gol primit

Optimile de finală se deschid sâmbătă, cu primele două partide. La Londra, pe Wembley, se vor afla față în  față Italia, care a impresionat prin evoluția sa și Austria. La Amsterdam se va juca Danemarca – Țara Galilor.

ADVERTISEMENT

Italia este una dintre marile favorite. Austria a avut parte ca și azzurri de o grupă accesibilă, dar în timp ce oamenii lui Roberto Mancini au mers ceas, trei victorii, fără gol primit, Austria nu a existat la Amsterdam, în fața Țărilor de Jos și a învins cu destul noroc Ucraina în meciul decisiv.

Chiellini, marele semn de întrebare pentru Mancini

Cei doi selecționeri au ceva probleme de lot, pe care totuși speră să le rezolve până la ora partidei. Sunt incerți Chiellini, omul cheie din defensivă și Florenzi la peninsulari, Lazaro și Hinteregger pentru Franco Foda.

ADVERTISEMENT

La Amsterdam este programt jocul Danemarca – Țara Galilor. Singurele probleme de lot la acest moment par fi cartonașul roșu al fundașului central galez Ampadu, primit de la Ovidiu Hațegan în meciul cu Italia, respectiv problema binecunoscută de acum, de natură cardiacă a vedetei daneze Christian Eriksen.

Fără suporteri la meciul de la Amsterdam?

Însă la acest meci există probleme serioase pentru fanii celor două naționale ca urmare a politicii extrem de severe a autorităților batave față de pandemia de coronavirus. Concret, venind dintr-o zonă cum e Marea Britanie, unde infecția cu tulpina idiană a virusului face în continuare probleme galezii nu sunt primiți decât după efectuarea unei perioade de carantină, ceea ce evident, este exclus.

Iar fanii danezi au voie să stea pe teritorul Țărilor de Jos maxim 12 ore! Ceea ce poate duce la situația extrem de nedorită și pentru jucători și care sigur va irita UEFA ca tribunele să fie aproape goale la acest meci din optimi.

Batavii invadează Budapesta

Duminică, 27 iunie, sunt programate următoarele două partide. La Budapesta se întâlnesc Țările de Jos cu Cehia și la Sevilla are loc unul dintre cele mai tari meciuri, care putea fi oricând chiar o finală, Belgia – Portugalia.

La Budapesta nu va fi nici o problemă pentru suporteri să vină în număr cât mai mare. Țările de Jos au disputat toate cele trei meciuri din grupă la Amsterdam, adică acasă. Cehia nu va fi deloc un adversar comod și pentru Depay sau Malen vor fi probleme pentru a desface apărarea cehă.

Ronaldo poate deveni golgeterul all time al naționalelor

La Sevilla, pe stadionul La Cartuja, se va intra în procent de 25 la sută din capacitate și numai cu test negativ valabil 72 de ore. Oricum, e cert că va fi mare afluență de belgieni și portughezi la acest meci în care nu se anunță absențe importante de o parte sau alta.

Pe teren vor fi doi dintre cei mai buni jucători din lume la acest moment: belgianul Kevin de Bruyne și lusitanul Cristiano Ronaldo, care dacă dă gol devine golgeterul all time la echipa națională, cu 110 reușite.

Campioana mondială joacă pe Arena Națională

Luni, 28 iunie, este cea mai importantă zi pentru București, care își ia la revedere de la EURO 2020 cu o optime ce sigur va umple capitala de suporterii celor două naționale, Franța și Elveția. Este clar că avem o favorită certă în acest meci, campioana mondială. De la care va lipsi accidentatul de serviciu, Ousmane Dembele.

În aceeași zi, la Copenhaga, Spania nu va avea deloc o misiune facilă în fața vicecampioanei mondiale, Croația. Și aici vor fi probleme serioase pentru suporteri, care vor trebui să prezinte și test negativ și vaccinare completă.

Croația, umbra vicecampioanei mondiale

Spania a jucat ceva doar în ultimul meci din grupă, când avea cuțitul la os, în fața Slovaciei. Și Croația și-a clădit calificarea tot în runda a 3-a, dar e departe de prestațiile care încântau în 2018 la Mondialul din Rusia. Poate și absența lui Ivan Rakitic și Mario Mandzukic să aibă o importanță destul de mare.

Ultimele două jocuri au loc marți, 29 iunie. Suedia, neașteptata câștigătoare a grupei E în fața Spaniei, întâlnește o Ucraină calificată pe ultima sută de metri, pe Hampden Park din Glasgow. Nu se așteaptă prea mulți suporteri, mai ales că trebuie să respecte toate normele sanitare din Marea Britanie iar absențe importante nu există.

Un nou episod al războiului dintre englezi și germani

A doua optime care va avea loc pe stadionul Wembley este o afacere engleză-germană, de fapt un nou episod, pentru că au fost destule până acum. Germanii și-au dorit acest meci, având precedente favorabile pe Wembley.

La englezi este de văzut situația celor doi jucători băgați în carantină, Mason Mount și Ben Chilwell, deși aveau teste negative, dar au intrat în contact cu scoțianul Billy Gilmour, coechipierul lor de la Chelsea, depistat pozitiv după meciul direct din grupa D.

ADVERTISEMENT