News

Ora de iarnă 2021. Când dăm ceasurile cu o oră înapoi

Noaptea de sâmbătă spre duminică va fi cea mai lungă din acest an întrucât ceasurile urmează să fie date înapoi cu o oră.
30.10.2021 | 10:03
Ora de iarna 2021 Cand dam ceasurile cu o ora inapoi
ADVERTISEMENT

În ultima zi de duminică a lunii octombrie se trece la ora de iarnă astfel că în această noapte ceasurile vor fi date cu o oră înapoi.

Schimbarea se va face în această noapte, când ora 04.00 va deveni ora 03.00. În consecință, în următoarea jumătate de an, ne vom trezi cu o oră mai târziu decât în timpul verii.

ADVERTISEMENT

Deși în ultimii ani s-a vorbit mult despre posibilitatea renunțării la folosirea a două ore diferite la nivelul Uniunii Europene, țările membre încă nu au luat o decizie prin care să renunțe la ora de vară.

O schimbare apărută în vremuri de penurie

Prin schimbarea care se va face în această noapte se revine la ora oficială standard, ora de vară fiind o inovație la care s-a recurs în secolul XX.

ADVERTISEMENT

Ideea diferențierii orelor în funcție de anotimpuri a fost pusă în practică în premieră în timpul Primului Război Mondial. Confruntate cu stocuri reduse de cărbuni destinate populației, Germania și Austro-Ungaria au decis ca ziua de 1 mai 1916 să înceapă la ora 23 a zilei de 30 aprilie iar ziua de 30 septembrie să se sfârșească cu o oră după miezul nopții.

Modificarea era justificată prin faptul că modificarea orei va permite populației să folosească la maximum lumina naturală a zilei pentru activitățile zilnice. Astfel, era utilizat mai puțin cărbune pentru încălzirea locuinței, fiind redus și consumul de electricitate sau gaz pentru iluminat.

ADVERTISEMENT

În 1917, măsura a fost adoptată și de către statele Antantei, iar România a fost nevoită să se adapteze schimbărilor decise de ruși care, la acea vreme, erau aliații  țării noastre. După război s-a renunțat la ora de vară, însă a fost reintrodusă în 1932, în timpul crizei economice, pentru a se renunța din nou la ea în 1943. Abia în 1979 s-a revenit la practica din momentul de față.

Efectele orei de iarnă asupra sănătății

În ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene s-a vorbit despre renunțarea completă la ora de vară invocându-se efectele negative pe care schimbarea le-ar avea asupra sănătății.

ADVERTISEMENT

În martie 2019, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cerea renunțarea la ora de vară, iar Comisia Europeană a recomandat statelor membre să renunțe la schimbarea orei astfel încât ceea ce numim „ora de iarnă” să fie utilizată tot timpul anului.

Deocamdată, statele UE nu au luat o decizie definitivă în această chestiune astfel că sistemul a fost aplicat și în 2021. Pe fondul crizei energetice actuale, cu  creșterea prețurilor la energie electrică și livrări reduse de gaze naturale, a reapărut situația care a determinat diferențierea inițială a orelor, anume necesitatea economisirii combustibililor și electricității.

Cei care susțin eliminarea diferențierii între ora de vară  și cea de iarnă invocă dereglările pe care schimbarea le-ar produce asupra ceasului biologic. Dereglările hormonale pot să apară în aceste circumstanțe, îndeosebi în cazul melatoninei, dereglări care se manifesăt prin tulburări ale somnului.

Alte probleme care pot să apară odată cu trecerea la ora de iarnă sunt stările de oboseală, scăderea vigilenței, creșterea stresului și apariție asteniei de toamnă.

Ora de iarnă va fi  utilizată până în ultima duminică a lunii martie. Atunci ora 03.00 va deveni ora 04.00, astfel că acea noapte va fi noaptea cea mai scurtă din an, iar apoi oamenii se vor trezi cu o oră mai devreme.

ADVERTISEMENT