Ora de iarnă 2024. Se mai schimbă ora în România în luna octombrie? Ce s-a decis în această privință pe teritorul țării noastre. Specialiștii și doctorii trag un semnal de alarmă legat de schimbările care se produc în organism.
Ora de iarnă 2024. Se mai modifică, de fapt, ora în țara noastră în octombrie? Ce s-a hotărât la nivelul Uniunii Europene despre această decizie care este avută în vedere de mai multă vreme, însă care nu aduce ceva definitiv.
Acest subiect a fost intens dezbătut la nivel internațional, însă nu s-a ajuns la un numitor comun. România se numără printre națiunile care continuă să modifice ora ceasului de două ori pe an, primăvara și toamna.
Prima schimbare are loc în luna martie și a doua chiar perioada aceasta. Mai exact, în ultimul weekend din octombrie românii vor trece la ora de iarnă. În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024 ora 04:00 va deveni ora 03:00.
În aceste condiții oamenii vor dormi cu o oră în plus, ceea ce înseamnă că ziua va fi mai scurtă. Așadar, se va înnegura mai repede și lumina soarelui va fi mai puțină, lucru care atrage transformări la nivel psihic.
Doctorii susțin că schimbarea orei poate produce stări de somnolență. Medicul Răzvan Lungu, specialist pneumolog, atestat în somnologie, îi îndeamnă pe români să-și adapteze programul și mai ales, tratamentele la acest nou orar.
„Trecerea la ora de iarnă nu crește riscul de apariție al unor probleme de sănătate, dar pot fi cazuri în care anumite persoane pot tolera cu dificultate această schimbare a orarului de somn.
Astfel, schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzație de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot să scadă randamentul la locul de muncă și chiar pot provoca accidente rutiere.
Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoană la alta și poate fi de la o zi, până la o săptămână”, a spus expertul pentru digi24.ro.
România continuă să treacă la ora de iarnă în 2024, însă sunt foarte multe state care au renunțat la acest obicei. Printre țările care au eliminat acest sistem de modificare a orei de două ori pe an se numără Turcia.
Națiunea a decis să renunțe la trecerea la ora de vară și la ora de iarnă în septembrie 2016. Guvernul a declarat la momentul respectiv că își dorește ca populația „să se bucure de soare mai mult timp”. Belarus, Islanda sunt în aceeași situație.
De asemenea, Rusia a anunțat că renunță la sistemul de schimbare a orei. Acest lucru a avut loc în anul 2011, când Dmitri Medvedev a dezvăluit că această măsură are rolul de a-i proteja pe concetățenii săi de stres și boli.