Life

Ora de iarnă în 2021. Când trebuie să dăm ceasurile înapoi anul acesta

Află când se face trecerea la ora de iarnă în 2021. Ceasurile se vor da cu o oră înapoi în această toamnă.
27.09.2021 | 17:33
Ora de iarna in 2021 Cand trebuie sa dam ceasurile inapoi anul acesta
ADVERTISEMENT

Ora de iarnă 2021. Află când trebuie să-ți dai ceasul cu o oră înapoi anul acesta. Deși Comisia Europeană a propus, acum ceva timp, renunțarea la ora de iarnă, în România nu a fost luată o decizie.

Acesta ar putea fi ultimul an în care se va schimba ora. Românii vor fi nevoiți să-și dea ceasurile înapoi între 30 și 31 octombrie 2021, atunci când noaptea va fi mai lungă.

ADVERTISEMENT

Ora de iarnă 2021

Trecerea la ora de iarnă se face și în 2021, în ultimul weekend din luna octombrie. Astfel, între 30 și 31 octombrie, ora 04:00 va deveni ora 03:00.

În urmă cu ceva timp, Comisia Europeană a propus renunțarea la ora de iarnă. România încă nu a luat o hotărâre în acest sens, iar 2021 ar putea fi ultimul an în care suntem nevoiți să potrivim ceasurile.

ADVERTISEMENT

Medicii sunt de părere că schimbarea orei poate avea efecte negative asupra organismului, mai ales pentru copii și vârstnici. Efectele apărute nu afectează toate persoanele, așa că nu este obligatoriu să te simți rău.

Cum afectează schimbarea orei organismul

Adaptarea completă a organismului la noul program se face în aproximativ două săptămâni. Este recomandat să eviți suprasolicitarea și să reduci consumul de stimulente, cum ar fi cafeaua, ceaiul negru sau băuturile energizante.

ADVERTISEMENT

Această schimbare a orei poate aduce o stare de oboseală, nervozitate sau chiar depresie, după cum spun specialiștii, potrivit doc.ro.

Unele persoane pot resimți simptomele celor care se întorc din călătorie și trebuie să se adapteze unui nou fus orar, cum ar fi insomnia, oboseala accentuată, tulburările digestive sau stările de confuzie, după cum menționează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe dintre efectele schimbării orei sunt cauzate de modificarea rutinei de funcționare a organismului. Această rutină se repetă la fiecare 24 de ore. Organismul funcționează ca un ceas atunci când orele de dormit sunt aceleași, iar orice schimbare poate perturba bioritmul.

Trecerea la ora de iarnă poate perturba somnul. Pentru multe persoane este greu să adoarmă mai târziu, dar să se trezească devreme pentru muncă sau școală. Tulburările de somn pot cauza scăderi ale performanței și chiar lipsa de concentrare, astenia, vertijul sau starea de irascibilitate.

Organismul produce o cantitate mai mică de melatonină atunci când avem parte de mai multă lumină. Întunericul ajută organismul să secrete mai multă melatonină, adică acel hormon care induce somnul.

Schimbările de dispoziție apar din cauza producției scăzute se serotonină, hormonul fericirii, lucru care poate cauza depresia. Este important să facem plimbări în aer liber întrucât lipsa luminii naturale provoacă aceste schimbări de dispoziție.

Perturbarea somnului poate cauza probleme și cu apetitul, care poate fi mai crescut. Atunci când nu mâncăm nimic pentru câteva ore, nivelul insulinei din corp se diminuează, astfel că organismul secretă grelina, hormonul care dă senzația de foame.

Atunci când consumăm suficientă mâncare este secretată leptina, hormonul care dă senzația de sațietate. Acești hormoni sunt asociați cu lipsa somnului. Atunci când nu dormim suficient avem tendința de a consuma mai multe calorii.

ADVERTISEMENT