Venirea primăverii marchează un moment important, și anume trecerea la ora de vară 2025. Schimbarea se produce în mai multe țări, la finalul lunii martie. Ce hotărâre a luat România în acest an?
Subiectul privind schimbarea orei în fiecare an a fost discutat intens în ultima perioadă, în toate statele care au adoptat acest sistem. Dacă alte țări au renunțat la acest obicei, în România se va trece la ora de vară în 2025.
Astfel, în ultimul weekend din această lună, românii vor da ceasurile cu o oră înainte. Mai exact, în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, ora 03:00 va deveni ora 04:00.
Zilele vor deveni mai lungi, iar nopțile mai scurte, astfel încât oamenii să profite cât mai mult de lumina naturală. În plus, măsura contribuie la reducerea consumului de energie.
Cu toate acestea, modificarea orei este criticată de mulți specialiști. Studiile arată că acest obicei poate avea efecte negative asupra persoanelor, perturbând ritmul circadian al organismului.
În multe cazuri, schimbarea orei vine la pachet cu tulburări de somn, oboseală și somnolență. În plus, specialiștii spun că riscul de infarct poate crește după modificarea orei.
Sistemul funcționează în circa 60 de țări și în America de Nord. Pe de altă parte, alte state au decis să elimine schimbarea orei. Vorbim de Turcia, Islanda, Rusia, Belarus și China. Rusia a trecut la ora standard în 2024, iar Belarus în 2011. Islanda a fost această decizie încă din 1968.
Cea mai decizie de renunțare la schimbarea orei a fost luată de vecinii României, ucrainenii. Țara aflată în război a aplicat această măsură în octombrie anul trecut, anunțând va menține permanent ora de iarnă.
Prin urmare, pe 30 martie 2025, Ucraina nu va trece la ora de vară. Hotărârea de a modifica ceasurile de două ori pe an a fost luată cu scopul de a se distanța de Rusia, țara care a invadat Ucraina în februarie 2022.