Trecerea la ora de vară în 2025 se va face la finalul lunii martie. Aceasta va fi momentul în care nopțile devin din ce în ce mai scurte, iar zilele devin din ce în ce mai lungi. În același timp, ceasurile se dau cu o oră înainte.
În 2025, România trece la ora de vară în ultimul weekend din luna martie. Astfel, în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, ceasurile se dau cu o oră înainte, iar noi dormim mai puțin.
Cu alte cuvinte, ora 3.00 devine ora 4.00. Menționăm faptul că din acest moment, durata zilelor va crește până la data de 21 iunie. Atunci va fi solstițiul de vară, un alt eveniment astronomic important.
În România există însă două momente, în fiecare an, când ora se schimbă. Este vorba despre trecerea la ora de vară, dar și despre trecerea la ora de iarnă, care are loc în toamnă, când ora 04.00 devine ora 03.00.
Ce impact are trecerea la ora de iarnă în 2025 asupra organismului? Deși în principiu ne bucurăm de zile mai lungi, deci de mai mult timp la lumina soarelui, se pare că organismul nostru poate fi afectat.
Mai exact, conform specialiștilor, rutina de somn poate fi dată peste cap. Schimbarea orei poate afecta ritmul natural al organismului, adică ceasul biologic. Astfel, unele persoane pot experimenta oboseală sau insomnie pentru câteva zile după schimbare.
Aceasta poate duce la o stare generală de disconfort și la dificultăți de concentrare. În același timp, trecerea la ora de vară în 2025 poate aduce și schimbări ale dispoziției. În cazuri mai rele pot exista și mici episoade de depresie.
“Trecerea la ora de vară poate fi mai dificilă decât trecerea la ora de iarnă, deoarece apare privarea de somn de o oră, iar asta poate cauza oboseală, dificultăți de concentrare și dificultăți în a ne trezi dimineața pentru a începe programul obișnuit.
În cazul în care vă este dificil să vă adaptați la schimbarea de oră, încercați să mergeți la culcare cu câte 10 minute mai devreme, progresiv, în săptămâna de dinaintea schimbării de oră și, de asemenea, încercați să aveți un somn cât mai sănătos, respectând regulile de igienă și rutină”, a declarat pentru Digi24 Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, atestat în somnologie.
Menționăm că inițial, trecerea la ora de vară a fost implementată pentru a economisi energie, având în vedere că zilele mai lungi reduc nevoia de iluminat artificial. Totuși, studiile recente sugerează că economiile de energie nu sunt semnificative. În același timp, impactul asupra consumului de energie este mai mic decât se credea inițial.