Life

Ora de vară 2025. Se mai schimbă ora în această duminică în România? Ce s-a decis la nivelul UE

Ora de vară 2025. Mai fac românii schimbarea în ultima duminică a lunii martie? Ce discuții au purtat recent europarlamentarii și la ce concluzie s-a ajuns.
29.03.2025 | 09:30
Ora de vara 2025 Se mai schimba ora in aceasta duminica in Romania Ce sa decis la nivelul UE
Ora de vară 2025. Ce trebuie să știe românii. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Ora de vară 2025. Ce se întâmplă în România, în ultima duminică a lunii martie. Iată ce au decis europarlamentarii în urma unei discuții recente.

Ora de vară 2025, un subiect intens discutat la nivelul Comisiei Europene

În ultima duminică a lunii martie, românii trec la ora de vară. Ca de obicei, discuțiile sunt numeroase în jurul acestui subiect. Anul acesta, europarlamentarii au adoptat o nouă poziție față de trecerea la ora de vară și au înaintat o scrisoare către Ursula von der Leyen.

ADVERTISEMENT

În scrisoarea adresată președintei Comisiei Europene, peste 60 de europarlamentari cer renunțarea la schimbarea orei de două pe an. Potrivit europarlamentarilor, această practică este învechită și nu face decât să îi streseze inutil pe cetățeni.

Europarlamentarii semnatari au cerut Comisiei să ia în considerare această problemă și să găsească o soluție cât mai rapid. În concepția lor, renunțarea la schimbarea orei va simplifica viața cetățenilor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

De ce nu se renunță la ora de vară și la ora de iarnă

Subiectul schimbării orei de două ori pe an a fost discutat de mai multe ori la nivelul Comisiei Europene. În 2018, un sondaj a arătat faptul că peste 84% din cetățenii europeni sunt de acord cu renunțarea trecerii la ora de văra. Totuși, dorința lor nu s-a putut materializa din cauza unui singur aspect.

Jean-Claude Juncker, președintele Comsiei Europene în 2018, a anunțat că se va renunța la această practică chiar în acel an. Însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, toate statele membre UE trebuiau să decidă dacă vor rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă.

ADVERTISEMENT

Din cauza că statele Uniunii Europene nu au ajuns la un consens, în continuare, europenii sunt nevoiți să schimbe ora de două ori pe an. Astfel, în această noapte, la nivelul Uniunii Europene, se revine la ora de vară. Mai exact, ceasurile se dau înapoi cu o oră.

ADVERTISEMENT

Trecerea la ora de vară este reglementată încă din 2001 de Directiva 2000/84/EC. Aceasta stabilește că toate statele membre UE trebuie să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie și să revină la ora standard, cea de iarnă, în ultima duminică din octombrie.

Tags: