News

Ora de vară sau ora de iarnă? Care va fi aleasă drept oră permanentă în Europa?

28.03.2019 | 21:06
Ora de vara sau ora de iarna Care va fi aleasa drept ora permanenta in Europa

Fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să aibă decizia asupra alegerii dintre ora de vară sau ora de iarnă, până la sfârșit de aprilie 2019, potrivit Comisiei Europene. Președintele comisiei în cauză a anunțat faptul că urmează să se renunțe la ora de iarnă, după ce un sondaj a arătat că majoritatea cetățenilor europeni doresc renunțarea la practica aceasta. „Vom decide asupra acestui lucru astăzi. Milioane doresc ca ora de vară să fie folosită pentru tot anul“, a afirmat Juncker.

Ora de vară sau de iarnă? Care va fi aleasa?

Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea orei. Totul se va întâmpla din anul 2021. Proiectul de lege a fost adoptat în urma voturilor: 410 voturi au fost pentru, 192 au fost împotriva, iar ceilalți 51 s-au abținut. “Țările europene care decid să mențină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferă să rămână la ora standard (ora de iarnă) își vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima duminica din octombrie 2021″, se arata în documentu oficial.

Potrivit sursei citate, textul adoptat este doar poziția Parlamentului pentru negocierile cu miniștrii Uniunii Europene în vederea doptării formei finale normelor propuse. “Eurodeputații doresc de asemenea ca statele membre să se coordoneze în așa fel încât să nu existe impact negativ asupra pieței unice ca urmare a deciziilor de aplicare a orei de vară sau de iarnă pe teritoriul UE. Daca va observa că deciziile privind ora pot afecta în mod semnificativ sau permanent funcționarea în bune condiții a pieței unice, Comisia va putea introduce o propunere de amânare a intrării în vigoare a directivei cu maxim 12 luni”, mai pecizează Parlamentul European.

Ora de iarnă sau ora de vară?
Ora de iarnă sau ora de vară?

Ora de vară a fost inventată în timpul Primului Război Mondial

Ceasurile au fost date înainte în ziua de 30 aprilie, în anul 1916, gândirea fiind minimizarea folosirii luminii artificiale, astfel, economisind combustibilul pentru război. Ideea a fost preluată de Marea Britanie și alte state precum și Statele Unite ale Americii. Ora de vară în România a fost introdusă încă din anul 1932 începând n prima duminică din aprilie și terminându-se în prima duminică din octombrie.