News

Ora de vară, subiect de dezbatere în Comisia Europeană. Când trece România la ora de vară în 2023

Ora de vară rămâne un subiect controversat, Uniunea Europeană cerând tuturor statelor membre să renunțe dacă pot la acest demers.
15.03.2023 | 07:25
Ora de vara subiect de dezbatere in Comisia Europeana Cand trece Romania la ora de vara in 2023
Ora de vară în România. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ora de vară părea să fie un subiect închis în 2018, atunci când Comisia Europeană a efectuat un sondaj în rândurile cetățenilor, care transmiteau în proporție de 84% că vor să se renunțe la acest demers. În 2019, 410 eurodeputați votau să se renunțe la ora de vară, în timp ce 192 erau împotrivă și 51 se abțineau.

Ora de vară, se renunță la ea sau nu?

Deși s-a decis ferm ca UE să renunțe la ora de vară, Comisia Europeană a dat înapoi din cauza unor țări care nu doresc acest lucru din motive pur economice. Așadar, tuturor țărilor li s-a transmis să decidă dacă vor să renunțe, sau nu, la ora de vară, România fiind inclusă aici.

ADVERTISEMENT

Pandemia a suspendat, totuși, discuțiile ferme pe acest subiect, însă e clar că România face parte din cele 76 de țări care respectă schimbarea de fus orar. Multe țări au renunțat la ora de vară, chiar dacă ar ”economisi energie”, pentru că distruge viețile oamenilor.

Susținătorii orei de vară, cum ar fi oamenii de știință din Italia, spun că facturile la energie electrică se reduc din cauza orei de vară, fiind vorba de o economie de 500 de milioane de euro la bugetul de stat. Cei care se opun orei de vară vor veni cu argumente medicale, care arată că oamenii sunt predispuși la suicid și la depresie din cauza acestor schimbări bruște.

ADVERTISEMENT

România va trece la ora de vară în ultimul weekend din martie, mai exact pe 26 martie 2023. Ceasurile se vor da înainte cu o oră, adică ora 3 dimineața devine ora 4, așadar oamenii dorm mai puțin cu o oră și vor fi mult mai obosiți o perioadă lungă de timp, până se vor acomoda.

Specialiștii spun că oamenii au nevoie de aproximativ 7 zile pentru a se adapta la această schimbare de fus orar. Schimbările ritmului biologic pot avea efecte grave asupra oamenilor care suferă de diverse probleme de sănătate. Cei care vor să se renunțe la ora de vară iau în calcul acest aspect.

ADVERTISEMENT

”Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program. Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, a dezvăluit Xiaoyong Yang, profesor asistent la Universitatea Yale din SUA.

Specialiștii din Suedia au demonstrat printr-un studiu medical că riscul de infarct crește cu 6-10% în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei. Între timp, australienii au constatat că riscul bărbaților de a se sinucide e mult mai mare în primele săptămâni după schimbarea ceasului, comparativ cu oricare altă perioadă a anului.

ADVERTISEMENT

Între timp, alți specialiști arată că atunci când e vară se comit mai puține infracțiuni și accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puțină energie electrică. Totodată, când afară sunt mai multe ore de lumină locuitorii sunt mai fericiți, acestea fiind o serie dintre argumentele care susțin trecerea la acest nou fus orar.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de...
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de oameni și parcă își dorește sfârșitul”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din...
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
CREȘTERE de 80% la PENSII pentru 3 milioane de românii. Șeful Casei de...
CREȘTERE de 80% la PENSII pentru 3 milioane de românii. Șeful Casei de Pensii spune CINE se ÎNCADREAZĂ
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Tesla de Cluj, mașina electrică românească de lux. Autonomie de 300 de km...
Tesla de Cluj, mașina electrică românească de lux. Autonomie de 300 de km şi viteză de 120 km/h
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”