Somnul este foarte important pentru sănătatea noastră. În timpul acestei etape organismul se regenerează, iar în lipsa ei apar consecințe destul de neplăcute. Specialiștii atrag atenția asupra orelor de odihnă.
Uneori, degeaba dormim câte 7 sau 8 ore, atât cât spun medicii că este ideal, dacă nu punem capul pe pernă la o oră potrivită. Există un interval în timpul căruia s-a constatat chiar că se refac neuronii.
Adrian Vornicu, cercetător, om de știință, expert în bioelectronică și micro-nutriție a făcut o comparație interesantă în ceea ce privește somnul. Între creierul uman și o mașină. Potrivit explicațiilor sale, mintea ne poate fi ”turată”, iar longevitatea scade dacă evităm ora potrivită pentru odihnă.
”Creierul este o mașină care trebuie să intre în service în fiecare zi. Însă service-ul este deschis doar între orele 22:00 și 24:00. Dacă tu, acele două ore, în loc să lași creierul adormit să intre în service, să repare ce trebuie, tu îl turezi, scade longevitatea”, a explicat Adrian Vornicu pentru emisiunea iThink, potrivit antena3.ro
Totodată, trebuie să ținem cont și de anotimp, deoarece se schimbă ora într-un anumit interval și atunci vom fi nevoiți să ne readaptăm organismul, încât să corespundă cu ora la care adormeam anterior.
”Toamna, să spunem că se întunecă la ora 8:00. Vorbim de luna octombrie, în jur de ora 8:30. Să nu depășească o oră și jumătate apusul soarelui. Deci ar trebui să dormim la ora 9:30.
O oră și jumătate toamna și primăvara, trei ore iarna, iar vara să nu depășească apusul soarelui. Acestea sunt regulile. Dacă faci lucrul acesta, creierul tău va fi odihnit, comenzile pentru a doua zi vor fi mult mai bune”, a mai precizat Adrian Vornicu.
Același expert a explicat că persoanele care au probleme cu somnul trebuie să pună ceasul să sune la aceeași oră în fiecare zi, o perioadă, încât să-și creeze o rutină. Odată cu reglarea bioritmului, corpul va da deșteptarea singur, iar tu te vei simți odihnit și plin de energie pentru sarcinile cotidiene.
Dincolo de acestea, evitați să mai utilizați telefoanele mobile sau orice alte sursă cu lumină albastră înainte cu 2, 3 ore înainte de a vă pune la somn. Aceasta vă perturbă creierul și vă veți trezi a doua zi obosiți.