Care este de fapt, ora ideală la care e bine să te culci, în funcție de vârstă. În acest interval, organismul se reface, iar a doua zi vei avea mai multă energie.
Somnul este esențial pentru buna funcționare a organismului, iar lipsa acestuia poate duce la probleme serioase. Pentru a putea duce toate sarcinile la bun sfârșit, este necesar să dormim suficient.
Acest lucru include și mersul la culcare la ore rezonabile. Dacă orele de culcare sunt prea târzii, atunci ne vom trezi obosiți dimineața, fără a avea energia necesară pentru a putea face tot ceea ce ne dorim.
Chiar dacă dormi suficiente ore, ți se poate întâmpla să nu te simți prea odihnit dimineața. Ora la care mergi la culcare, dar și numărul de ore dormite sunt diferite în funcție de vârstă.
Melatonina reprezintă hormonul care ne ajută să ne odihnim. Aceasta se eliberează în corp la diferite ore, în funcție de vârstă.
De exemplu, la cei mici, melatonina se eliberează în organism cât mai des, întrucât copilul este în creștere și are nevoie de mai multe ore de somn.
Atunci când copilul ajunge la adolescență, melatonina se eliberează între orele 22:00 și 02:00. Pe parcursul vieții, acest interval mai are parte de modificări. La vârsta a treia, melatonina este eliberată în corp în intervalul 20:00 și o2:00.
Dacă ești în intervalul dintre adolescență și vârsta a treia, atunci cel mai bine este să mergi la somn după ora 22:00. Vârstnicii ar trebui să meargă la culcare începând cu ora 20:00.
Potrivit cercetătorilor, cei care își respectă ora de culcare, ținând cont de vârstă, și respectă ciclurile de somn, au un nivel de stres mai scăzut. Aceștia reușesc să se descurce mult mai bine cu provocările din viața de zi cu zi.
Deși cei mai mulți oameni au nevoie să doarmă opt ore pe noapte, aceasta nu este neapărat o regulă. Specialiștii spun că este important să respecți ora de culcare, de fapt.
Numărul de ore necesare pentru a te simți bine a doua zi variază în funcție de vârstă. Până la doi ani, copiii au nevoie de cel puțin 11 ore de somn. Până la 18 ani, e nevoie de 7 – 8 ore de somn.
În schimb, de la 18 până la 64 de ani, este nevoie de cel puțin șase ore de somn pe noapte. După 65 de ani, pot fi suficiente 5 ore de somn, dar e important ca acestea să fie în intervalul corect.
Somnul odihnitor este important pentru randamentul zilnic și pentru dezvoltarea memoriei, dar are și beneficii pe termen lung, precum riscul mai scăzut de a dezvolta anumite boli.